Каждый украинец должен решить - принимать ли участие в госизмене
Категория
Блоги
Дата публикации

Каждый украинец должен решить - принимать ли участие в госизмене

Мирослав Гай
Мирослав Гай

Про заяви екс-президента Віктора Януковича щодо блокади Донбасу, реальну шкоду українській економіці, війну та торгівлю - у блозі Мирослава Гая на ONLINE.UA

Щодо заяви Віктора Януковича з приводу того, що блокада нібито зруйнує інфраструктуру, яка склалася на окупованих територіях, і призведе до масового звільнення шахтарів. Можливо. Можливо, це правда.

Просто питання в тому, що Віктору Януковичу ліпше б дати відповідь Генеральній прокуратурі України щодо тих листів, які він направляв до Володимира Путіна з проханням ввести Збройні сили Російської Федерації на територію України. Є фотокопія цього листа, Чуркін його візував в Радбезі ООН, тому це неспростовні докази про те, що Янукович безпосередньо причетний до тієї війни, яка відбувається на сході країни.

Взагалі, моє особисте ставлення щодо блокади і торгівлі з Росією таке: у нас три роки йде війна, майже щодня є повідомлення про поранених та загиблих, і за ці три роки загинуло, тільки по офіційним даним, близько 10 тисяч людей. 10 тисяч людей. Жодні 36 мільярдів гривень, які мали піти в бюджет країни, не варті такої кількості загиблих, такої кількості поранених, а війна ще продовжується і триває.

Взагалі, говорити про будь-яку економічну співпрацю, будь-яку торгівлю і будь-які взагалі культурні, наприклад, стосунки, з країною, яка веде безпосередньо війну і вбиває прямо зараз, от в цю секунду, коли я з вами про це говорю, вбиває і мирних мешканців, і наших військових хлопців, і добровольців, які воюють за Україну, - це, як на мене, зрада українських інтересів.

Ми спокійно можемо провести, я думаю, диверсифікацію вугілля. Про це говорить багато спеціалістів. Я розмовляю періодично з людьми на тому боці, і зараз дуже багато з них, хто збирається виїжджати з окупованої території, тому що дійсно, заводи закриваються, але переважно вони закриваються через так зване "ефективне управління" з того боку, бо зараз там, фактично, всі ці три роки там працюють адміністрації, які підпорядковуються безпосередньо окупантам.

Щодо наших підприємств на окупованій території, ці території окуповані, і говорити про те, що наші підприємства там вільно працюють, коли ми знаємо безліч прикладів і віджимання бізнесу, і вбивства бізнесменів, які не хочуть мати співпрацю з окупантами, це просто смішно, і це – блюзнірство.

Тому, я думаю, що блокада, звичайно, це не найліпший, не законний метод боротьби з Російською Федерацією, але це просто крик про справедливість і бажання поновлення цієї справедливості, тому що, доки гинуть люди, українці, прості громадяни, цивільне населення, хтось заробляє на цій війні і продовжує підтримувати стосунки з агресором. Це основне, що треба знати про блокаду.

Під час такої складної війни не може бути двох варіантів, ми не можемо однією рукою, вибачте мене, обласкувати, гладити агресора, а при цьому на дипломатичній арені вимагати санкцій, пролонгації санкцій з боку ЄС та Сполучених Штатів.

Тобто, ми маємо визначитися зі своєю особистою позицією. Є резолюції, є військова доктрина, яку ухвалив президент, де Росія названа агресором, відповідно, наші дії мають бути відповідні.

Щодо вугілля і шахт і щодо втрати шахтарями роботи. Ну, по-перше, питання збитковості цих шахт стає давно, ми знаємо, що підприємства Ахметова, які працюють на окупованих територіях, винні велетенські кошти в український бюджет, але також, якщо поговорити з шахтарями, всі, в принципі, знають, що ці шахти збиткові, вони не працюють, що переважна більшість вугілля іде з копанок. Просто знімають грейдерами землю, два метри землі знімаються і копай просто екскаваторами те вугілля, добувай. Це вугілля через українські шахти тільки легалізується.

Все це незаконно, це шалені прибутки. Звичайно, люди, які ці прибутки отримують, вони будуть вести просто шалену боротьбу, до останнього, заради цих грошей. Бо інакше вони заробляти не вміють, вони просто втратять тут і вплив, і можливості впливати на вибори, впливати на виборців, і продовжувати вести той спосіб життя, який вони ведуть. Ось і все. Ось це – головне питання.

У нас є прекрасні шахти на українській території, яку ми контролюємо, нам давно пропонували і поляки, допомогти зробити диверсифікацію і переорієнтувати наші теплові електростанції на інші види вугілля. Ми давно, за три роки, мали можливість підписати контракти на поставки цього вугілля з іншими країнами. Взагалі, обов’язок держави, обов’язок Кабінету міністрів, президента, і всіх громадян України зараз – максимально працювати на незалежність країни, і в енергетичній сфері так само.

А що, якщо завтра Путін вирішить продовжити агресію, піти далі і спробувати увійти в кордони областей, або знову почати енергетичний шантаж, як це було протягом всіх 25 років, і просто припинить нам постачання цього вугілля? Що ми тоді будемо говорити?

Де диверсифікація? Немає. Слава Богу, НАК "Нафтогаз" впорався з диверсифікацією газу, і ми не закуповуємо ось вже повністю цей рік газ у агресора. Я вважаю, що це треба пам’ятник поставити цим людям, які це провели, які змогли налагодити диверсифікацію через ЄС, налагодити поставки газу.

І, крім того, слава Богу, ми вже й з ремонтними бригадами… Тобто, раніше ж на ГТС працювали ремонтні бригади з Росії зокрема. Слава Богу, тепер ми співпрацюємо в цьому питанні з Європою. Але сама енергосистема, маються на увазі електричні мережі, вони досі зав’язані на Російську Федерацію. Чомусь у нас ДТЕК контролює, хто контролює електромережі. Чомусь не дуже хоче диверсифікувати, чомусь досі ми залежимо від російських ремонтних бригад.

Це все ставить, взагалі, питання державної зради. Державної зради, розумієте? І кожен українець має для себе відповісти – він хоче в цьому брати участь, чи ні? Я – не хочу. Я готовий, моя родина готова, ми з ними багато про це розмовляли, економічно постраждати, потерпіти, але зробити все, щоб Україна була незалежна і в енергетичному секторі. Я впевнений, що ми це можемо.

Ми це можемо зробити. Україна виробляє ракети, без яких зараз Російська Федерація вже верещить, що вона не в змозі, що Майдан їм зіпсував вихід у космос, тому що вони не можуть без наших запчастин нормально запускати свої апарати.

Україна – потужна країна, де живуть розумні люди. Нам треба тільки ще активну громадську позицію, а не так, що і вашим, і не вашим, і нашим, і воюєм, і торгуєм, і танцюєм. От і все.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?