Военное положение в Украине: чем это грозит
Категория
Блоги
Дата публикации

Военное положение в Украине: чем это грозит

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про те, чому Україні не варто вводити воєнний стан, незважаючи на агресію Росії, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Сьогодні мені хотілось би поговорити про таке доволі контраверсійне питання, як воєнний стан.

Є дуже багато людей, які обурюються, що в нас не оголошена війна, що не введений воєнний стан, не замислюючись над тим, до чого таке рішення призвело би. Якщо б ми почали говорити про війну і воєнний стан.

По-перше, очевидно, що, якщо це війна, тоді вся економіка має працювати в режимі війни. Зрозуміло, що в цьому випадку не можна говорити про надходження інвестицій в Україну. Ну хто інвестує в економіку (внутрішній інвестор чи зовнішній) в момент, коли у вас введений воєнний стан? Згідно законодавства, при воєнному стані можна прийти на будь-яке підприємство і просто реквізувати для потреб армії продукцію, товари, машини. Будь що.

Жоден інвестор в таких умовах точно не буде інвестувати. Отже, якщо ми говоримо, що нам потрібно ввести воєнний стан, то потрібно зрозуміти, що ми маємо повністю паралізувати економіку. Ну добре, оголосили ми воєнний стан, оголосили війну. В цьому випадку ми маємо для себе визначити – а що робимо далі?

Росія зацікавлена в збереженні такої невизначеності на Донбасі, яку ми спостерігаємо зараз. Це ж, по-перше, відбувається на нашій території, а не на російській. По-друге, що ми збираємось робити далі? Ми хочемо за допомогою військової техніки звільнити Донбас? На жаль, ми не зможемо. Бо і сил у нас значно менше, ніж Росія може вкидати туди.

Я вже не кажу, що при нагоді Росія може нанести удар не на Донбасі, а у Харківській області чи по інших областях України. Таким чином, ми не можемо дозволити сконцентрувати всі наші військові ресурси на Донбасі. Я вже не кажу про те, що там є наші люди, і в цьому випадку кількість вбитих, поранених буде рахуватися десятками і сотнями тисяч осіб.

Читайте також: Україна зможе повернути Крим і Донбас не зброєю: є один шлях

Таким чином, ми нічого не виграємо від того, що називаємо це воєнним станом, але натомість створюємо величезні проблеми для країни, для економіки. Я вже не кажу, що в цьому не зацікавлені наші партнери зовнішні, тому що, якщо це повноцінна війна в Європі, то для них це величезний головний біль.

Я також не кажу, що в цьому випадку є й питання біженців з території України. Бо якщо на території України йде війна, ви не можете не пускати біженців у Європу. Отже, наші партнери точно не зацікавлені в тому, щоб ми оголошували воєнний стан і взагалі радикалізували ситуацію.

Завдання полягає в тому, щоб, зберігаючи таку ситуацію, так звану АТО (хоча ми всі розуміємо, що це зовнішня агресія Росії на території України), ми формували наші Збройні сили в сучасному вигляді. Ми можемо забезпечити їх технікою, розвивати економіку, займатися економікою.

Так, у нас є постійна військова напруга на території Донбасу. Так, вона створює величезні проблеми для країни та формує постійну можливість для негативного очікування. Але це точно краще, ніж просто війна і воєнний стан, який дуже легко оголошувати, сидячи на дивані, десь біля телевізору. Значно краще це робити, якщо ви вже хочете, там, на Донбасі. І для цього можна піти в будь-який військкомат і записатися добровольцем туди. А сидячи в Києві, навряд чи варто це робити.

Дякую, все у нас буде добре.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?