Коли Великдень у 2022 році: дата та традиції у православних і католиків
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Коли Великдень у 2022 році: дата та традиції у православних і католиків

Коли Великдень у 2022 році: дата та традиції у православних і католиків
Джерело:  online.ua

Великдень — одне із головних релігійних свят. Православні та католики святкують його в різні дні. Дата Великодня розраховується за місячним календарем, тому кожного року вона різна. Гід Онлайн розповідає, коли Великдень у 2022 році у православних та католиків, чим відрізняється католицьке свято від православного та які існують традиції святкування.

Якого числа Великдень у 2022 році?

Фото: envato.com

Дата Великодня розраховується кожен рік окремо. Визначають дату свята по місячному календарю. Дата православної Пасхи у 2022 році припадає на 24 квітня. Традиційно святкують православну Пасху після закінчення Великого посту. У 2022 році він почнеться 7 березня і триватиме до 23 квітня.

Великдень - це державне свято, тому українцям для його святкування надається вихідний. Оскільки, свято завжди випадає на неділю, то вихідний переноситься на понеділок. В 2022 році додатково відпочивати українці будуть 25 квітня.

Взагалі 24 квітня — це достатньо рання пасха. Але найбільш рання Пасха за останні 20 років була у 2010 році. У той рік дата випала на 4 квітня.

Коли католицький Великдень у 2022 році?

Дата католицького Великодня наступає трохи раніше православного, рівно на тиждень. У 2022 році католицький Великдень випадає на 17 квітня. Різниця в датах виникла тому, що православні святкують за Юліанським календарем, а католики — за Григоріанським.

Чим відрізняється православний і католицький Великдень?

Фото: envato.com

Особливих відмінностей у святкуванні Великодня між католиками та православними немає. Але є кілька розходжень у деталях.

Наприклад, головна традиція у православних на Великдень — випікати кулічі та готувати паски, фарбувати яйця. На дзвінцях звучить Благовіст. Потім всі смаколики несуть святити у церкву, обмінюються ними. Святкують Великдень за великим столом з багатьма смачними стравами. У православних перед Великоднем потрібно тримати Великий піст, щоб очиститися фізично та духовно.

У католиків головними символами Великодня є пасхальний кролик. А найкращою забавкою є полювання за пасхальними яйцями. Діткам дарують святкові подарунки, батьки ховають їх у домі, а дітки потім шукають. Католики роблять упор на духовне очищення і не тримають піст.

Коли святкуватимемо Великдень в 2023 році?

У 2023 році Великдень святкуватимемо 16 квітня, у 2024 — 5 травня. У 2025 дата припадає на 20 квітня, у 2026 — 12 квітня, у 2027 — 2 травня. У2028 році дата Великодня буде 16 квітня, у 2029 — 8 квітня, а у 2030 — 28 квітня.

Які традиції є на Великдень?

Фото: pixabay.com

Головна традиція на Великдень — це пригощати і пригощатися. Протягом усього тижня після закінчення посту немає жодних обмежень у їжі. Тому збирайте поряд із собою рідних та близьких, пригощайте їх різними смаколиками. Будучі у гостях також не відмовляйтеся від пригощань.

Друга традиція — це готувати кулічі та паски. Зазвичай цим займаються у Великий четвер. Ще у цей день фарбують яйця, прибирають оселю.

Третя традиція — освячувати у храмі традиційні смаколики: яйця, паски, кулічі. Багато хто з українців додають до святкового кошика копченості, м’ясні вироби, сири.

Також існує традиція хрестити дітей на Великдень. Адже Великодній тиждень вважається найкращим періодом для долучення до церкви нових її членів.

Як правильно святкувати Великдень?

Приступати до святкування Великодня можна відразу після церковної літургії. Дуже важливо спершу з’їсти освячені смаколики. Також прийнято вітати один одного зі словами «Христос Воскрес!» і відповідати «Воістину воскрес».

Великдень — це день очищення душі та тіла. В цей день можна лише радіти, мати на душі та в голові лише позитивні думки. В цей день дуже важливо робити гарні та добрі справи. Допомагайте нужденним, не проходьте повз чуже горе.

Що не можна робити на Великдень?

Фото: unsplash.com

На Великдень не заведено працювати, мати негативні емоції, сваритися, ображати інших. Протягом Великоднього тижня, за повір'ями, не можна виходити заміж та вінчатися.

Також заборонено викидати продукти, які ви освятили в храмі. Навіть яєчні шкарлупки і всі залишки їжі потрібно закопати у землю або спалити.

І остання заборона на Пасху — це поїздки на кладовищі. Вважається, що у цей день всі душі померлих родичів прилітають додому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?