Колапс нафтового ринку навряд чи вдасться відвернути
Категория
Блоги
Дата публикации

Колапс нафтового ринку навряд чи вдасться відвернути

Михайло Гончар
Михайло Гончар

На тлі безпрецедентного нафтового обвалу в Техасі стає очевидним промах регулятора - відмова у березні від введення квот для місцевих видобувників.

Також тривале ігнорування губернатором Техасу поширення епідемії короновірусу - лише на початку квітня відбулось введення жорсткого карантину, внаслідок чого відбувся різкий спад бізнес-активності, що й призвело до різкого скорочення споживання нафтопродуктів, зменшення обсягів нафтопереробки та, відповідно, потреби у нафті, яка між тим продовжували надходити у великих обсягах, швидко заповнюючи вільні потужності зберігання.

Просто одні трейдери змогли вчасно зарезервувати нафтосховища, а ті, хто займався спекуляціями з паперовою нафтою в один "прекрасний момент" отримали в розпорядження реальну нафту! І це стало проблемою, оскільки зберігати її вже майже немає де. Хоча фізично вільні потужності в Кушингу ще наявні, але їх вистачить не більше ніж на поточний тиждень.

Техас, безперечно, №1 в американському нафтовидобутку і проблеми там відображають проблеми нафтовидобутку у США в цілому. Подібна ситуація вже виникає і в канадській Альберті. У травні подібне очікує і Росію. Разом з тим, ситуацію в Техасі зараз не варто порівнювати з апокаліпсисом. Безпрецедентне падіння ціни стосується травневих ф'ючерсів, червневі мають позитивні значення, але це мала втіха.

Колапс глобального нафтового ринку попереду і навряд чи його вдасться відвернути. І проявиться він в іншому місці.

А завтра продовжить спадну динаміку і Brent та Urals у Європі.

Повернення до ринку буде здійснюватися зовсім не ринковими методами. Але про це - не зараз. Зараз може сказати, що такі "американські гірки" - провісник глибокої світової економічної кризи, що невпинно наближається. "Чорні лебеді" так само як і білі, птахи парні. Тому за "пандемічним лебедем" летить і економічний.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?