Категорія
Імена
Дата публікації

Псевдоніми відомих українських письменниць

Джерело:  online.ua
Псевдоніми відомих українських письменниць

Багато письменників, поетів і художників відомі не під своїми оригінальними іменами, а під псевдонімами. З різних причин – хтось не вважав своє ім'я досить милозвучним, хтось хотів заздалегідь «відокремити особистість митця від його творчості», а хтось робив це за своїми, нікому не відомими причинами. І традиція використовувати псевдоніми – досить давня.

Так, наприклад, більшість відомих українських письменниць та поетес позаминулого століття відомі не під своїми офіційними іменами. За прикладами далеко не треба ходити – Леся Українка, Марко Вовчок, Олена Пчілка. Тож сьогодні ми коротко розповімо вам про їхні біографії та причини, чому вони обрали саме такі псевдоніми.

Леся Українка

Коли народилась?

25 лютого 1871 року.

Де народилась?

Народилася майбутня Леся Українка у місті Новоград-Волинський, нині Звягіль, у родині дворян. Батько - Петро Антонович Косач, був юристом, а згодом - чинним статським радником і ватажком місцевого дворянства. Мати – Ольга Петрівна Драгоманова, також відома під псевдонімом Олена Пчілка, відома письменниця, етнограф та публіцист, також із дворян. Але про неї докладніше ми розповімо пізніше.

При цьому «дворянство» зовсім не заважало сімейству Косачів високо цінувати культуру та мистецтво. Причому не якесь, а саме українське. І виховувати дітей відповідним чином. Вийшло. Не лише Леся Українка, а й її старший брат та молодші сестри змогли залишити суттєвий слід в українській культурі та науці.

Псевдонім Лесі Українки

Причина, чому Лариса Косач – саме так звучало справжнє прізвище Лесі Українки, взагалі почала використовувати псевдонім – не відома. Можливо про це йшлося в особистому листуванні з численними друзями, але ці тексти були втрачені, а то й цілеспрямовано знищені, за часів Радянського Союзу. А ось із самим псевдонімом Лесі Українки все набагато простіше.

«Леся» - пом'якшена та зменшувально-пестлива версія імені «Ларіса». Саме так майбутню письменницю та поетесу називали вдома. А «Українка» – на честь дядька, Михайла Драгоманова, який використав псевдонім «Українець». Так, так, того самого Драгоманова, на честь якого названо Національний педагогічний університет, та якого дуже не люблять наші «східні сусіди» за все те, що той зробив для розвитку національної самосвідомості українського народу. Втім, і сама Лариса Петрівна Косач-Квітка, як звали Лесю Українку після заміжжя, теж чимало зробила у цьому напрямі. І не лише своїми віршами та прозою, а й за рахунок збору, обробки та, іноді, творчого переосмислення українського фольклору.

Коли померла?

1 серпня 1913 року. Отриманий у дитинстві туберкульоз, через який Леся Українка перенесла кілька важких операцій та змушена була регулярно виїжджати на лікування до інших країн, дав ускладнення на нирки. Не допомогли навіть цілющі грузинські мінеральні води, заради яких вона переїхала до курортного міста Сурамі. Але незважаючи на тяжкий стан, останніми роками життя Леся Українка продовжувала активно творити – саме тоді і була створена її знаменита «Лісова пісня».

Марко Вовчок

Коли народилась?

22 грудня 1833 року.

Де народилась?

Марія Олександрівна Вілінська – саме так звучало справжнє прізвище Марко Вовочок, народилася у селі Екатеринославське Орловської губернії у родині дрібних поміщиків. У 12 років вступила до Харківського приватного пансіону, де продемонструвала великі здібності до навчання. Потім, з низки причин, змушена була переїхати до міста Орел, до тітки Катерини Петрівні Мардовіної, будинок якої відвідувало багато видатних культурних діячів того часу. І вже досить відомий на той момент фольклорист Афанасій Васильович Маркович, який згодом став чоловіком Марії. І який розвинув її інтерес до української культури та мови.

Псевдонім Марко Вовчок

Точне походження псевдоніму невідоме. Сама Марія нічого не говорила щодо цього, оскільки дотримувалася досить оригінальних поглядів на складання біографій. Навіть свій портрет публікувати майже до самої смерті забороняла. Тож нам залишається тільки гадати. Але більшість біографів притримуються двох версії походження псевдоніма. Перша – «трансформація прізвища». Маркович – марко-вичка – Марко Вовчок. Друга – на честь подільського села Вовчок, де Марія та її чоловік збирали фольклорні дані.

Коли померла?

10 серпня 1907 року у місті Нальчик. Тихо, мирно, без будь-яких особливих хвороб та страждань.

Олена Пчілка

Коли народилась?

17 липня 1849 року

Де народилась?

Народилася Ольга Петрівна Драгоманова-Косач – так звучить справжнє прізвище Олени Пчілки, у місті Гадяч, у родині дрібного дворянина та юриста Петра Якимовича Драгоманова. Людини дуже прогресивних і гуманістичних поглядів, через які її згодом змусили піти у відставку. У дусі цих поглядів він і виховував дітей – Ольгу та Михайла. Вийшло. Обидва згодом зробили величезний внесок у формування українського національного духу. Але якщо Михайло, якого надихнув приклад брата батька – декабриста Якова Драгоманова, пішов шляхом публіциста, то Ольга обрала своїм полем діяльності етнографію, а згодом – і захист прав жінок. А 1868 року вона вийшла заміж за Петра Антоновича Косача, взявши його прізвище.

Псевдонім Олени Пчілки

Про походження псевдоніма Олени Пчілки нам відомо з інтерв'ю з її дочкою Ізідорою Косач-Борисовою. За її словами, батько часто порівнював матір із працелюбною бджілкою, яка збирає український фольклор по крихтах, як бджоли збирають нектар. Та й сама письменниця любила бджіл – навіть самостійно працювала на пасіці, коли така нагода була. З «ім'ям» дещо складніше. За словами Ізидори, на волинщині «Ольга» та «Олена» часто вважалися різними варіантами одного імені. Тож велика українська письменниця та громадський діяч просто обрала той псевдонім, який міг повідомити про неї найбільше, і який ідеально їй пасував.

Коли померла?

4 жовтня 1930 року, у місті Київ. Останні роки життя були важкими. Незважаючи на здобуття звання членкору Академії Наук УРСР, Ольга Косач, як і багато інших громадських та культурних діячів України того часу, стала жертвою сталінських репресій. Їй реально загрожувала заслання до Сибіру за «націоналізм». Не встигли. Здоров'я, підточене напруженою п'ятдесятирічною працею, революцією та громадянською війною, відмовило остаточно. Поховали Олену Пчілку на Байковому цвинтарі, поряд із дочкою – Лесею Українкою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?