Несколько грустных новостей для тех, кто ждет "свержения" Порошенко
Категория
Блоги
Дата публикации

Несколько грустных новостей для тех, кто ждет "свержения" Порошенко

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про те, чи варто очікувати на нову парламентську кризу, перевибори Верховної Ради та "повалення" президента Петра Порошенка - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Дехто з політиків та експертів доволі активно поширює ідею про те, що восени цього року на нас чекають криза, новий Майдан, дострокові парламентські вибори. Коли я кажу, що цього не буде, багато хто починає звинувачувати: це ви робите за гроші Порошенка, вам платять за те, щоб ви так вважали, ви порохобот... На що я кажу – шановні, давайте відокремимо питання аналізу і розуміння проблем, з якими зіштовхується країна, і звинувачення в тому, що хтось на когось працює.

Питання полягає в тому, що потрібно зрозуміти логіку подій і те, чому насправді ані парламентських виборів у цьому році очікувати не варто, ані якоїсь суттєвої політичної кризи і навіть Майдану.

По-перше, давайте розберемося з політичною кризою. Для того, щоб можна було провести дострокові парламентські вибори, згідно з Конституцією, потрібно декілька складових. Ну, по-перше, розпад існуючої коаліції, по-друге, і це дуже важливо, потрібно бажання з боку президента. Тому що в президента є право, але не обов’язок розпускати парламент. Таким чином, в умовах, коли діє уряд, який його цілком влаштовує (я не кажу, можливо, про якісь конкретні персоналії в самому Кабміні, які можуть викликати зауваження), уряд, який очолюється Володимиром Гройсманом... Очевидно, що, навіть, якщо ми зіштовхнемось з ситуацією, коли в парламенті не буде сталої більшості для діяльності цього уряду, уряд продовжить існувати.

Більше того, можна згадати часи Кучми, коли всі уряди не мали сталої підтримки в парламенті і кожне рішення доводилось узгоджувати з різними політичними силами, іти на різні поступки і, таким чином, отримувати результат. Тому я не бачу жодних причин, щоб ця система змінилася в цьому році, і хтось міг розраховувати на дострокові парламентські вибори.

Крім того, фізично вже провести вибори восени практично неможливо. Для цього потрібно, щоби парламент зібрався, для того потрібно прийняти якісь рішення, а це не раніше жовтня-місяця, а там два місяці необхідно, щоб взагалі ця парламентська кампанія відбувалася. Тому до кінця року їх провести практично неможливо, навіть якби це хтось і захотів зробити.

Якщо дивимось на весну, досвід всіх політичних кампаній і всіх політичних перипетій свідчить про те, що політики не зацікавлені в проведенні виборів навесні, особливо ті, хто знаходиться при владі. Тому що, як правило, весняна депресія після важкої об’єктивно зими не спонукає виборців голосувати за ті політичні сили, які знаходяться при владі. Таким чином, очевидно, що, якщо і розраховувати на вибори, то не раніше осені 2017 року, але, знову ж таки, з питанням – а чи треба це буде уряду і президенту.

Отже, на мій погляд, на сьогоднішній момент немає жодних підстав вважати, що є ті сили, які можуть примусити провести вибори.

Часто-густо кажуть, що причиною кризи може стати новий Майдан. Але, якщо ми згадаємо два попередніх Майдани, вони ж були не економічними. Причинами Майдану були не економічні складнощі, з якими зіштовхнулась країна. Ні, там були претензії до політичного класу, який правив країною, до його бажання зберігати корумповану систему. При всьому тому, що в нас є доволі багато зауважень до темпу реформ і до швидкості протидії корупції, сказати, що є підстави населенню скаржитись, що цей уряд і цей президент менше працюють по боротьбі з корупцією, ніж попередні, навряд чи можна.

Тому і тут я не бачу жодних сподівань, що можна вивести, наприклад, на тарифний Майдан людей, скинути владу і, таким чином, провести дострокові вибори. Ні, цього не станеться.

Отже, на повне моє переконання, всім варто розслабитись і розуміти, що на сьогоднішній момент є справді сильний гравець – президент, який знаходиться у вигідній ситуації, пов’язаній з діючим урядом. І думати про те, що вибори, скоріше за все, можуть відбутись навіть не восени 2017-го року, а вже у 2018-му році, а можливо, навіть і в 2019-му, коли вони мають відбутися.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?