Давос в дії. День 2. Частина друга
Категория
Блоги
Дата публикации

Давос в дії. День 2. Частина друга

Марина Саприкіна
Марина Саприкіна

- Отже, керівники різних країн виступали перед учасниками, в тому числі України, Пакістану, Сингапуру, Іспанії. Було і керівництво Європейського парламенту та Єврокомісії. Прем'єр-міністр Іспанії назвав 5 основних викликів сьогодні: економічне зростання і якісні робочі місця, цифрова трансформація, екотрансформація і зміни клімату, гендерна рівність і соціальна справедливість. Тези Зеленського вже викладали багато, тому йдемо далі.

- Альянс з вакцінації (GAVI), який було запущено 20 років потому Всесвітнім економічним Форумом, святкував свій ювілей. Цей кейс включений до Гарвард-бізнес-рів'ю як один з найкращих кйесів партнерства: за цей час було вакціновано 760 млн дітей.

- Є перелік країн, яким найбільше загрожують зміни клімату, а саме: Пуерто Ріко, Гондурас, Мьянмар, Гаїті, Філіпіни

- Вже багато хто говорить про нові види їжі, як-то мясо з лабораторіїї. Це вже не новина, оскільки харчовій промисловості потрібно розробляти нові підходи - світ збільшується, і потреби харчової промисловості зростають на 35 %. В той же час сільське господарство відповідальне за чверть всіх викидів СО2. Питання, на яке точно будуть намагатися відповісти: як нагодувати майбутнє покоління, і не зашкодити планеті. Також було запущено новий Харчовий Альянс дій, щоб покращити трансформацію сектору та сприяти налагодженню партнерств.

- Презентовано новий звіт про геополітику "Змінюючи багатоконцептуальнйи світ".

- 75% проблем ментального здоров'я виникає до 25 років, тому постає нагальне питання, як уберегти молодь. Один з експертів радить релаксувати. Можна почати відразу після прочитання цього посту)

- Вже писала про ініціативу Давосу цього року "висадити 1 трлн дерев". Давосу порадили давати деревам імена, щоб їх зберегти. А Ви що думаєте?

- Говорили про Арктику, і те наскільки зміни клімату впливають на льодовики. Кожного року кількість снігу зменшується на третину(

- Цікаво, що було проведене дослідження жителів континенту Африка про те, які Цілі сталого розвитку відповідають найбільше розвитку країни. ТОП-3: Ціль 8 (гідні робочі місця), Ціль 1 (ні голоду), Ціль 3 (міцне здоровя). Причому різниця між Ціллю 8 (57%) і Ціллю 1 (31%) - 26 відсотків. Цікаво, що б сказали в Україні?

- Все більше вражає діяльність молоді: дівчинка Мелаті Війсен заснувала ініціативу "Па-па, пластикові кульочки" в 10 років (!), і завдяки своїй шестирічній діяльності переконала уряд Індонезії заборонити одноразовий пластик. А інший хлопчик - Гері Бенчхіб (також з Індонезії) - переплив найбруднішу річку світу - Чітарум в каяці, зробленому з пластикових бутилок, щоб привернути увагу до пластикового забруднення.

- Говорили і про кібербезпеку. Уявіть, одна третина всіх кібератак минулого року були запущені країнами (!). Час для урядів та бізнесу об'єднатися, щоб розрядити ситуацію, а то буде запізно. Варість наслідків кібератак до 2030 може становити 90 трлн доларів

- Знову говорилим про Глобальний індекс соціальної мобільності (мій перший пост про Давос, понеділок). Здебільшого, уряди не можуть забезпечити умови для соціальної мобільності громадян. Освіта і навчання - невід'ємні частини соціальної мобільності, за оцінками до 2030 року нам потрібно перенавчити 1 млрд людей, тому що 42% базових навички у найближчому майбутньому зміниться. І деякі країни роблять більше для цього, ніж інші. Наприклад. Данія, яка є лідером Глобального Індексу соціальної мобільності. В країні відповідальність за перенавчання несуть три сторони: уряд, роботодавці та співробітники. Найбільший виклик - мотивувати людей пройти перенавчання. Уряд намагається відновити професійну ротацію і видавати субсидії компаніям, які направляють співробітників на навчання. А у Франції є мобільний додаток. який дає молодим людям кредити для оплати за тренінги. Через два місяці після запуску на нього підписались мільйон людей. Найпопулярніші курси - курси водіїв, мови та комп'ютерна грамотність. І звичайно, всі знову говорили про м'які навички, яким тяжко навчатись, але їх дуже потребують роботодавці. А також про те, що в майбутньому будуть потрібні люди з великим багажом різноманітних скілів (навичок), тому навчатись і навчатись нам. Навіть термині придумали - освітня адаптивність.

- Давос запустив Революцію Перенавчання, багатосторонню ініціативу для підготовки людей до професій майбутнього. Підрахували, що 133 млн нових вакансій з'явиться в основних економіках до 2022 року, щоб відповідати очікуванням Четвертої Промислової революції. Засновниками виступили країни (Бразилія. Франція, Росія, Дубаї, Індія, Пакістан, США) і компанії (LinkedIn, Salesforce, PwC, Infosys та інші)

- Рітейлові платформи звертають увагу yа КСВ та сталий розвиток. Наприклад, про це говорив керівник Алібаба. Особливо на найвищому рівні - серед керівництва. І взагалі, про КСВ говорять багато. А опитування 100 000 американців показало, що їх ключове питання - чи платить компаніям справедливу зарплату. А також вони вважають, що "Великі компанії управляються людьми з цінностями 1997 років". А також говорили і про веліки розриви між зарплатою керівництва та робочими в одній компанії. І тому Форум підготував новий звіт про довгостроковий вплив компаній.
А також компанії зобов'язались прив'язати виплати керівництву до ESG (управлінські, соціальні, екологічні) показників. А інвестори - про те, що будуть вимагати прив'язати до обов'язків щодо боротьби зі зміною клімату.

- 140 компаній підтримали розробку ключових метрік для нефінансової звітності інвесторам та стейкхолдерам. Теми ESG та Цілей Сталого розвитку розглядаються топами основних компаній як важливі для створення довгострокової цінності. Драфт метрик вже розроблено і можна коментувати.

- Говорили і про Амазонку, і про те, що кількість пожеж збільшилась у порівнянні з 2019 роком на 30,5%. А від неї залежить біорізноманіття та клімат глобальної екосистеми. Що з цим робити - розбирались і дійшли висновку, що потрібна нова біоекономіка. Більше того, через 15 років половина тропіків перетвориться на саванну. Деякі країни вже почали робити - Колумбія вже зобов'язалась висадити 180 млн дерев до 2022 року.

- Принц Уельський запустив Ініціативу зі сталих ринків та створення Ради сталих ринків (17 засновників приєднались). 22 круглих столів планується у 2020 році, щоб полегшити трансформацію сектору і допомагати йому ставати більш сталим.

- Також, в наступному році буде запущено партнерство Форуму з Глобальною Ініціативою топів задля боротьби із хворобою Альцгеймера. Якщо не буде такимх заходів, то кількість людей з такою хворобою збільшиться до 2050 року - 152 млн

Отакий дуже насичений день

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?