В ООН озвучили статистику щодо злочинів проти журналістів
Категорія
Світ
Дата публікації

В ООН озвучили статистику щодо злочинів проти журналістів

В ООН озвучили статистику щодо злочинів проти журналістів
Джерело:  online.ua

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зазначив, що багато журналістів загинули, висвітлюючи військові конфлікти, але кількість співробітників ЗМІ, вбитих за межами зон конфлікту, останніми роками також суттєво збільшилася. Він висловився з нагоди Міжнародного дня боротьби із безкарністю за злочини проти представників ЗМІ.

Джерело: пресцентр ООН

"У багатьох країнах просте розслідування корупції, торгівлі людьми, порушень прав людини або екологічних проблем ставить під загрозу життя журналістів", - сказав голова ООН.

За словами Гутерріша, «злочини проти журналістів мають величезний вплив на суспільство загалом, тому що вони заважають людям ухвалювати усвідомлені рішення». Журналісти стикаються з безліччю інших загроз, від викрадення людей, тортур та довільних затримань, до кампаній дезінформації та переслідувань, особливо в цифровій сфері.

Він додав, що завдяки подібним статистичним даним, можна говорити про надзвичайно важливу роль прокуратури не лише у притягненні вбивць до відповідальності, а й у переслідуванні випадків загрози насильством.

Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай також відзначила цей день посланням, заявивши, що для багатьох журналістів «правда має свою ціну». За її словами, «коли напади на журналістів залишаються безкарними, правова система та системи безпеки не працюють».

«Держави зобов'язані захищати журналістів та забезпечувати покарання винних у злочинах проти них. Зокрема, судді та прокурори мають відіграти важливу роль у забезпеченні швидкого та ефективного кримінального судочинства», - переконана Азуле.

За останні роки ЮНЕСКО підготувала майже 23 тисячі співробітників судових органів, включаючи суддів, прокурорів та юристів. Тренінги відбуваються за міжнародними стандартами, що стосуються свободи вираження поглядів та безпеки журналістів, і особливу увагу було приділено питанням безкарності.

Днями ми повідомляли, що за даними Комітету захисту журналістів (CPJ), за період з 1 вересня 2011 р. по 31 серпня 2021 р 278 журналістів було вбито за свою роботу по всьому світу. У 226 з цих випадків, або 81%, CPJ зафіксував повну безкарність, тобто ніхто не був засуджений у зв’язку зі злочином.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?