День Святого Мартина - свято доброти та милосердя: як відзначають та в чому його сенс
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День Святого Мартина - свято доброти та милосердя: як відзначають та в чому його сенс

День Святого Мартина - свято доброти та милосердя: як відзначають та в чому його сенс
Джерело:  online.ua

День Святого Мартина - популярне міжнародне свято, яке відзначають 11 листопада в багатьох країнах світу. Воно присвячене єпископу Мартину Турському, який присвятив своє життя допомозі бідним та знедоленим. Гід Онлайн розповідає про традиції свята День Святого Мартина, як його відзначають та в чому його сенс.

Коли День Святого Мартина у 2021 році?

Фото з соцмереж

День Святого Мартина щорічно відмічається 11 листопада. Ця дата відповідає дню поховання святого – 11 листопада 397 року н.е. Відмічають День Святого Мартина не тільки католики, а й протестанти, а також ті, хто взагалі не відносить себе до жодної з конфесій.

Найбільш поширене це свято у Західній Європі, особливо – в Німеччині, Австрії, Чехії, Нідерландах, Італії, Іспанії. Також День Святого Мартина святкують скандинавські країни й в Україні. Воно має свої традиції - це запікання гусака та хода з ліхтариками.

У чому сенс свята – День Святого Мартина?

Фото з соцмереж

День Святого Мартина - свято доброти, милосердя та початку зими. У цей день віруючі шанують Мартина Турського, який жив у IV сторіччі. Він був римським солдатом, який відмовився від воєнної служби та став священнослужителем, а згодом був проголошений Єпископом міста Тур. За легендою, під час сильної хуртовини Мартін їхав верхи на білому коні та зустрів жебрака, що був роздягненим та тремтів від холоду. Не зволікаючи ні хвилини, солдат відтяв половину свого плащу мечем та віддав її нужденному.

Наступної ночі після цього вчинку Мартін уві сні побачив Ісуса Христа, загорнутого у ту саму відрізану частину плаща. Спаситель промовив: «Ти зробив добрий вчинок для мого брата, отже, зробив добро і для мене». Це й спонукало Мартина покинути кар’єру військового і присвятити себе служінню Богу. Згодом він став покровителем усіх жебраків, а за свою виключну доброту та турботу про бідних отримав прізвище Милостивий.

З часом Мартіна Турський став покровителем не тільки жебраків, а й пастухів, виноградарів та мірошників. Це пов’язано з тим, що на початку листопада закінчується аграрний сезон.

Як святкують День Святого Мартина?

 Фото з соцмереж

У країнах Європи День святого Мартіна по-особливому. Цілі сім’ї виходять на головні площі свої міст та влаштовують святкову ходу з ліхтариками. Зазвичай триває така хода не довго, приблизно півгодини, але виглядає вона дивовижно – дорослі несуть смолоскип, а діти паперові ліхтарики із запаленими свічками. У подібних процесіях можуть брати участь сотні та навіть тисячі людей.

Як свідчить легенда, саме у такий спосіб односельці святого Мартина шукали його з ліхтарями та смолоскипами для того, щоб віддячити його доброту та милостивість. З тих пір прийнято збиратися великим натовпом та ходити містом з запаленими ліхтариками. Також в честь святого влаштовуються різноманітні вистави та проводяться молебні у храмах.

Фото з соцмереж

Ще однією традицію свята є запікання святкового гуска на вечерю. Окрім цієї страви в багатьох європейських містах прийнято готувати солодкі вафлі чотирикутної форми або коржики у вигляді підкови, які називають «ріжками Святого Мартина».

В минулі століття існував ще один цікавий звичай. Під стелею кімнати вішали паперові кульки, наповнені яблуками, горіхами, родзинками, пшеницею, вівсом та горохом. На кожну таку кульку прикріпляли паперову смужку, яку підпалювали. В результаті вміст кульок випадав на гостей та господарів. Все це символізувало закінчення польових робіт та радість від гарного врожаю.

День Святого Мартина святкують й в Україні, зокрема, на Закарпатті. Українці влаштовують святкові ярмарки, лицарські турніри та урочисті ходи з ліхтариками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?