Як вибрати професію – покрокова інструкція та дієві поради
Категорія
Освіта в Україні та за кордоном
Дата публікації

Як вибрати професію – покрокова інструкція та дієві поради

Як вибрати професію – покрокова інструкція та дієві поради
Джерело:  online.ua

Вибір професії – напружений та відповідальний процес, який потребує детального самоаналізу. Гід Онлайн розповідає, як правильно вибрати головну професію свого життя та не розгубитися перед сотнею варіантів.

Перспективні професії в 2022 році – яку обрати

Фото: envato.com

Звичайно, обирати професію потрібно відштовхуючись від своїх бажань, навичок та можливостей. Але й звертати увагу краще на престижні професії, які в майбутньому принесуть гарний дохід.

У список найпрестижніших професій входять:

  • IT-спеціаліст

IT – сучасна сфера, яка динамічно розвивається та з кожним роком стає більш перспективною. Програмісти мають вміти працювати з серйозними завданнями та бути багатозадачними, працювати з декількома процесами одночасно.

  • Маркетолог

Представники цієї професії займаються просуванням компанії на ринку. Маркетолог будує рекламну стратегію, контролює систему продажів, просуває товари або послуги компанії.

  • Менеджер

Це спеціаліст, який контролює робочі процеси, керує підлеглими. Менеджер повинен мати лідерські якості, бути креативним та вміти представляти інтереси компанії.

  • Юрист

Розібратися в законодавчій системі пересічній людині дуже важко. Спеціалісти, які знаються на законах та вміють ефективно застосовувати доступні інструменти аби вирішити проблеми, завжди будуть у попиті.

  • Лікар

Ця професія не просто вважається престижною, а й дуже гарно оплачується. Лікарі допомагають пацієнтам підтримувати себе у здоровій формі, ставлять діагнози, проводять операції та слідкують за реабілітацією.

  • Економіст

Гроші люблять рахунок! Та якщо власні кошти рахувати просто, то слідкувати за усіма рахунками великих компаній – справа для профі. Економіст допомагає оптимізувати рахунки компаній, виділяє можливості збільшити прибутки.

5 кроків до нової професії – інструкція по вибору

Фото: envato.com

1. Направлення

Для того, аби точно визначитися з майбутньою професією, спершу треба зрозуміти її направлення. Задайте собі одне питання: “Що я люблю робити та чим цікавлюся?”.

На аркуші паперу запишіть усі свої інтереси та хобі, виділіть які заняття викликають у вас зацікавленість, захват. Згадайте усі моменти свого життя, коли ви дійсно були захопленні певним заняттям, а результати роботи викликали гордість.

Відштовхуючись від власних інтересів і варто вибирати професію. Для прикладу, усе життя ви захоплювалися малюванням, а останні роки не можете відірватись від комп’ютера, то, можливо, є сенс зайнятися веб-дизайном.

2. Навички та можливості

Самоаналіз – це ще один крок до вибору професії. При виборі майбутньої роботи варто не тільки визначитись з інтересами, а й тверезо оцінити навички та можливості.

Для початку проаналізуйте свої природні та набуті навички: комунікабельність, стресостійкість, легкість у вирішенні проблемних моментів, тощо. Не забувайте, що зараз 21 сторіччя, а отже особливо важливо оцінити технічні навички: володіння ПК, сучасними програмами, швидкість набору тексту на клавіатурі, базові розуміння СЕО та маркетингу.

До того ж визначіть тип особистості: холерик, сангвінік, меланхолік чи флегматик. Характерні особливості також будуть впливати на робочій процес, тому беріть їх до уваги.

3. Умови роботи

Для того, аби точно визначити майбутню професію, варто виділити умови майбутньої роботи. Подумайте про те, з якою метою ви шукаєте роботу та що хочете отримати від неї. Для прикладу, про які умови треба замислитися:

  • Рівень заробітньої плати.

  • Графік роботи.

  • Формат – в офісі чи віддалений.

  • Соцпакет - відпустка, медичне страхування та інші пільги від роботодавця.

4. Список професій

Після того, як виділили сферу майбутньої професії, оцінили свої навички та визначилися з умовами роботи, складіть список професій, що відповідають усім запитам. Для того, аби створити список вакансій, використовуйте доступні інтернет-ресурси.

Про кожну професію занотуйте основні факти, а потім детально вивчіть кожну з них. Після цього буде змога звузити список бажаних професій до декількох позицій, які припали до душі та відповідають основним запитам.

5. Навчання

Зі списку професій, який ви робили на минулому етапі, оберіть одну, фінальну професію. Саме вона має стати головною в майбутньому.

Тепер прийшов час опанувати професію. Для того, аби стати експертом в сучасних професіях, зовсім не обов’язково отримувати вищу освіту в університеті. Можна пройти курси, вони займають від одного місяця до року та допоможуть швидко та ефективно опанувати майбутню професію.

Як визначитися з майбутньою професією - дієві поради

Фото: envato.com

  • Відвідуйте тренінги та воркшопи з тем, які вас цікавлять.

Вони тривають один-два дні та допоможуть зануритися в професію майбутнього. Звичайно, повністю опанувати професію за один тренінг чи воркшоп неможливо. Але це гарна можливість протестувати на собі майбутню професію та зрозуміти, чи підходить воно вам.

Для прикладу, якщо ви любите фотографувати та замислюєтесь про те, аби займатися цим професійно, то відвідайте майстер-клас від відомого фотографа. Це можливість протестувати на собі цю професію та зрозуміти, чи дійсно вона вам підходить.

  • Тест на профорієнтацію.

Якщо ви точно не можете визначитися з майбутньою професією, то можете пройти тест на профорієнтацію. Можливо, тест і не визначить точну професію, але точно дасть вектор пошуку. Найпопулярніші з них – тест Джона Голланда на профорієнтацію. У процесі тесту вам буде задано 240 питань, час проходження – приблизно 30 хвилин.

  • Подивіться на професію очима людини, яка вже давно працює за цією спеціальністю.

Якщо ви вже обрали одну або декілька омріяних професій, поспілкуйтесь з тими людьми, які вже мають досвід такої роботи. Вони розкажуть про плюси та мінуси спеціальності без прикрас.

Якщо у вас на прикметі немає жодного представника омріяної професії, пошукайте блоги в інтернеті. Там блогери діляться досвідом, розповідають про нюанси роботи та можуть відповісти на усі питання.

Вибрати професію або змінити рід діяльності ніколи не пізно. Не важливо, чи ви – підліток, який стоїть перед вибором спеціальності після закінчення школи, чи доросла людина, яка планує кардинально змінити життя. Вибрати нову спеціальність – задача не проста. Користуйтесь порадами, описаними вище, аби полегшити процес та обрати ту професію, яка підійде вам на всі 100!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?