Бабин вітер та інші історії – 5 нових книг, які варті уваги
Категория
Блоги
Дата публикации

Бабин вітер та інші історії – 5 нових книг, які варті уваги

Ігор Бондар-Терещенко
Ігор Бондар-Терещенко

З калейдоскопа подій у цих книжках складається гротескний, сумний і веселий образ нашої епохи. І хоч би в яких жанрах були створені їх сюжети – реалістичному чи фентезійному – картина виходить чесна і не завжди втішна.

Діна Рубіна. Бабин вітер. – Х.: Фабула, 2020

Героїня цього роману - проста жінка, яка виросла в радянському Києві в єврейській родині, стрибала з парашутом, кохала, переїхала з чистої випадковості до Америки і там залишилася. Після втрати так і не змогла оговтається і живе, заробляючи на життя косметологічними процедурами. У книзі чергуються і ніби протиставляються замальовки старого Києва і його тісних комуналок, колоритних базарчиків, з сучасним Нью-Йорком та його постійним поспіхом і метушнею і нескінченними клієнтами, які приходять в салон на епіляції, манікюр та інші процедури.  Роман написаний у листах і невідомо, кому — автору чи читачеві — вони адресовані. Але саме завдяки незвичайній формі, авторка, яка має українське коріння, мешкаючи в Ізраїлі, отримала можливість висловитися щодо питань ґендерної рівності та сексуальності в цілому. Хоча вона й не ототожнює себе із головною героїнею. Тож, хоч як дивно, але з цієї гірлянди, за висловом героїні, «калік» виростає гротесковий, трагічний, нікчемний і високий образ сучасної любові.

Т. Амман. Песнь Нижних земель. - К.: Саммит-книга, 2020

 

У цьому незвичному романі-епосі дія відбувається у багатовіковій імперії, яка нині перебуває на грані занепаду. Хоч з її столичного життя про це й не скажеш, адже на перший погляд все ніби як завжди – працюють державні установи, видаються накази, непорушно стоять три стовпи, на яких тримається міць держави – Угода Білих Левів, залізна воля віщунів та зловісне ремесло алакілів – пожирачів богів. Але час невпинно рухається вперед, дія Угоди спотворює саму природу Нижніх земель, а давня змову загрожує віковим підвалинам Імперії. Крім того, далеко за горами відбуваються дивні події: представництва Імперії в одному з князівств, вперше за довгі роки, мовчать, а бригада імперських забудовників, яка прибула в це князівство, зникла без сліду. Чи втримається Імперія, яка все життя існувала за рахунок поглинання сусідніх земель, у новій для неї ситуації. Адже один з її віщунів бореться зі смертельним недугом, у столиці назріває зрада, а все на чому трималася влада – страх, покора, пригноблення – здається, готове от-от занепасти під тиском ще й інших, більш жахливих подій.

Ирина Лобусова. Дневник призрака. – Х.: Фолио, 2020

За сюжетом, погодившись не з власної волі співпрацювати з НКВД, героїня цього ретро-роману, Зінаїда Крестовська, чудово усвідомлює, що спокійного життя у неї більше не буде. Однак реальність виявляється страшніша за будь-які її припущення. Намагаючись зрозуміти походження старовинної книги, сторінка з якої випадково потрапляє їй в руки, Зіна з подивом виявляє, що за нею полює не тільки вона, але й НКВД. А ще не менш страшна організація ... Що ж такого важливого у цьому манускрипті? Чому при його пошуках гинуть люди? Ця таємниця не дає спокою Крестовській. Тим більше, коли у місті з’являється таємничий незнайомець. «Просьба отвезти его к одесскому побережью не выглядела странной. Странны были два армейских револьвера да охотничий нож. Этот арсенал моряк разглядел, когда мужчина входил в хлипкую единственную каюту, предназначенную для перевозки пассажиров. Он вошел на борт с одним саквояжем — и моряк подозревал, что в саквояже из оружейного арсенала может быть что-то еще».

Владислав Івченко, Юрій Камаєв. Стовп самодержавства. Тринадцять справ Івана Карповича Підіпригори. – К.: Темпора, 2020

У цьому детективному романі, дія в якому відбувається на початку ХХ століття, майбутній найкращий сищик імперії працює філером Київського охоронного відділення. Однак злочинці та бунтівники не знають кордонів міст і країн, тож служба підкидає йому небезпечні пригоди не тільки в київських закапелках, але й у Криму, Одесі, селах по всій країні та навіть у Петербурзі з Фінляндією. «Сворбнув я чаю і згадав про одну справу в Туркестані, після якої вже жодна київська спека мене б не злякала, - розповідають у романі. - Почалося все з того, що я сидів у Ташкенті на гауптвахті, на яку потрапив ні за цапову душу, Воно як було: перед тим я служив у патрулі, який по горах місцевих розбійників шукав. Патруль був створений із числа солдатів нашого ескадрону і козаків. Командував патрулем хорунжий Розмазанов, донський козак і вправний вояка. До нього патрулі сиділи на постах, хіба що вдень кудись могли виїхати, а вночі зачинялися і носа не являли, Розбійники цим користалися: нападали на подорожніх, грабували місцевих землевласників та прибулих поселенців. А щоб патрулі страх не втрачали, то стріляли час від часу по постах».

Олесь Ільченко. Місто з химерами. – К.: Комора, 2019

Цей роман присвячено розкриттю загадок життя відомого будівничого Владислава Городецького, у ньому читачі разом з героями твору також отримають можливість розкрити головну таємницю Києва. Загалом це символічне повернення в часі і занурення у життя Києва початку ХХ століття: погляд за лаштунки театру Соловцова, зустріч з Ларисою Косач у Музеї старожитностей, частування з гарячим шоколадом у кафе «Семадені», спостереження за будівництвом Миколаївського костелу і навіть політ аеропланом разом із Ігорем Сікорським. Що ж до згаданих таємниць і загадок, то протягом дійства можна дізнатися, що означає «зловісний трикутник»? Чому його було створено? Що знаходиться в центрі цього трикутника? Чому небезпека чатує над старим містом і чи справді вона вже в минулому? «За кілька секунд заюшений кров'ю молодий чоловік лежав долілиць на землі, - дізнаємося ми про цю дивну історію. - До робітника бігли товариші, Леонтьєв, майстер Петро з Городецьким... І без медиків було зрозуміло: юнак мертвий. Вусатий городовий голосно сюрчав у свисток, метушилися люди, роззяви-перехожі зібралися подивитися на тіло молодого будівельника, а Григорій, навпаки, злодійкувато озирнувся і швидким кроком пішов геть».

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?