Ключ к стратегии исламских террористов в Европе
Категория
Блоги
Дата публикации

Ключ к стратегии исламских террористов в Европе

Олександр Михельсон
Олександр Михельсон

Як Захід сприймає теракти на Сході і у себе вдома, і яку роль у цьому відіграють ЗМІ - у відеоблозі Олександра Михельсона для ONLINE.UA

Вітаю, це Олександр Михельсон на ONLINE.UA. З контексту терактів у Бельгії от що хотілося б сказати. Не будучи фахівцем у контртерористичній боротьбі, або висвітленні цієї боротьби (з приводу чого також існують спеціально навчені люди), я хотів би зазначити одну просту річ. У кінці 70-х років в Саудівській Аравії пролунала низка терактів, найгучніший був здійснений мусульманськими фанатиками у мусульманській країні. Це історичний факт, це був дуже гучний теракт: вони захопили штурмом священну для всіх мусульман світу святиню, Каабу, як той самий знаменитий камінь, так і вся численні приміщення, як підземні, так і надземні навколо неї. Їх вибивали звідти дуже довго і важко, їх вибивали арабські спецслужби з дуже величезними зусиллями і за масової підтримки західних спецслужб, хоча ті не афішували своєї діяльності на цьому напрямку. Знищити терористів вдалося, жертв була величезна кількість. Тих, хто бажає дізнатись детальніше, я відсилаю до Вікіпедії, або до прекрасної книги Роберта Лейсі «Inside the Kingdom».

Про що це все говорить нам зараз? Найбільше потерпають від ісламістського терору саме ісламські країни, це історичний факт.

В 2014 році найбільші, наймасовіші, найкривавіші теракти були вчинені в арабських країнах, або, принаймні, в ісламських: Іран, наприклад, не є арабською країною. Так само було в 2015 році, так само воно триває і зараз. Але 500, 600, 800 жертв одного єдиного теракту таких терористичних організацій, як так звана «Ісламська держава», або «Боко Харам», не справляють такого враження на світ, як 1,2,3, 10, 50 жертв терактів у Європі, або в США.

Абсолютно очевидно, чому це відбувається. По-перше, теракти в благополучних країнах набагато сильніше вражають нашу уяву, тому що ми якраз від благополучних країн очікуємо безпеки. Внутрішньо ми розуміємо, що там не може бути якихось масових вибухів, масових негараздів. І друге – тому що, якщо десь в Афганістані, чи в Іраку, чи в Лівії, чи, тим більше, в Нігерії, гинуть сотні і тисячі людей, це мало потрапляє у фокус уваги світових ЗМІ, оскільки вони зосереджені, в першу чергу, на тих місцях, де вони самі існують. Теракт в Брюсселі – це, знаєте, зовсім не те саме, що теракт в Карачі (Пакистан), або в Ісламабаді. Це зовсім інша річ з точки зору світової спільноти, і навіть ті ж самі люди в Ісламабаді чи в Карачі сприймають це зовсім інакше.

Ця велика проблема свідчить про те, що дедалі більше ударів буде завдаватись по західному світу, дедалі більше буде таких ударів, які ми зараз бачили, на жаль, у Брюсселі, який є не просто столицею Бельгії, а столицею Європи, де, зокрема, розташовано штаб-квартиру НАТО, пропоную про це не забувати.

Ісламістські терористи не ризикують і навіть фізично не можуть штурмувати штаб-квартиру НАТО: я там свого часу бував, не дуже там поатакуєш, там достатньо оборони. А от знищити 10, 100, 1000 осіб, мирних мешканці, які просто там живуть – так, це в силах терористів, і ніякі системи запобігання терористичним актам тут, звичайно, не допоможуть.

Водночас ми бачимо, що на Близькому Сході, в Середній Азії, Африці терористи з тих самих мереж, які стали наслідком «Аль-Каїди», нищать людей тисячами, десятками тисяч. Люди нищаться жорстоко, в стилі… ну, це можна порівняти хіба що з німецькими нацистами. І то, ще питання, хто гірший. Це не так цікавить ЗМІ.

І от про що я хотів би сказати: власне ЗМІ є ключем для розуміння стратегії терористів. А саме: там, де про це не говорять, або там, де про це не буде достатньо яскраво сказано – в Африці, на Близькому Сході – там терористи вбивають людей масово з однією єдиною метою: знищити супротивників, як вони їх розуміють. А от у Європі або в Штатах (до яких, правда, суттєво складніше дістатись), терористи діють з абсолютно іншим наміром. Знищити нехай невелику кількість жертв, але щоб цих жертв показали по телебаченню. Ніхто не бачив 600 жертв «Боко Харам», ніхто не бачив 560 і 570 жертв в Іраці. Ніхто не бачив їх по відео у Європі. Тобто, це не діє – так можна залякати місцевих мешканців, але не світ. Натомість, світ можна залякати 27-ма, якщо я не помиляюсь (останні цифри – 31 загиблий – ред.) жертвами вибухів у Брюсселі. Саме цього домагаються терористи - того, щоб показати картинку, і неважливо, 27 жертв, чи 2,7, вибачте за таку цифру, чи 127. 127, звісно, для них було б краще, але 27 їм теж годиться. 27 жертв у Брюсселі залякають 270 мільйонів мешканців Європи як мінімум, тоді, як 27 тисяч жертв в Іраку чи, припустимо, в Пакистані, насправді, не справлять ні на кого ніякого враження, це специфіка ЗМІ.

Терористи користуються ЗМІ, які створив західний світ, для того, щоб просувати свою ідею. А ідея ця дуже проста – це залякування, це страх, це терор. Терор дослівно означає жах, вони жахають все цивілізоване людство.

Як це людство відповість на даний виклик, зараз, скажемо прямо, невідомо. І чи здатне воно відповісти на цей виклик – невідомо. Хотілося б загострити цю проблему і просто сформулювати її максимально прямо. Я вдячний ONLINE.UA за те, що маю можливість загострити її і сформулювати. Дякую.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?