Як українці самі заважають боротьбі з корупцією
Категория
Блоги
Дата публикации

Як українці самі заважають боротьбі з корупцією

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про діяльність Національного антикорупційного бюро України та очікування суспільства - у блозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Нещодавній скандал з затриманням голови податкової служби, точніше Державної фіскальної служби, пана Насірова, висвітлив надзвичайно важливу проблему, пов’язану з діяльністю НАБУ.

Річ у тім, що в суспільстві існує завищене очікування того, що НАБУ має негайно всіх заарештувати, всіх посадити, завищені очікування щодо результатів діяльності цієї установи, і це провокує, насправді, дуже погані речі.

Діяльність таких інституцій, як НАБУ, не може бути надзвичайно швидкою, їм потрібен час для того, щоби наростити м'язи, для того, щоб зібрати аналітику, і це може займати дуже значний час, інколи навіть роки.

Якщо ж ми будемо підганяти їх, штовхати, закликаючи: так де ж посадки, де арешти високопосадовців (причому нам потрібні їх арешти не тому, що у НАБУ є зібрані докази, яких буде достатньо в суді, а просто тому, що вони нам не подобаються, тому що ми вважаємо їх сволотою, корупціонерами тощо)... Можливо, так і є, тільки для того, щоб цих високопосадовців затримати і потім засудити, потрібно, щоб були безперечні докази для суду. А для цього НАБУ потрібен час.

І от поспіх, який ми інколи самі провокуємо і продукуємо, може мати дуже негативні наслідки для діяльності самого НАБУ, тому що, якщо НАБУ буде мати проколи і не зможе в суді довести ті звинувачення, які воно висуває проти тих чи інших високопосадовців, то ми дискредитуємо і саме НАБУ, і державу. Тому що для більшості населення провина буде не в НАБУ, яке не змогло зібрати докази, а проблема буде в самій державі, яка так не хоче, щоб тих чи інших чиновників посадили.

Крім того, дуже важливо усвідомлювати, що і для українських громадян, і для того, щоб у наших іноземних партнерів не було сумніву з точки зору якості роботи і незалежності цієї інституції, надзвичайно важливо, щоб на цю установу не було тиску з боку політиків, причому з тих чи інших боків.

Якщо про саме затримання Насірова стало відомо за чотири години до цієї події, бо про це повідомив один з народних депутатів, а потім інший народний депутат влаштовував стріми прямо з палати, де відбувалося затримання Насірова, то в цьому випадку є дуже великі проблеми щодо незалежності і неупередженості цієї установи. Причому не в очах українців: українці якраз хочуть, щоб якомога більше всіх пересадили. Ні, це буде проблема, в першу чергу, для міжнародних інституцій, Європейського суду з прав людини.

Бо, коли адвокати того ж самого Насірова прийдуть в цей суд і скажуть, що справа була політичною, що вона була політично мотивованою, то їм нічого не потрібно буде доводити – вони просто покажуть депутатське повідомлення, яке було за декілька годин зроблене, і вони покажуть іншого депутата, який проводив стріми з палати, де затримувався Насіров. Все - це вже буде ознака того, що справа політизована.

Тому що уявити, наприклад, щоб в США при затриманні якогось високопосадовця, яке здійснює ФБР, там знаходився якийсь конгресмен – просто неможливо. Та цього конгресмена в цьому випадку посадили би. Чому – тому що це, безперечно, сприймалось б як тиск політика на діяльність правоохоронних органів. Тому, коли наші народні депутати починають, з самих кращих міркувань, тиснути на суд, влаштовуючи шоу в судовому засіданні, причому незалежно, в який бік – чи на підтримку Насірова, чи проти Насірова, то в цьому випадку ми, самі не усвідомлюючи, робимо величезну шкоду самому НАБУ.

Тому я би, по-перше, чесно кажучи, дуже хотів би, щоби в самому НАБУ усвідомили ті ризики, які можуть бути пов’язані з дискредитацією їх діяльності. Вони мають на гарматний постріл не допускати жодного, підкреслюю – жодного політика до себе, бо будь-який політик, який опиняється поруч з ними, ставить під сумнів їхню незалежність та їхню неупередженість.

Друге – ми маємо усвідомити, самі громадяни, що НАБУ потрібен час. Дайте їм час набрати сил і можливостей для того, щоби ті докази, які вони збирають, щоби цих доказів було достатньо для затримання і потім засудження тих чи інших високопосадовців. Якщо ми цього не зробимо, то ми самі собі нанесемо шкоду, і цього буде справді шкода.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?