Не будьте злопам’ятними, просто записуйте: порада українцям, які хочуть змін
Категория
Блоги
Дата публикации

Не будьте злопам’ятними, просто записуйте: порада українцям, які хочуть змін

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про ментальність українців, про життя в очікуванні змін на краще, про людей, яким бракує громадської активності, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Можна побачити в соціальних мережах чи просто на вулиці, як люди сварять владу: а чого влада не зробила це, а чому влада не зробила це, а тут корупція відбувається, а тут ще щось відбувається...

Насправді зміни не можуть бути негайними, і ментальність людей формувалася ще з часів Російської імперії, а потім радянської імперії. Щоб люди змінилися ментально - на жаль, так швидко це не відбувається. І тому трагічні події на Майдані 2013-14 років не могли змінити країну кардинально з точки зору ментальної поведінки людей.

Нам потрібно виходити з усвідомлення, що зміни не можуть бути швидкими з точки зору ментальності. Ми можемо знімати можливості для зловживання і корупції, скорочувати ті сфери, де ця корупція є, міняти судову і правоохоронну систему. Але ментально так швидко ми не зможемо нічого змінити.

В будь-якому випадку, нам доведеться протягом багатьох років спостерігати якісь позитивні зміни, але в цей час можуть бути ті, хто займається корупцією, зловживанням тощо.

Це не добре і не нормально, але нам потрібно бути більш спокійними, дивитися на ті речі, які є визначальними для розвитку країни, де відбуваються зміни і де їх потрібно провести. Треба усвідомлювати, що в цей час ще не все змінилося в країні і ще не всі працюють чесно і правильно.

Читайте також: Єдиний спосіб перемогти олігархів і підвищити зарплати українців

В цьому випадку можна згадати лише вислів про злопам’ятність – "я не злопам’ятний, я записую". Так от: там, де є порушення і зловживання, навіть серед можновладців (яких, можливо, і важко притягнути зараз до відповідальності), потрібно не кричати про новий Майдан, про нову зраду.

Потрібно просто усвідомлювати – нам потрібно рухатися вперед по тих напрямках, де ми можемо дотискати владу, по тих змінах, які дозволять нам формувати більш ефективне і менш корумповане суспільство. Одночасно треба мати на увазі, що тих, хто корупційні оборудки здійснює, потрібно буде притягнути до кримінальної відповідальності, коли вони вже опиняться не при владі.

Це щодо того, яким чином нам сприймати самих себе в суспільстві в умовах такого перехідного стану. А от щодо самих громадян - я виходжу з того, що часто-густо люди когось звинувачують, але при цьому не можуть навести ладу навіть у своєму багатоквартирному будинку, не готові брати участь в громадській діяльності і в громадській активності.

Читайте також: Українці самі не хочуть економити величезні гроші: один яскравий приклад

Не обов’язково виходити на мітинги – це якраз найменш ефективна частина діяльності. Найбільш ефективна частина діяльності стосується тієї громадської активності, яка є навколо людей, яка пов’язана з їхнім щоденним життям.

Якщо люди не можуть об'єднатися на рівні будинків, вулиць, мікрорайонів, якщо вони не спроможні захищати свої інтереси, то в цьому випадку їм нема чого звинувачувати уряд і всіх інших.

Покажіть, що ви є ефективними і ви чогось варті на тому рівні, який стосується ваших особистих інтересів. Якщо ж люди не можуть цього зробити, то і звинувачувати можновладців навряд чи варто. Тому що це ілюзія, що саме можновладці будуть міняти все ваше життя, наприклад, на рівні ваших багатоквартирних будинків.

Тільки особиста активність людей в громадському житті може щось змінити. І чим більше таких громадських ініціатив буде, чим більше людина задіяна в подібних громадських активностях, тим швидше відбудуться зміни в країні. Маніпулювати цими людьми з боку можновладців буде значно важче, у них не буде для цього можливості. Люди будуть відчувати, що корисного вони самі роблять і що не робиться з боку держави.

Отже, нам потрібно рухатися вперед і не забувати, що і від нашої з вами активності теж багато залежить.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?