Россия ищет повод применить против Украины авиацию и ракеты
Категория
Блоги
Дата публикации

Россия ищет повод применить против Украины авиацию и ракеты

Мирослав Гай
Мирослав Гай

Про агресивні наміри Росії і те, чому Україні зараз не потрібно вводити воєнний стан, - у відеоблозі Мирослава Гая на ONLINE.UA

Воєнний стан можуть ввести, але, швидше за все, це буде тільки в певних областях. Потрібно розуміти, що воєнний стан означає: країна офіційно оголошує комусь війну.

Російська Федерація вкладає мільярди в те, щоб звинуватити Україну в агресії. Показати, що в нас тут громадянська війна, дати привід офіційно завести сюди війська, звинувачуючи якісь фантомні "диверсійні групи", які нібито прорвалися в Крим (як це було влітку минулого року, - ONLINE.UA).

Вони вже ввели декілька підставних груп, заарештували наших громадян, звинуватили їх в тероризмі, тримають зараз як політичних в’язнів. Все це робиться для того, щоб отримати хоч якісь юридичні підстави відкрито почати використовувати проти України авіацію, ракети і так далі.

Читайте також: Кримське загострення: що задумав Путін

Відповідно, якщо б ми зараз раптом ввели воєнний стан на всій території, я думаю, потрібно було би юридично сказати, кого ми вважаємо ворогом. Так, Росія – ворог, Росія – це агресор, Росія – це терорист №1 зараз у світі, це фактично спонсор ІДІЛ, "Хезболли".

Але якщо ми зараз скажемо відверто, що Росія – ворог, маємо собі дати відповідь: а ми можемо воювати з Росією самотужки? Тому що світова спільнота може сказати - ви ж самі оголосили. Росія вам нічого не оголошувала. Росія веде гібридну війну. Я думаю, що на гібридну війну потрібно відповідати гібридними методами, що ми зараз дуже успішно робимо. Ми навчилися це робити.

Тому я не думаю, що воєнний стан буде введений по всій Україні, якщо, звичайно, не поміняється кардинально ситуація, і Росія не почне відверту агресію - вже військовими з шевронами, із заведенням техніки, з використанням авіації. Тоді, звичайно, президент просто виконає свій конституційний обов’язок.

Наразі ж можуть бути введені якісь особливі стани в областях. Для чого це може бути зроблено? Виключно для того, щоб військові отримали юридичні можливості ефективніше воювати. Бо зараз військовий, який зайде в будинок, щоб зробити там пункт обігріву чи збору поранених, юридично вчиняє порушення.

Військовий не може взяти техніку і сказати – мені терміново вона потрібна, щоб відвезти хлопця пораненого. Бо це буде злочин. За законом це буде означати, що він цю техніку вкрав.

Читайте також: Україна звільнить Крим і Донбас без гучних криків

Тобто, є дуже багато питань юридичних. Тому, можливо, і буде введений якийсь стан, але про це ліпше, я думаю, знають президент і Генеральний штаб. Бо там працює велетенська команда юристів, які кращі в цих питаннях фахівці, ніж я.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?