"Союзник" Путина занялся опасным делом и напоминает Сталина
Категория
Блоги
Дата публикации

"Союзник" Путина занялся опасным делом и напоминает Сталина

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Про плани Реджепа Таїпа Ердогана "замінити" ЄС на Шанхайську організацію співробітництва, куди входить і Росія Володимира Путіна, те, як турецький лідер і нещодавній "союзник" голови Кремля перетворюється на диктатора, і в чому велика небезпека цього процесу, - у відеоблозі Ігоря Семиволоса на ONLINE.UA

Нещодавно президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про можливість відмови від євроінтеграції та приєднання до ШОС як альтернативного варіанту розвитку для Туреччини.

Проблема полягає в тому, що це аж ніяк не альтернатива для Туреччини. До ШОС можна приєднатися в будь-який момент, і це не дає жодних переваг і можливостей для Турецької республіки. Тоді як євроінтеграція забезпечила, особливо на першому етапі правління Ердогана, дуже серйозний економічний і політичний прогрес.

Читайте також: Ердоган сплутав всі карти другу Путіну і почав свою гібридну війну

На першому етапі, коли Партія справедливості і розвитку прийшла до влади, і коли Реджеп Таїп Ердоган ще вважав себе демократом консервативним, і вважав, що його ключовою метою є приведення Туреччини до Європейського Союзу, якраз на той момент вони застосували максимальну кількість європейських правил і регулювань.

За допомогою цих правил і регулювань Туреччина реально змінилася як країна. Вона змогла отримати той економічний поштовх, який вивів її на 17 місце за економічним розвитком у світі.

Що відбувається зараз? Це ревізія поглядів чи якісь внутрішні трансформації турецького суспільства, турецького політичного класу, які, в значній мірі, були викликані спробою перевороту в липні цього року?

Я думаю, що ми є свідками зараз дуже серйозної і дуже небезпечної тенденції - перетворення президента Ердогана на тирана. І чим далі, тим більше ми бачимо, що кількість людей, які постраждали від репресій, збільшується в геометричній прогресії, їх стає не менше, а більше.

І це можна легко пояснити нам, чиї діди пройшли через страшні сталінські часи репресій. Тоді, коли люди не лише потерпали від репресій, але ще й здавали інших. Ми знаємо чудово, що багато людей постраждали тоді, і закономірним є запитання, а звідки з'явилися ці мільйони потерпілих, а хто на них писав донос?

Я боюся, що сьогодні в Туреччині, з цим масовим звільненням людей, з масовими, практично щоденними арештами великої кількості людей, ми маємо справу приблизно з тою самою ситуацією. Коли на людей пишуть доноси, коли люди стають жертвами таких самих масових акцій, такого масового божевілля.

І це ставить перед нами велике питання про запобіжник. Яким чином країна, яка, здається, отримала непогані економічні результати, має середній клас розвинутий, яким чином і за яких обставин вона може перетворитися дуже швидко на диктатуру, а її президент – на тирана?

Чи є відповіді на ці питання, прості і очевидні? Я думаю, немає. Я думаю, що це просто чергова і дуже важлива для нас подія, яка говорить про те, що немає і не може бути ситуацій, які вже остаточно вирішені. Завжди є регрес, зажди є можливість відкату.

Це треба пам’ятати і нам, в Україні, і уважно стежити за тим, що відбувається в Туреччині, оскільки за економічними репресіями, цілком можливо, будуть інші репресії, і невідомо де, зрештою, опиниться Турецька республіка за економічним розвитком. Чи зможе вона втриматися на 17-му місці, чи ці репресії відкинуть її назад, в часи, коли турецький народ потерпав від диктатури...

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?