В Україні винесли перший вирок за депортацію населення з Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні винесли перший вирок за депортацію населення з Криму

В Україні винесли перший вирок за депортацію населення з Криму
Джерело:  online.ua

Дарницький районний суд Києва заочно виніс вирок судді Ларисі Лихачовій, яка причетна до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова.

Джерело: прокуратура АР Крим та міста Севастополя

Винесено перший в Україні вирок за депортацію кримчан

Після окупації півострова "суддя" перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду "голови Армянського міського суду Республіки Крим".

Також вона брала участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму.

"Суддя" достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про виселення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова, - йдеться у повідомленні.

Своє незаконне рішення вона мотивувала нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням "правил перебування на території Російської Федерації".

Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Дії "судді" є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території, - наголосили в прокуратурі.

Яке покарання отримала суддя

Суддю, причетну до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова заочно засуджено до 10 років позбавлення волі.

Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про "безкарність окупаційної влади в Криму", – керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Наразі ще 3 обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?