Россия вбросила новый "компромат" на Порошенко: ему нужно сделать выводы
Категория
Блоги
Дата публикации

Россия вбросила новый "компромат" на Порошенко: ему нужно сделать выводы

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про те, чому так звані плівки Онищенка - це фейк російської пропаганди, та про що треба замислитися Петру Порошенку, виходячи з цієї ситуації, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Завершився 2016 рік, в ньому був доволі-таки відомий скандал, пов'язаний з так званими плівками Онищенка. Він одразу в мене викликав відчуття дежавю, бо я відчув, що ми зіштовхуємось з ситуацією, з якою колись зіткнувся Леонід Кучма з так званими "плівками Мельниченка".

У мене глибоке переконання до цього часу існує, що плівки Мельниченка – це була спецоперація ФСБ Росії, і ніяких диктофонів під диваном не було. Велася зовсім інша система запису, і запустили ці плівки для того, щоб дискредитувати Кучму перед Заходом і зробити неможливим його рух в бік західних країн, який він тоді намагався провести.

Повертаючись до історії з плівками Онищенка - коли він заявив, що у нього є розмови з Порошенком, де, мовляв, вони обговорюють якісь корупційні схеми, але ці плівки він не буде оприлюднювати, бо "передав їх американцям", у мене одразу виникли великі сумніви.

Річ у тім, що, як і багато хто з українського політикуму чи експертного середовища, я давно знаю особисто Петра Порошенка. Я не можу сказати, що є його близьким другом, і, дай Боже, щоб і не був ним ніколи, але питання полягає в тому, що він – людина відома. І, спілкуючись з ним і з його оточенням, я дійшов висновку, який підтверджує багато хто: Петро Олексійович – дуже обережна людина. І він ніколи не обговорює ні з ким, крім найближчого оточення, якому довіряє, якісь питання, які можна було б вважати контраверсійними.

Читайте також: Кілька важливих питань про Порошенка

Тобто, уявити, що Порошенко обговорює бізнесові питання з кимось, крім двох-трьох людей з найближчого оточення, уявити, що він будь-що обговорює особисто з Онищенком, - це відверта маячня.

І недарма Порошенко настільки категорично стверджував, що ніяких записів не існує. Я теж в цьому впевнений. Не тому, що я думаю, що Петро Олексійович такий білий та пухнастий - просто я не вірю в те, щоби Петро Олексійович з кимось, крім найближчого оточення, обговорював питання, які його можуть дискредитувати.

Крім того, американці заявили "як правило, ми не коментуємо подібні речі", але, враховуючи постійні фрази пана Онищенка про те, що він, мовляв, з нами "співпрацює", ми наголошуємо, що ніякої співпраці у пана Онищенка з американською владою немає, і ми не плануємо з ним вести жодних розмов.

Тобто, відверто дезавуювали інформацію, що він щось передав, і є щось таке, що може дискредитувати Порошенка.

Після того з'явилась ще й інформація журналіста англійського видання, який розповідав про те, що через нього намагалися вкинути цю інформацію про плівки Онищенка, причому робили це вже росіяни. І російські структури намагалися створити видимість солідності подібної інформації, щоби витік про так звані "плівки Онищенка" з'явився не від самого Онищенка або через російські видання, а, мовляв, що це інформація від солідних іноземних видань.

Коли з'ясувалося, що це робилося з подачі російських видань, за якими доволі відверто маячили російські спецслужби, британський журналіст заявив, що він категорично відмовився від подібної пропозиції. Все це вказує на те, що вся операція з дискредитації Порошенка має ті ж самі вуха, які мала колись історія з плівками Мельниченка. Це російські спецслужби.

Інша справа, що відсутність продовження цієї історії, відсутність будь-яких роздруківок, які демонстрували би справді, що особисто Порошенко про щось спілкується з Онищенком, вказує на те, що ми маємо лише продовження тієї гібридної війни проти України, яку веде Росія вже багато років поспіль. Дискредитація і послаблення нашої влади – один із інструментів тієї політики, яку проводить Росія проти України методами спецслужб.

Безперечно, потрібно розуміти, що така бурхлива реакція українського суспільства на ці плівки Онищенка і певна довіра до них пов’язані з недовірою до влади, з падінням довіри до самого президента, внаслідок чого ми починаємо вірити у відверті фейки і відверту дезінформацію, яку нам вкидають.

І це, безперечно, проблема і для Петра Олексійовича. Бо без проведення реформ, без подолання корупції, без покарання корупціонерів, в тому числі і у власному оточенні, важко буде розраховувати йому на те, що довіра до нього і недовіра до подібних заяв про подібні плівки, не існуватиме в майбутньому. Бо нові Онищенки будуть намагатися заявити суспільству, що у них є якісь розмови, в яких Порошенко з ними домовляється про якісь корупційні чи злочинні угоди.

Я думаю, що, насправді, таких плівок в реальності не з'явиться. І, знову ж таки, не тому, що я вважаю, що такого не може бути, бо не може бути ніколи. А тому, що я розумію, в тому числі, і поведінку Петра Олексійовича, щоб уявити, що хтось зможе упіймати його таким чином на відкритих джерелах, які можна перевірити. Тобто, перевірити записи розмов, перевірити фрази, які він справді комусь казав.

Думаю, що такого не було і не буде, на щастя для України.

Читайте також: Санкції проти Росії скасують, але в Україні буде краще: прогноз на 2017 рік

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?