На Западе могут победить "друзья Путина", но России это не поможет
Категория
Блоги
Дата публикации

На Западе могут победить "друзья Путина", но России это не поможет

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про те, що буде, якщо на Заході прийдуть до влади Дональд Трамп та інші популісти-"друзі" Володимира Путіна, і як у цій ситуації діяти Україні, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Мені хотілось би поговорити про ситуацію, яка може виникнути, якщо у Сполучених Штатах, наприклад, виграє Дональд Трамп, в наступному році Ангела Меркель програє парламентські вибори в Німеччині, а у Франції, що теж цілком ймовірно, президентом стануть або Ніколя Саркозі, або Марін Ле Пен, що, умовно кажучи, одне й те ж саме. Принаймні, для України (з огляду на їх проросійську риторику, - ONLINE.UA).

В цьому випадку зовнішня ситуація буде вкрай несприятливою. І потрібно зрозуміти, а що тоді робити Україні?

Перш за все, потрібно просто сприймати це як реальність, і якщо так станеться, то ми маємо будувати нашу політику з того, що будуть такі, можливо, не дуже сприятливі умови для України. Ситуація, пов’язана з Трампом, з ймовірною поразкою Меркель, з виборами у Франції, відображає ту кризу глобальну, яка продовжується, і зростання популізму в світі. Але сама по собі криза буде відображати й те, що її процеси будуть не поліпшувати ситуацію, а, навпаки, погіршувати.

Тому, якщо ми виходимо з припущення, що Росія виграє від цих перемог, то це лише частково. Так, це дозволить Росії отримати менший тиск з боку Заходу, більшість санкцій може бути знято, але економічна ситуація в самій РФ не покращиться. Тому що, якщо криза буде поглиблюватися, в Європі і Сполучених Штатах, то ціни на сировинні товари будуть ще нижчі.

І головний дохід, який отримує Росія від продажу сировини, в першу чергу нафти, теж буде падати. А це, в свою чергу, буде призводити до того, що ситуація в Росії як погіршувалась, так і буде погіршуватись. Отже, з одного боку, РФ може виграти від поразок західних демократій на користь популістів, але з іншого, сама ситуація в Росії буде лише погіршуватись.

Інша справа, що Росія в таких умовах спробує відволікти увагу власного населення від проблем, які зростають, перевести в площину якогось зовнішнього ворога. І цим ворогом може бути Україна, або якась інша країна світу.

Що ж робити Україні? В першу чергу, займатися собою. Чим швидше ми будемо проводити реформи, чим будуть вони радикальніші, тим більше ми зможемо внутрішньо бути сильнішими. І тим більше ми зможемо протистояти цьому тиску з боку Росії, при тому, що потрібно розуміти – в політиці ніколи не буває ані вічних друзів, ані вічних ворогів. Тому те, що на Заході можуть зараз перемогти сили, які займають, відверто кажучи, антиукраїнську позицію, не означає, що це назавжди.

Очевидно, що, якщо Росія почне якісь агресивні дії, то це викличе теж зростання критики з боку Заходу. І в якийсь момент ті політичні сили, які займали проросійську позицію, несподівано можуть зайняти значно більш жорстку позицію, ніж це робили Меркель, Олланд чи Барак Обама.

В цьому випадку може так статися, що Трамп, попри те, що він сприймається нами як негативний персонаж, який буде займати куди більш проросійську позицію, у певний момент може діяти проти Москви. Навіть у жорсткішій формі, ніж це робив Обама.

Отже, світ змінюється, світ знаходиться в глобальній кризі, і ми маємо з цього виходити. Але те, що ми спостерігаємо, вимагає від нас одного – розуміння, що все залежить лише від нас. Розраховувати потрібно лише на власні сили, і тільки якщо ми зможемо стати сильнішими, подолати внутрішній популізм і демагогію, проводячи складні й непопулярні реформи, тільки в цьому випадку ми зможемо в цій кризі (не просто українській, а світовій) вижити й стати сильнішими.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?