Хто такий коуч та як ним стати в Україні
Категорія
Освіта
Дата публікації

Хто такий коуч та як ним стати в Україні

Хто такий коуч та як ним стати в Україні
Джерело:  online.ua

Останнім часом великою популярністю користуються різноманітні тренинги, які спрямовані на досягнення певної життєвої або професійної мети. Вони допомагають людині повірити у власні сили, розкритися як особистість, рухатися вперед. Проводять такі курси так звані коучі. Гід Онлайн розповідає все, що потрібно знати про професію коуч - у чому її суть та кому вона підійде.

Вперше сленговий термін «коуч» згадується у 1830 році. Тоді коучами називали викладачів Оксфордського університету, які допомагали студентам підготуватися до іспитів. Коучинг тісно пов’язаний з різними сферами знань, у тому числі з педагогікою, психологію, теорією лідерства, тощо. У середині 1990-х років з даного напрямку сформувалась окрема дисципліна, з'явилися професійні коучерські асоціації, які прийняли активну участь у розробці стандартів навчання.

Хто такий коуч простими словами?

Фото: envato.com

У сучасному розумінні коуч – це тренер, який допомагає вам стати більше ефективним у досягненні поставлених цілей. При цьому ви маєте користуватися тими навичками та здібностями, до яких у вас є схильність. В практичному розумінні коучинг – це певний часовий відрізок, за який людина може розкрити свої таланти у тій чи іншій сфері.

Ще один важливий нюанс – методологія коучинга спрямована на досягнення конкретного результату, а не на вирішення загальної проблематики. Цим коучинг принципіально відрізняється від менторства. До коуча ви приходите, вже маючи чітко сформульовану мету. Завдання тренера полягає у тому, щоб допомогти вам досягти цієї мети вашими ж силами.

Кожен етап взаємодії коуча з клієнтом називається сесією. Після кожної такої сесії клієнт має прийти до певних висновків і на їх підставі визначити найбільш ефективну стратегію своєї поведінки, поставити собі задачі та планомірно йти до їх виконання. Як правило, тривалість сесії складає одну годину, а проводяться зустрічі раз на тиждень. У перервах між ними людина може на власному досвіді перевірити ті чи інші моделі поведінки, стратегії, тощо.

Перерва між сесіями – саме цінне, що дає коучинг клієнту, адже за цей період він реалізовує на практиці отриманні знання, вчиться взаємодіяти з людьми в певних життєвих ситуаціях. Йдучи на наступну сесію, клієнт вже має величезну базу інформації, яку під час спілкування з коучем можна проаналізувати. Так, зазвичай, розбираються ті чи інші ситуації, помилки, допущені клієнтом, шляхи їх усунення.

Кому підходить професія коуч?

У цю професію може прийти людина, яка має будь-яку сферу діяльності. Коучинг може бути пов’язаним зі спортом, бізнесом, педагогікою та іншими професіями. Тому досвід у цих професіях дуже цінується. Також великим плюсом буде знання психології, проте найголовніше – це вміння розкрити внутрішні таланти співрозмовника.

Не менш важливими є й особисті якості коуча. Щоб успішно працювати з клієнтами, ви повинні мати такі якості:

  • обізнаність у різних сферах життя, вміння підтримати розмову на різні теми;

  • комунікабельність, вміння вислухати та встановити довірливі відносини з різними людьми;

  • аналітичні здібності та вміння робити правильні висновки;

  • креативність та індивідуальний підхід до кожного клієнта;

  • щире бажання допомагати людям;

  • впевненість у собі та позитивне відношення до життя;

  • вміння задавати питання та відповідати на питання, задані клієнтом.

Професійний коуч має постійно розвивати свої навички та поглиблювати знання, вчитися новому.

Яка освіта потрібна, щоб стати коучем?

На сьогоднішній день, щоб проводити тренінги, потрібно мати певні професійні знання. У вас має бути вища освіта, без якої буде вкрай важко набрати клієнтську базу та довести свою профпридатність.

Якщо ви раніше працювали менеджером, соціологом, психологом, юристом, викладачем у навчальному закладі, займалися бізнесом чи політикою, або ж були директором підприємства, вам будуть дуже корисні знання, отримані в даних професіях.

Як стати коучем в Україні?

Фото: envato.com

Якщо ви бажаєте стати професійним коучем в нашій країні, вам потрібно закінчити Академію коучингової майстерності, що знаходиться в Києві, або Клуб професійних коучів України, в якому уроки проходять в онлайн-форматі. Також існує безліч інших курсів по коучингу, багато з яких проводяться дистанційно.

Процес навчання, як правило поділяється на навчальні модулі та практику. Практичні заняття також поділяються на декілька модулів – самостійну роботу та взаємодію з тренерами на прикладі тих чи інших ситуацій. Також на курсах коучингу проводяться додаткові вебінари, індивідуальні консультації з тренерами, групові супервізії та менторинги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?