Чому ми спимо і скільки потрібно спати — все, що важливо знати про сон
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Чому ми спимо і скільки потрібно спати — все, що важливо знати про сон

Чому ми спимо і скільки потрібно спати — все, що важливо знати про сон
Джерело:  online.ua

Ви напевно помічали, що якщо не виспатися вночі, то день пропав - все дратує, робота не йде і весь час хочеться знову опинитися в ліжку. Але чи знаєте ви, чому ми насправді спимо і як наше тіло реагує на недосипання? Давайте розберемося, що приносить організму хороший сон і чим загрожує його нестача.

Джерело:  ONLINE.UA

Наш мозок працює як губка. Коли ми даємо тілу досить виспатися, губка стає сухою і готова вбирати нову інформацію. Коли не вистачає сну, мозок перевантажений і не сприймає нову інформацію.

Вченими доведено, що у тих, хто регулярно спить не більше 4-5 годин на день, рівень тестостерону такий же, як у людей на 10 років старше. Це означає, що через тривале недосипання тіло старіє мінімум на десять років.

Скільки потрібно спати?

 Фото: envato.com

Протягом ночі чергуються три основні фази сну - легкий сон, глибокий сон і швидкий сон. Всі ці типи сну чергуються протягом одного циклу сну, який триває близько 100 хвилин. За ніч змінюється 5 циклів, ось тому спати потрібно не менш 7-9 годин.

Важливо враховувати, що не всі цикли сну однакові. Час, що витрачається на певний тип сну, варіюється в залежності від циклу протягом ночі. Наприклад, на початку ночі цикл сну полягає в основному з глибокого сну, а в кінці ночі переважає швидкий сон.

Для чого потрібен глибокий сон?

Ми збираємо різну інформацію протягом дня. Будь то імена нових колег або робочі процеси. Ця інформація зберігається в окремій частині мозку - гипокампі. Поки ми спимо і наше тіло знаходиться в глибокому сні, ця інформація передається з короткочасного сховища в гіпокампі в ті частини мозку, де вона зберігається протягом тривалого часу.

Якщо людина не отримує достатньо глибокого сну вночі, інформація не передається в тривале сховище і в результаті забувається. Глибокий сон - найтриваліший на початку ночі, тому, якщо часто лягати спати пізніше звичного, частина інформації, отриманої протягом дня, буде безслідно втрачена.

Для чого потрібен швидкий сон?

 Фото: envato.com

Якщо глибокий сон зберігає інформацію, то завдяки швидкому сну ми можемо розуміти збережену інформацію. Ця здатність мозку часто призводить до появи чудових ідей. Для письменників це означає прокидатися з думкою про назву наступної глави роману. Для вчених - пробудження з ідеєю ідеального експерименту. Музиканти можуть прокинутися з ідеєю мелодії.

Швидкий сон надає не тільки творче розуміння, але і емоційну терапію. Сни, які бачить людина під час фази швидкого сну, діють як ліки. Без сновидінь всі страждали б посттравматичним стресовим розладом. Адже сни повертають нас в тривожні моменти і допомагають впоратися з ними. Коли ми переживаємо важкий розрив або розлучення, то цикл швидких снів допомагає впоратися з ситуацією і рухатися вперед у житті.

Легкий сон допомагає засвоювати нову інформацію, глибокий сон допомагає зберігати інформацію, а швидкий сон покращує здатність розуміти контекст знову отриманої інформації на кожному емоційному рівні цієї інформації. Тому, якщо не давати тілу повних 7-9 годин сну, позбавляти однієї з фаз легкого, глибокого або швидкого сну, то проблеми виникнуть, як з пам'яттю, так і з інтелектом.

Чим небезпечне недосипання?

Фото: envato.com

При постійному недосипанні виникає "сонний борг". Навіть якщо на вихідних дозволяти собі спати на кілька годин довше, компенсувати недолік сну за робочий тиждень не вдасться. В результаті, недосип призведе до погіршення роботи окремих частин мозку, що виллється цілим букетом проблем зі здоров'ям.

Негативні наслідки недосипання:

  • Погіршення пам'яті та уваги.

  • Зниження імунітету. Під час сну імунна система синтезує білки цитокіни - клітинні месенджери, направляючі імунну відповідь організму на інфекцію. Але якщо спати мало, то цитокіни вироблятися не встигають. А це значить, організм стає вразливим до різних хвороб.

  • Зайва вага. Так, виявляється при недосипанні стимулюється вироблення гормону голоду - греліну. Організм вимагає смачної їжі і побільше.

І це тільки мала частина того, чим може обернутися недосипання. Серцево-судинні захворювання, діабет, когнітивні розлади - з цими хворобами ризикують познайомитися ті, хто вважає сон марною тратою часу.

Як домогтися повноцінного сну?

Фото: envato.com

Коли справа доходить до сну, одним з найважливіших факторів є його регулярність. Засинання і підйом в один і той же час кожен день - це головні фактори якості сну.

Іншими дуже важливими факторами є світло і температура, відповідно темрява і прохолода:

  • Світло

Коли наше тіло вловлює світло, особливо синє світло (мобільний телефон, комп'ютер, телевізор), воно пригнічує виведення мелатоніну. Це погано. Завдяки мелатоніну ми засинаємо і занурюємося в глибокий сон. Навіть невелика доза синього світла, наприклад, читання книги на iPad або нічник, знижує рівень мелатоніну на 50%. Що це означає? Коли стемніє, тримайтеся подалі від світла.

  • Температура

Організму потрібно час для зниження температури, щоб добре засинати і підтримувати сон. З цієї причини зазвичай краще спиться в кімнаті, де прохолодно. Температура в спальні повинна бути приблизно 18°С.

Прості поради для здорового сну

Фото: envato.com

Щоб тіло могло в достатній мірі регенеруватися під час сну і жодна з фаз сну не скорочувалася, дотримуйтесь цих простих правил:

  • Лягайте спати в один і той же час і спите 7-9 годин щодня.

  • Коли ви дивитеся телевізор або комп'ютер ввечері, надягайте спеціальні окуляри, які блокують синє світло.

  • Не користуйтесь телефоном як мінімум за 2 години до сну.

  • Використовуйте червоне світло (червоні лампочки), щоб заспокоїтися перед сном.

  • Спіть в затемненій кімнаті.

Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, ви швидко приведете в норму свій сон. Добрих снів!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?