Путин выигрывает бой в Сирии, но абсолютно непонятно, чем все закончится
Категория
Блоги
Дата публикации

Путин выигрывает бой в Сирии, но абсолютно непонятно, чем все закончится

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Про перемогу військ Башара Асада і Володимира Путіна в Алеппо, можливе зіткнення союзників росіян із Туреччиною, невизначеність та ймовірний розвиток подій у Сирії - у відеоблозі Ігоря Семиволоса на ONLINE.UA

Сьогодні я хотів би поспілкуватися і поміркувати з приводу подій, які відбуваються у східному Алеппо. Практично на сьогоднішній момент повстанці втратили історичний центр міста. І падіння Алеппо – це питання декількох днів.

Очевидно, що битва за Алеппо закінчилася, причому поразкою повстанців, і, здається, режим Башара Асада і ті країни та політичні сили, які підтримують цей режим, можуть святкувати перемогу. Адже нею закінчилася дворічна битва за Алеппо.

Чи означатиме це корінний перелом у війні в Сирії? Зрозуміло, що для значної кількості повстанців падіння останнього великого міста, яке вони контролювали з 2012 року, є дуже серйозним викликом. Я думаю, що це спричинить в значній мірі розчарування. Можливо, хтось припинить боротьбу, можливо, це викличе черговий роздрай всередині об’єднаної коаліції опозиційної.

І ключове питання полягає в тому, чи готова буде опозиційна коаліція іти на прямі або опосередковані домовленості з режимом Башара Асада з тим, щоб закінчувати війну через якісь політичні рішення. Поки що переговорний процес, який розпочався за допомогою, за посередництва Туреччини, між Росією і повстанськими лідерами в Анкарі, завершився нічим.

Читайте також: Загибель російського полковника в Сирії: сплив донбаський слід

Це означає, як мінімум, що повстанці не готові складати зброю і не готові йти на принизливі умови миру, які їм пропонують Росія, Башар Асад й інші сателіти. Це означатиме, як мінімум, що режим Асада, скоріше за все, після остаточного захоплення східного Алеппо розпочне наступ у провінції Ідліб, і очевидно, що ключові бої будуть відбуватися вже західніше Алеппо.

Це означатиме, як мінімум, є така загроза, що турецькі війська і афілійовані з ними підрозділи Вільної сирійської армії також можуть зіштовхнутися з сирійськими військами Башара Асада, і пряме зіткнення може призвести до якихось нових змін в тактиці цієї війни.

Принаймні, на сьогоднішній момент очевидно, що Росія намагається сформувати ще один переговорний майданчик, яким вже вона сама одноосібно буде керувати, і в значній мірі від успіху чи неуспіху переговорного процесу в межах цього майданчику в найближчі декілька місяців буде залежати хід громадянської війни в Сирії.

Поки що, якщо говорити про ситуацію із західними країнами, тут, скоріше, ми бачимо констатацію факту, що падіння Алеппо не означатиме і не означає закінчення громадянської війни. Також є вичікувальна позиція європейців і американців з огляду на активізацію росіян і Башара Асада.

Чим це закінчиться – абсолютно незрозуміло. Я думаю, результат більш-менш чіткий ми побачимо десь в січні-лютому наступного року. І, власне, відштовхуючись від цих результатів, від конкретних досягнень, які зможуть здійснити війська Асада і росіяни, вже розпочнеться новий раунд громадянської війни. Або новий раунд переговорів навколо політичного врегулювання. І тоді до цього процесу активно підключиться нова американська адміністрація.

Поки що росіяни і асадити намагаються скористатися паузою, яка виникла у зв’язку зі зміною адміністрації в Білому домі, для того, щоб максимально розвинути успіх.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?