Придется ли Украине повышать пенсионный возраст
Категория
Блоги
Дата публикации

Придется ли Украине повышать пенсионный возраст

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про недоліки та перспективи реформування пенсійної системи в Україні й те, чи доведеться владі підвищувати пенсійний вік, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Нещодавно зустрів у Facebook заклик молодих людей, які кажуть - дайте нам можливість накопичити кошти самостійно для своєї пенсії, нам не потрібна існуюча система. Але питання полягає в тому, що, за великим рахунком, нинішня пенсійна солідарна система, в існуючому вигляді, взагалі безнадійна. І за 10-15 років ніхто нічого з неї отримувати не зможе. Лише, можливо, в найкращому випадку – в дуже маленькому обсязі якісь фіксовані суми.

На сьогоднішній момент, коли відбувається загальносвітове старіння населення, зменшується народжуваність. При цьому вчені реально кажуть, що за 20 років вони зможуть забезпечити тривалість життя до ста років.

За цих умов розраховувати на солідарну пенсійну систему, яка є, просто неможливо.

Тому зараз питання полягає не в тому, щоби розповідати про існуючу солідарну систему, яка просто не забезпечує мінімальні потреби людей і нічого, крім корупції, неефективності не дає. Завдання - провести її трансформацію. Чому? Тому що, з одного боку, необхідно забезпечити виплату пенсій сьогоднішнім пенсіонерам, і, фактично, завдання уряду полягає саме в цьому. Він думає зараз не про майбутні покоління пенсіонерів і тих молодих людей, які колись стануть пенсіонерами. Ні, уряд думає про те, яким чином забезпечити виплату пенсій нинішньому поколінню пенсіонерів.

Так от, завдання буде полягати в тому, щоб, з одного боку, забезпечити виплату пенсій нинішньому поколінню пенсіонерів. І в той же час вже закладати модель, яка забезпечить збереження, з одного боку, на якомусь мінімальному рівні пенсійної солідарної системи, і дасть людям створювати накопичення. Причому накопичення в різних формах: недержавних пенсійних фондах, компаніях зі страхування життя, на банківських особливих рахунках, чи, вибачте, у власних скляних банках. Таким чином, можна буде забезпечити себе накопиченнями, які дозволять потім мати кошти на старість.

На жаль, проблема в тому, що все зводиться лише до питання підвищення пенсійного віку. І нинішні урядовці рвуть на собі сорочку, кажучи, що вони борються з МВФ, щоби не допускати зростання пенсійного віку. Але нинішня солідарна система з великими внесками в неї і великими виплатами з неї, вона-то якраз (в тому числі, враховуючи непрозорість, яку ніхто не може порахувати) взагалі не може забезпечити нічого. І чим далі, тим більше виникатиме діра, яку доведеться закривати з бюджету. І потім розмір цієї діри буде настільки великий, що просто виплати з цієї системи перетворяться лише на якісь маленькі суми, які будуть отримувати всі в однаковому вигляді. Але при цьому, що найбільш жахливо, у людей не буде інших накопичень, які вони могли би використати для своєї старості.

Тому завдання, на мій погляд - не так замислюватися над підвищенням пенсійного віку (що буде потрібно робити, враховуючи, знову ж таки, те, що тривалість життя зростає). В умовах кризи це робити неефективно, тому що, якщо ви підвищите пенсійний вік, у вас люди похилого віку залишаються на робочих місцях, а ще у вас є молодь, яка не має роботи. В умовах кризи робити це взагалі неефективно, це можна робити лише після того, як почнеться економічне зростання. Важливо, що ефект від підвищення пенсійного віку починає діяти лише після того, як це підвищення відбулось, протягом ще певного періоду часу. Коли ви, наприклад, протягом десяти років поступово, кожних півроку піднімаєте пенсійний вік, то лише за 10 років отримуєте підвищення пенсійного віку на п’ять років. Тільки після 10 років можна буде говорити про ефект від цього зростання пенсійного віку. Говорити про нього зараз абсолютно немає сенсу, і це теж певна маніпуляція політиків, які можуть розповідати – а де ж ефект? Підняли жінкам пенсійний вік, а де ж ефект від цього?

Та його не може бути апріорі, доки воно повністю не відбулося. По-друге, потрібно ще і мати зростаючу економіку, попит на робочу силу, стимули, в тому числі, щоб люди могли залишатися і працювати за власним бажанням, а не виходити на пенсію. Всього цього зараз немає, бо ми знаходимось в умовах кризи.

Отже, те, що існуюча пенсійна система неефективна, те, що вона корумпована, те, що її потрібно міняти – факт очевидний. На превеликий жаль, лише наші урядовці, які відповідають за це, цього не хочуть. Я думаю, може, тому, що певною мірою мають особисті корисливі інтереси від функціонування тієї системи, яка є зараз.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?