Суд не задовольнив позов УПЦ МП — московський патріархат повинен покинути Лавру
Категорія
Україна
Дата публікації

Суд не задовольнив позов УПЦ МП — московський патріархат повинен покинути Лавру

Суд не задовольнив позов УПЦ МП — московський патріархат повинен покинути Лавру
Джерело:  online.ua

Господарський суд Києва розпочав розгляд справи, пов'язаної з позовом, поданим Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою Української православної церкви (Московського патріархату) до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Справа пов'язана з тим, що церква звернулася до суду через те, що договір оренди було незаконно розірвано.

Джерело: інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП)

Суд відмовився задовольнити позов УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра»

У позові зазначено необхідність заборони заповіднику "Києво-Печерська лавра" на час суду вчиняти будь-які дії, спрямовані на перешкоджання релігійній громаді, - йдеться в повідомленні інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).

Крім того, наголошується, що Господарський суд Києва задовольнив клопотання Свято-Успенської Києво-Печерської лаври щодо отримання доказів, які монастир намагався отримати у Кабінеті Міністрів, Міністерстві культури та інформаційної політики, Державній аудиторській службі.

Зокрема йдеться про результати роботи міжвідомчої робочої групи, яка була створена для виявлення порушень умов договору оренди.

Повідомляємо вам, що підготовче засідання у справі призначено на 26.04.23 об 11:00 у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зала № 17, - повідомили в УПЦ (МП).

Що відомо про договір Києво-Печерської лаври та УПЦ (МП)

Раніше повідомлялося, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" вирішив припинити дію договору оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року.

У відповідь на цю заяву намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру залишати Лавру і не мають наміру переходити до ПЦУ.

Надалі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що питання про виселення ченців з Лаври не порушується, але водночас він зазначив, що насамперед мають залишити територію Києво-Печерської лаври керівництво Свято-Успенського монастиря та УПЦ (МП) . Також міністр уточнив, що ченці завжди можуть зробити свій вибір, зокрема й перейти до ПЦУ.

18 березня митрополит Епіфаній, голова Православної церкви України, заявив, що закриття монастиря у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі не планується, а в богослужбовому плані використовуватимуться старослов'янська та українська мови.
Після цього в УПЦ (МП) висловили побоювання, що виселення ченців із Свято-Успенської Києво-Печерської лаври може стати новим аргументом для Росії на виправдання її агресії проти України.

20 березня Синод УПЦ (МП) звернувся до президента України Володимира Зеленського, просивши не допустити заборони на їхню діяльність та не вимагати виселення духовенства та ченців із Києво-Печерської лаври.
29 березня представники УПЦ (МП) заявили, що вони не залишатимуть Києво-Печерську лавру доти, доки не буде остаточно вирішена судова суперечка.

29 березня митрополит Епіфаній, голова Православної церкви України (ВЦУ), затвердив архімандрита Аврамія, члена Духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, тимчасовим намісником лаври у складі ВЦУ. У відповідь митрополит Онуфрій, голова УПЦ (МП), наклав заборону на священнослужіння Аврамію.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?