Особливості роботи бізнес-аналітиком: фахові вимоги та обов’язки
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Особливості роботи бізнес-аналітиком: фахові вимоги та обов’язки

Особливості роботи бізнес-аналітиком: фахові вимоги та обов’язки
Джерело:  hh.ua

Бізнес-аналітик (Business Analyst) — це фахівець, який виступає посередником між замовником та підконтрольним йому персоналом. Серед обов’язків такого спеціаліста: вивчення структури та способу функціонування компанії, виявлення проблем і пошук шляхів їх розв’язання. Це може бути і покращення поточної діяльності, і створення абсолютно нової бізнес-моделі, яка передбачає оптимізацію роботи персоналу, зниження витрат і збільшення прибутку.

Де знайти роботу?

Серед місць потенційного працевлаштування — великі підприємства, зокрема, банківської, будівельної, торгової сфер та видобувної промисловості.

IT-сфера має свою специфіку роботи. Тут бізнес-аналітик є посередником між замовником та розробниками. Він аналізує проблему клієнта та разом з командою працює над планом її розв’язання. Пропонує програму необхідних змін, на які орієнтуватимуться розробники під час створення продукту. Деталізує свої вимоги з точки зору специфіки проекту. Консультує розробників і тестувальників. Середній вік такого фахівця — 30 років, заробітна плата — від 1 тисячі доларів.

Зазвичай вакансії публікуються на фахових і спеціальних ресурсах розробників, роботодавці беруть до уваги поради знайомих, оцінюють досвід та репутацію фахівця. Проте чимало відповідних оголошень є і на безкоштовних порталах з пошуку роботи. Наприклад, за посиланням https://hh.ua/vacancies/biznes_analitik можна знайти вакансії бізнес-аналітика по всій Україні.

Відповідна освіта, досвід, грамотність

Головні вимоги до бізнес-аналітика такі:

  • Наявність вищої освіти (бажано в сфері фінансів, економіки або бухгалтерії) та аналітичного складу мислення;

  • Досвід роботи з CRM, системою з управління проектами (JIRA або іншою, якою послуговується компанія), системою аналітичної обробки даних та банківськими інформаційними системами;

  • Досвід роботи в бізнес-аналітиці;

  • Досвід розробки регламентуючої документації, написання технічних завдань;

  • Грамотна письмова та усна мова, знання іноземних мов на рівні Upper-Intermediate.

Як розвивається кар’єра

Кар’єрне зростання бізнес-аналітика може відбуватися у трьох напрямах:

  1. Якщо рівень професіоналізму спеціаліста постійно підвищується, з перебігом часу він починає працювати над більшою кількістю завдань.

  2. Фахівець заглиблюється у системну складову та обіймає посаду Business або Enterprise Architect.

  3. Спеціаліст розвивається у керівному або проектному напрямі і стає Project manager -> Program Manager -> CTO або навіть доростає до Product manager.

Бажаєте змінити професію та спробувати себе у амплуа бізнес-аналітика? Складіть резюме, походіть на співбесіди. Можливо, навіть такі перші кроки допоможуть зрозуміти, чи сподобається вам працювати у цій сфері.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?