Победа Трампа: плохой прогноз для Путина и хороший совет для Украины
Категория
Блоги
Дата публикации

Победа Трампа: плохой прогноз для Путина и хороший совет для Украины

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про вибори в США, на яких переміг Дональд Трамп, і про те, що робити світу і Україні - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Зрозуміло, в першу чергу хотілось б поговорити про результати виборів в США. Стався той варіант, який я вже прогнозував певною мірою, що виграв Трамп. Для України це не дуже добре, але потрібно зрозуміти, що далі, і в чому причина цієї перемоги.

Очевидно, що Трамп є популістом, і його виграш в першу чергу пов'язаний з тим, що світ (і в тому числі Сполучені Штати) продовжують залишатися в глобальній кризі. Причому проблема для Штатів пов’язана з тим, що, з одного боку, країна дуже багато коштів інвестує в інші країни світу, але при цьому в самих Сполучених Штатах (враховуючи що там заробітна плата доволі висока) робочі місця, особливо на простих роботах, скорочуються.

І в результаті цього в Сполучених Штатах  десятки мільйонів людей - безробітні чи частково безробітні.

Для мене було дуже показовим, коли на питання до одного з пересічних американців, який мешкає в маленькому містечку, де закрита вугільна шахта, на питання, за кого він буде голосувати, той відповів: ну, за Трампа, зрозуміло. Чому? Тому що він відродить вугільну галузь.

Тобто, в Сполучених Штатах є неусвідомлення у багатьох з тих, хто голосував за Трампа, що відродити вугільну галузь, металургійну галузь, портову інфраструктуру часто-густо просто немає сенсу, тому що з точки зору економічних відносин, в тому числі глобалізованої економіки, це невигідно робити бізнесу.

Тобто, це значно вигідніше і прибутковіше виготовляти в інших країнах світу, де менші витрати, в першу чергу, на заробітну плату. Тому, чи зможе Трамп впоратись з цією проблемою? Впевнений, що ні. Зрозуміло, у нього є низка пропозицій, в тому числі цілком слушних, пов’язаних зі скороченням різноманітних регулюючих норм в Сполучених Штатах, їх там доволі багато. Наприклад, зниження ставки корпоративного податку - він пропонує його скоротити з 35 до 15 відсотків.

Але сказати, що це зможе і що це призведе до того, що буде відновлюватись вугільна галузь, що запрацюють металургійні заводи знову – впевнений, що ні. Це навряд чи відбудеться – глобалізацію світу не вдасться зупинити нікому, в тому числі й Трампу.

Очевидно, що такі от спроби ізоляціонізму і спроби протекціонізму, намагання захистити Сполучені Штати від продукції інших країн призведуть до того, що глобальна криза не тільки не зменшиться, а, скоріше, ще поглибиться і буде продовжуватись довше. Але у зв’язку з цим слід очікувати, що і ціни на сировинні товари теж не зростатимуть.

Тому, як я й раніше казав, для Росії, з одного боку, виграш Трампа виглядає дуже привабливим, враховуючи його риторику про те, що з Росією потрібно співпрацювати, а не конфліктувати. Але навряд чи це дасть щось суттєве для Росії. Тому що країна, яка експортує лише сировину, і яка залежить зараз не так від санкцій, як від низьких цін на сировинні товари, не зможе так довго існувати.

І зрозуміло, що, з одного боку, будуть спроби Росії здійснити зовнішню агресію, і Україна, цілком ймовірно, стане одним із тих об’єктів, де агресія РФ може посилитись. Але, з іншого боку, у Росії не буде багато ресурсів для цього.

Трамп, попри усі його сьогоднішні заяви, може виявитись не таким вже гарним хлопцем для Росії, тому що там будуть проблеми, пов’язані з інтересами Сполучених Штатів в усьому світі. І вони, зрозуміло, виходять далеко за межі Сполучених Штатів.

Коли Росія своїми діями почне ці інтереси чіпляти, це викличе величезну критику і спротив еліти Сполучених Штатів, а Трамп спробує натиснути на Путіна, щоб досягти тих цілей, які він вже буде ставити в цих умовах. Так от, може так статися, що він готовий буде, вибачте, дати по морді Путіну, і може виявитись значно більш готовий до цього, ніж це міг робити Барак Обама, чи могла би робити Хілларі Клінтон.

Отже, ситуація полягає в тому, що та глобальна криза, в якій ми живемо, і наслідком якої є, за великим рахунком, перемога Трампа, нікуди не зникла. І проблеми, які є в Сполучених Штатах і в світі, залишаться. Світ буде продовжувати глобалізовуватись, світ буде продовжувати науково-технічні розробки, які будуть призводити до того, що цілі галузі економіки будуть зникати.

Але при цьому світ розвиватиметься. І в цих умовах виграє той, хто зможе бути сильніший, в першу чергу, економічно. Хто зможе бути ефективнішим. Тому головне завдання для України – це ставати ефективнішою, не дивлячись на ті проблеми, з якими ми зіткнемося з перемогою Трампа.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?