Українці і реформи: чому очікування не збігаються з реальністю
Категория
Блоги
Дата публикации

Українці і реформи: чому очікування не збігаються з реальністю

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про те, як сприймають реформи в державі прості українці і урядовці, про проблеми які можуть виникнути при реформуванні сфери ЖКГ і пенсійної системи, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Сьогодні мені хотілось би поговорити на таку тему: чи ідуть реформи, чи ні. І причому ось в якому контексті: дуже багато людей кажуть – та де ваші реформи, реформ немає. Інші з таким самим запалом кажуть: ось, подивіться, ось наші реформи.

Перші від реформ чекають якогось результату, який можна помацати в руках у вигляді збільшення доходів для самих себе. Інші дивляться на процес і при цьому не можуть сказати, в чому має бути результат.

Кожна реформа має бути чітко визначена з точки зору того, чого ви хочете досягти в кінцевому вигляді.

Якщо у вас немає коректної відповіді, то в цьому випадку проблема буде полягати в тому, що ви не розумієте, де ви знаходитесь у цьому процесі реформування. А інші, які не бачать доходів у своїх кишенях, будуть казати – так і реформ ніяких немає. Причому, умовно кажучи, обидві сторони будуть праві.

Наведу приклад. Уявіть собі: ми починаємо реформу, пов’язану з ЖКГ, ми підвищуємо комунальні тарифи, підвищуємо ціни на газ. З точки зору зменшення жахливої корупції, яка була з різними цінами на газ, безперечно, ми зробили величезний крок для подолання корупції.

Читайте також: Не будьте злопам’ятними, просто записуйте: порада українцям, які хочуть змін

Але якщо ми подивимось, чи змінились стосунки у сфері ЖКГ, коли виросли величезні тарифи на тепло, на електричну енергію… В реальності всі основні реформи, які мали би бути проведені у системі ЖКГ з точки зору, в першу чергу, формування об'єднань співвласників – чітко визначене співвідношення відносин, які мають виникати в межах оцих ОСББ між власником квартири і власником будівлі. Всі ці люди є співвласниками будівлі, якщо йдеться про відносини з зовнішніми постачальниками послуг, про тепло, воду, газ, електроенергію.

Ми не можемо визначити для самих себе, який результат ми хочемо там досягти. А результатом мала би бути поява ефективного власника і максимальне здійснення заходів, пов’язаних з енергозбереженням.

Якщо у вас не доведена до кінця ця реформа, то ви не зможете сказати, що отримали результат. Причому між моментом досягнення певного результату, пов’язаного з тим, що ми розбудували нову систему стосунків, і отриманням зиску, доходів, або скороченням витрат, може бути певна відстань.

Якщо і одні, і інші не будуть розуміти, що ми маємо отримати внаслідок реформи, то ми будемо абсолютно щиро казати: так де ж ваші реформи? І це стосується будь-якої сфери.

Наприклад, візьмемо пенсійну реформу. В чому вона має полягати? Одні кажуть, що завдання пенсійної реформи – це забезпечити чесні і високі пенсії для пенсіонерів. Причому мається на увазі, що ці високі пенсії для пенсіонерів має сплачувати держава, Пенсійний фонд.

Читайте також: Єдиний спосіб перемогти олігархів і підвищити зарплати українців

Але проблема полягає в тому, що нинішня так звана солідарна пенсійна система, в якій, в теорії, великі внески і великі виплати – абсолютно безнадійна. Співвідношення працюючих і непрацюючих лиш погіршується. Таким чином, згодом виявиться, що за рахунок тих, хто працює, фізично не буде можливості виплачувати взагалі жодну пенсію.

Тому завдання пенсійної реформи буде полягати в тому, щоби лише забезпечити мінімум саме з солідарної пенсійної системи. Все інше люди мають накопичувати самі.

Але у урядовців і у громадян абсолютно різне уявлення про те, що має бути наслідком реформи. А реалії взагалі знаходяться в третій площині.

Отже, ми часто-густо знаходимось в ситуації, коли більшість населення і урядовців не розуміють, які ж реформи вони проводять, яка мета цих реформ і куди ми маємо прийти внаслідок їх проведення.

Якщо ми цього не розуміємо, то, зрозуміло, що ми нікуди не прийдемо і нічого доброго для країни не досягнемо.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?