Запрет на продажу леса и путь Украины в никуда
Категория
Блоги
Дата публикации

Запрет на продажу леса и путь Украины в никуда

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про розмови щодо захисту українців і яскравий приклад із мораторієм на продаж лісу - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Сьогодні мені хотілось би поговорити про таку річ, як захист. Доволі часто можна почути від політиків, як вони турбуються по народ, хочуть захистити і населення, і бізнес.

Хоча, насправді, моє глибоке переконання: коли ми чуємо від політиків слова про захист, то завжди потрібно розуміти, що в цьому випадку слід очікувати того, яким чином ці політики хочуть просто ошукати людей. І точно діють не в інтересах цих людей. Бо завдання полягає не в тому, щоб когось захищати, а в тому, щоб створити умови для розвитку, для того, щоби були вільні люди у вільній країні.

Я пригадую, що коли, після подій, в тому числі трагічних, на Майдані, туди приїхала на візку пані Тимошенко,  вона почала говорити про те, що вона захистить людей, і захистить тих, хто стояв в даний момент на Майдані. І почула гул незадоволення. І це був гул доволі виправданий, тому що, вибачте, навпаки, ці люди її захистили від свавілля влади. Це вони вистояли під кулями на Майдані, і тому їх-то захищати якраз не було потреби. Тим більше, з боку політика, який надзвичайно корумпований сам по собі.

Чому я про це згадав? Днями я брав участь в одному заході, на якому обговорювалася ситуація з мораторієм на вивезення лісу з України. І головна теза захисників цього мораторію полягала в тому, що, мовляв, ми таким чином маємо захистити внутрішніх підприємців, які займаються розпилюванням цієї деревини, щоб у них була сировина.

Читайте також: Єдиний спосіб перемогти корупцію в Україні

І кажуть, чому їх потрібно захистити. Дивіться, кажуть, у нас же корумпована країна, у нас же, бачите, проблеми з податковою системою, у нас високе податкове навантаження, у нас немає доступу до дешевих кредитів. Так от, враховуючи, що все у нас так погано, потрібно захистити наших виробників. І захистити їх потрібно тим, що ми закриємо можливості вільно купувати на ринку. Вільно закуповувати цей ліс і експортувати.

Але в чому проблема? Замість того, щоби покращити податкову систему, знімати причини, які породжують корупцію, створюють несприятливі умови в грошово-кредитній політиці, ми консервуємо все це. Ми хочемо за рахунок захисту внутрішнього ринку ,накладанням мораторію створити більш вигідні умови для внутрішніх виробників, при тому, що залишаємо всі інші негаразди у незмінному вигляді.

Так от, це – той шлях, який нікуди не веде. Навпаки, він нас веде в депресивний стан, він нас веде лише в сировинну економіку. Західні експерти зауважують: вибачте, але в цьому випадку ви, по-перше, порушуєте норми СОТ, по-друге, ви порушуєте норми Угоди про асоціацію з ЄС. Якщо ви розраховуєте, що будете створювати якісь неринкові системи преференцій і неринкові системи захисту внутрішніх товаровиробників, і при цьому сподіватися, що ви будете постачати без обмежень продукцію, експортувати на зовнішні ринки, то це ілюзія. Цього не буде.

Якщо ви хочете, щоби ваші товаровиробники мали доступ до інших ринків, такі ж умови мають отримати інші компанії іноземні на території України. Тому очевидно, що такий шлях захисту українців і українських виробників є вкрай неефективним, він нікуди нас не приводить.

Отже,  це я до чого? Нам потрібно казати не про захист, нам потрібно казати про максимально активне створення умов для вільного розвитку бізнесу. Будь-які кроки, що сприймаються як захист, скоріше за все, лише нас заганяють у депресивний стан.

І це стосується будь-яких питань - і житлово-комунального сектору, де ми, замість того, щоб створювати конкурентне середовище, розповідаємо про захист населення і не хочемо створювати ОСББ.

Читайте також: Ринок землі: є простий секрет успіху для України

Те ж саме стосується сільського господарства і вільного обігу сільськогосподарських земель, де замість створення умов для розвитку, в першу чергу, малого та середнього бізнесу, ми, встановлюючи мораторій на продаж землі, лише граємо в інтересах великого аграрного бізнесу.

Все це показує на одну й ту ж саму проблему – за розмовами про захист ідуть реальні намагання зберегти ту систему - корумповану, неефективну - де люди залежні від влади. Це точно не той шлях, за який стояли люди на Майдані, і який викликав гул на тому Майдані.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?