Туреччина відкинула вимоги Росії щодо "зернової угоди"
Категорія
Світ
Дата публікації

Туреччина відкинула вимоги Росії щодо "зернової угоди"

Туреччина відкинула вимоги Росії щодо "зернової угоди"
Джерело:  online.ua

Посол України в Туреччині Василь Боднар офіційно підтвердив, що усі сторони Чорноморської зернової ініціативи, окрім РФ, наполягають на тому, щоб її продовжили саме на 120 днів – а не 60, як цього вимагає команда Володимира Путіна. Тобто офіційна Анкара також відкинула вимоги Москви.

Джерело:  "Медіа Центр Україна"

У Ердогана не підтримали вимоги Росії щодо "зернової угоди"

За словами Василя Бондара, згідно з позицією української влади, "зернова угода" була продовжена на 120 днів, як це передбачено документом, підписаним 22 липня 2022 року.

Є спекуляції російської сторони, що вона начебто хоче переглянути, чи бажає продовження тільки на 60 днів. Це, звичайно, спроби країни-агресора маніпулювати як громадською думкою, так і посередниками. Ми бачили заяву генерального секретаря ООН про те, що це є 120 днів. Ми також маємо чітку заяву й позицію турецької сторони про те, що в їхньому розумінні це також 120 днів, – пояснив посол.

Український дипломат звертає увагу на те, що в Туреччині в найближчі тижні триватиме передвиборчий період, що припаде і на 60-денний термін продовження "зернової угоди".

Що важливо знати про "зернову угоду"

Як уже згадувалося раніше, 18 березня Кабінет міністрів України офіційно підтвердив продовження зернової ініціативи на 120 днів.

Однак російська сторона почала брехати про продовження "зернової угоди" лише на 60 днів, а також почала погрожувати повним розривом, якщо інші країни не виконають її забаганки та вимоги.

Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій, - збрехали нещодавно в МЗС РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?