Важный опыт для переселенцев из Крыма и с Донбасса
Категория
Блоги
Дата публикации

Важный опыт для переселенцев из Крыма и с Донбасса

Крымская диаспора
Крымская диаспора

Про досвід роботи школи для дітей переселенців у Києві - у відеоблозі "Кримської діаспори" на ONLINE.UA

Мене звати Олена Овчаренко, я - представниця дитячої альтернативної школи сімейного типу Kid's Hub. Хочеться трішечки  поділитися з вами тим, що таке наша школа, чим вона займається.

Наша історія почалася ще два роки тому, коли була організована громадська організація "Кримська діаспора", яку створили самі переселенці (до речі, я також переселенка з Макіївки Донецької області). І метою цієї організації була всебічна допомога переселенцям з Криму, Луганської та Донецької областей.

Спочатку ми допомагали гуманітарно, потім також надавали допомогу психологічну і юридичну, проводили багато тренінгів і семінарів, після яких більшість людей змогли адаптуватися у місцевій громаді, знайти роботу, корисні знайомства та справжніх друзів.

Читайте також: У Львові люди задля нас переходили на російську мову: історія переселенки з Донецька

Також ми організовували багато курсів іноземної мови, майстер-класи тощо. Але паралельно з дорослими ми працювали й із дітьми. Адже ці діти, як і їх батьки, покинули свої рідні домівки, залишивши там (на окупованих територіях, - ONNLINE.UA) своїх друзів, школи, дитсадки. Їм, як і їх батькам, було дуже важко адаптуватися у місцевій громаді, знайти нових друзів серед своїх однолітків.

І нашою метою було допомогти цим дітям адаптуватися у місцевому суспільстві, знайти нових друзів, нові знайомства. Тому, як і дорослим, допомагали їм психологічно, організовували різні курси, проводили майстер-класи цікаві для дітей і знайомили їх з місцевими громадами. Знайомили з театрами, з музеями, робили все, щоб діти почували себе тут вільно і відкрили себе якось по-новому.

Але одного разу ми відчули, що чогось нам не вистачає. І прийшла така ідея: а чому б нам не зробити школу для наших діточок, які б вчилися разом із місцевими дітками...

Але школу не загальноосвітню. Ми багато думали, якою повинна бути наша школа. І, нарешті, дійшли висновку, що вона має бути альтернативною - сімейного типу.

Чому сімейного? Щоб наші діти приходили до цієї школи, як додому, щоб відчували затишок, тепло. Щоб активну участь у навчанні наших діточок брали не тільки ми, вчителі, а і їх батьки, щоб після школи діти не бігли додому, а могли залишитися з нами, і ми проводили з ними різні майстер-класи, щоб ми знайомились із цікавими, відомими людьми, які б ділилися з ними своїм досвідом і досягненнями.

І ось, нарешті, 1 вересня наша мрія здійснилася, була організована школа, Kid's Hub. Зараз у нас навчаються діти 1-4 класів, це початкова школа.

Трішечки про те, як вона працює. Річ у тому, що кожна дитина прикріплена до певної школи у Києві та в Україні, і на початку семестру батьки цих дітей принесли до нас завдання, які ми протягом семестру виконували. І ось наприкінці семестру ми написали контрольну роботу, знову віддали ці контрольні роботи батькам, і вони відправили їх поштою до тих шкіл, до яких прикріплені наші діточки.

Деякі наші діти навіть проходять співбесіду онлайн, по Skype. І у нас вже є дуже добрі результати. Буквально декілька днів тому наші дітки проходили співбесіду з англійської мови і показали дуже хороші результати. Семестрова оцінка за англійську мову – 11. Я вважаю, що це дуже добрі досягнення.

Урочисте відкриття школи було 1 жовтня. В нас було дуже гарне свято, ми довго готувалися, дуже хвилювалися, але все пройшло якнайкраще, і всі були задоволені.

Що стосується нашого колективу, то ми всі, вчителі, - переселенці. І директор нашого Kid's Hub – це також переселенка з Криму, Марина Засоба.

Декілька слів я хотіла б сказати, як проходить наш день. Батьки приводять діточок до школи о десятій годині, і в нас починається так зване коло. Сідаємо на килимок, ми його так ласкаво називаємо "зелена травичка", і дітки нам розказують якусь новину, щось цікаве зі свого життя.

Потім у нас обов’язково починається планування, діти чітко знають, чим ми будемо займатися цілий день. І вони вже навіть можуть на дошці писати, що буде. Розписують, для них це вже правило.

З 10 до 12 години у нас перший і другий уроки. О 12:15 ми обідаємо, і потім до 14 години у нас вільний час, велика перерва, де зазвичай ми ходимо гуляти, збираємо гербарій, або робимо щось таке. Потім повертаємося і о 14-й годині починаємо ще два уроки.

Перший та другий уроки – заняття, а третій-четвертий – це більше креативу. Ми малюємо, зустрічаємось із цікавими людьми, займаємося творчістю. До нас у певні дні приходить вчитель з танців, ми займаємось хіп-хопом. До речі, ми з вчителями так підглядаємо, також повторюємо, дуже цікаво. І приходить до нас також вчитель, який займається цікавою математикою.

І десь о четвертій годині ми закінчуємо наші заняття, деяких дітей забирають додому батьки, а деякі - залишаються в нашому Kid's Hub, тому що починаються для них нові курси. Це так звана медіа-школа, де діти вивчають основи журналістики. До речі, вже вони побували на провідних радіо та телекомпаніях України та познайомилися з відомими телеведучими, які розказали їм про свою роботу.

Звісно, у нас є свої труднощі, але ми не здаємося, йдемо далі, бо кожна наша дитина унікальна, індивідуальна, і ми намагаємось почути і зрозуміти кожну дитину, її потребу. І в нас дуже великі плани з нашим Kid's Hub. Один з найближчих – відкрити курси для підготовки до школи. До речі, приходьте до нас також, ми раді всіх бачити.

І наприкінці хочеться вам від нашого колективу побажати в ці новорічні дні, перш за все, міцного здоров'я, натхнення, хай у вашій сім'ї будуть тепло, радість та любов. І нехай ваші всі мрії здійсняться.

Читайте також: По переселенцях з Донбаса і з Криму можна побачити одну важливу річ

Ми вас дуже любимо, ми вас запрошуємо до нашого Kid's Hub! З повагою, з любов'ю до всіх вас, Олена Овчаренко. Хай Господь благословить всіх.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?