Сколько будет стоить доллар летом и в конце года
Категория
Блоги
Дата публикации

Сколько будет стоить доллар летом и в конце года

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про перспективи національної валюти та курс долара в Україні - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Ще наприкінці 2015 року я казав, що у нас має зберегтися в 2016-му курс в межах десь 24-25 гривень за долар. Причому навіть зростання курсу іноземної валюти на початку року мало своє підґрунтя, в тому числі невдалі кроки уряду, але при всьому тому об’єктивно я наголошував, що курс буде саме в цьому коридорі, 24-25, в середньорічному. А причин для цього декілька.

По-перше, ми зіштовхуємося з тим, що у нас гривня і так дуже-дуже сильно девальвована, вона дуже недооцінена. Таким чином, вже на сьогоднішній момент імпорт стає надзвичайно дорогим, тобто, крім критичного імпорту завозити сюди особливо нічого не вигідно. І в той же час експорт стає надзвичайно вигідним, тому що гривня недооцінена.

Крім того, якщо ми дивимось на об’єктивні фактори, такі як торговельний баланс, то бачимо - і в 2015 році ми мали позитивний торговельний баланс, якщо брати торгівлю товарами, і послугами, тим більше. В 2016 році ми на сьогоднішній момент ще маємо негативний баланс по торгівлі товарами, там, за чотири місяці десь 800 з чимось мільйонів доларів, але, з урахуванням експорту-імпорту послуг, ми маємо позитивний баланс.

А якщо ми беремо бюджет, то бачимо, що на сьогоднішній момент уряд не потребує додаткових грошей, які би друкувалися Національним банком. Більш того, якщо ми дивимося на статистику грошово-кредитну НБУ, то бачимо, що монетарна складова скорочується, тобто, ті банки, які отримували рефінансування, зараз доволі активно гасять. Там є, правда, свій негатив, пов'язаний з тим, що фактично немає зростання кредитування економіки. Але з точки зору курсу це дозволяє утримувати його абсолютно спокійно в межах цього коридору - 24-25 гривень за долар.

На мою думку, покращення ситуації з експортом, цінове покращення по двох ключових групах експортних товарів (маються на увазі експорт металів і аграрної продукції) свідчить про те, що ситуація зараз доволі позитивна на зовнішніх ринках для українських експортерів. Тому можна казати, що у нас буде продовжувати зростати експортна виручка, і, відповідно, зростатимуть можливості утримання курсу в межах 24-25 гривень за долар без особливих складнощів.

Отже, якщо брати літо, немає жодних підстав казати, що ми будемо зіштовхуватись з проблемою погіршення прогнозу по курсу гривні до долара.

Якщо брати осінь і зиму, то, в першу чергу, ризики існують не так в економічній площині, як у площині можливості загострення військової агресії з боку Росії. Якщо її не буде, то я теж не бачу жодних підстав казати, що ми вийдемо за цей коридор 24-25 гривень за долар.

Більше того, Національний банк навіть міг би грати по зміцненню курсу гривні, але це якраз не відповідає інтересам економіки. Тому що ми маємо зберігати, можливо, занижену вартість національної валюти – це підтримує експорт і здорожчує імпорт, і, таким чином, ми зберігаємо стабільність, в тому числі для внутрішніх товаровиробників.

Отже, мій прогноз, попри те, що є ті, хто люблять розповідати про курс гривні 27, 30 гривень за долар, я на сьогоднішній момент не бачу жодних макроекономічних факторів, які давали би підстави казати, що ми отримаємо курс гривні за долар вище цього коридора 24-25.Може бути 25,2-25,3-25,5. Це можливо цілком на кінець року, але якихось суттєвих коливань, про які деякі експерти говорять, я не бачу.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?