23 лютого: яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

23 лютого: яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день

23 лютого: яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день
Джерело:  online.ua

23 лютого – 54-й день 2022 року за Григоріанським календарем. Яке сьогодні свято в Україні та світі? Це Всесвітній день порозуміння та миру, День дизельного двигуна та Міжнародний день собачого печива. Гід Онлайн розповідає, яке сьогодні народне свято, яке свято за церковним календарем, що не можна робити 23 лютого, хто відзначає іменини та які прикмети є на цей день.

Яке свято 23 лютого 2022 року

Фото: envato.com

До 2014 року в Україні 23 лютого відмічався як День захисника вітчизни. У 2014 році тодішній президент України Петро Порошенко підписав указ про скасування цього свята в нашій країні. Аналогічне свято запроваджено 14 жовтня. З 2021 року воно має назву День захисників та захисниць України.

Це було зроблено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та підтримки громадської ініціативи.

Варто зазначити, що День захисника вітчизни був започаткований в Радянському Союзі у 1922 році. Спочатку це був День Червоної армії, який потів став днем Радянської армії та військово-морського флоту. День захисника вітчизни досі відзначається 23 лютого тільки в Росії, Білорусі, Таджикистані та Вірменії.

Свята 23 лютого 2022 

  • Всесвітній день порозуміння та миру;

  • День битв подушками;

  • Міжнародний день собачого печива;

  • День дизельного двигуна;

  • Всесвітній день стерилізації домашніх тварин.

Яке церковне та народне свято 23 лютого 

Фото: envato.com

Головне церковне свято, яке відмічається 23 лютого – день святих Прохора і Харлампія. Преподобний Прохор (Прохор Весновій, Прохор Лебедник), пам’ять якого вшановується у цей день, був ченцем Печерського монастиря.

Відомим Прохор Лебедник став завдяки аскетичному життю та доброчесності. Так, наприклад, коли у Київській Русі був голод, святий випікав хліб із лободи та роздавав його нужденним. Також Прохор відомий своїми чудесами. Літопис стверджує, що він перетворював попіл на сіль, яку роздавав біднякам.

Інший святий, який вшановується православною церквою 23 лютого – священномученик Харлампій (єпископ Магнісійський), захисник урожаю та свійських тварин. Також є повір’я, що святий Харлампій захищає від раптової смерті без покаяння.

Що не можна робити 23 лютого

Головни заборони на 23 лютого стосуються тяжкої роботи. У цей день не можна їсти раків та інші морепродукти, адже це може накликати серйозну хворобу. А ще 23 лютого не можна дарувати коханому годинник та шкарпетки – це призведе до розлучення найближчим часом. Прикмета ця існує і сьогодні.

День святих Прохора і Харлампія вважався найбільш сприятливим для початку лікування хронічних хвороб. За повір’ям, святі допомагали подолати навіть найтяжчі недуги назавжди. Окрім цього потрібно було обов’язково помолитися святим Прохору та Харлампію, щоб захистити себе та рідних від хвороб та негараздів.

Прикмети на 23 лютого

Фото: envato.com

У народі вважалося, що якщо людина померла не своєю смертю 23 лютого, вона була грішною. Також була приказка «прийшов Прохор – весна зазирнула у двір, морози будуть слабшати».

Існують на 23 лютого й інші прикмети:

  • Дахи покриті снігом – врожай навесні буде рясним.

  • Кінь лягає на землю – скоро потеплішає, а зерна навесні буде багато.

  • Надворі лютує хуртовина – це ненадовго.

  • Ясний місяць уночі – весна буде дощовою та з сильними грозами.

А ще вважалося, що якщо день на Прохора і Харлампія морозний – березень буде теплим.

Іменини 23 лютого

Фото: envato.com

23 лютого іменини відмічають Порфирій, Ганна, Валентина, Геннадій, Антон, Василь. Також День Ангела 23 лютого у Галини, Семена, Петра, Григорія, Аркадія, Івана, Карпа та Германа.

23 лютого – цікаві факти та важливі події дня

  • У 1874 році майор британської армії Волтер Вінгфілд запатентував гру, яку назвав «Sphairistike». Сьогодні вона відома всім під назвою теніс.

  • У 1893 році німецький інженер Рудольф Дизель отримав патент на свій винахід – дизельний двигун.

  • У 1903 році база Гуантанамо була передана Кубою до США у безстрокову оренду. Гуантанамо сумнозвісна своєю в'язницею, в якій досі перебувають люди, що підозрюються у співробітництві з терористичними організаціями.

  • У 1941 році співробітники Каліфорнійського університету в Берклі вперше отримали плутоній – високотоксичний радіоактивний метал.

  • У 1953 році в Англії відбулася амністія 14 000 дезертирів, які приймали учать у Другій світовій війні.

  • У 1959 році в Страсбурзі відкрилася Перша сесія ЄСПЛ, заснованого згідно з Конвенцією про захист прав людини та фундаментальних свобод. Дана Конвенція була створена ще у 1950 році Радою Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?