9 причин, за які гарантовано звільняють з роботи
Категорія
Робота
Дата публікації

9 причин, за які гарантовано звільняють з роботи

9 причин, за які гарантовано звільняють з роботи
Джерело:  online.ua

Немає, напевно, такого працівника, який би не припускався помилок на роботі. У більшості випадків все обходиться роз’ясненнями на підвищених тонах з боку начальства, але про звільнення мови не йде. Проте деякі проступки можуть призвести до серйозних наслідків та збитків для компанії. За них вас, з великою долею ймовірності, «попросять на вихід». І будуть повністю праві. Як не втратити роботу? Гід Онлайн зробив добірку причин, за які гарантовано звільняють з роботи - не припускайтеся таких помилок.

Причини, за які гарантовано звільняють

Фото: envato.com

Ігнорування правил безпеки

Якщо ви забули вимкнути світло в кабінеті, перед тим як піти у відпустку, звісно, вас ніхто не звільнить, максимум – отримаєте догану від начальства. Та якщо ви систематично, або навіть умисно нехтуєте встановленими на робочому місці правилами безпеки, за це вам, цілком можливо, вкажуть на двері.

До таких порушень особливо суворо ставляться на промислових підприємствах, де недбальство може коштувати здоров’я та навіть життя, як самому порушнику правил безпеки, так і його колегам. Тому, не дивуйтеся, якщо вас «застукали» з цигаркою біля ємностей з вибухонебезпечними речовинами, та попросили збирати речі.

Систематичні дисциплінарні порушення

Якщо працівник регулярно з’являється на робочому місці у нетверезому стані, запізнюється без будь-якої на те серйозної причини, дозволяє собі грубити колегам чи відвідувачам закладу – все це може призвести до звільнення.

Жодна компанія чи підприємство не хоче втрачати репутацію через злісних порушників дисципліни. Зазвичай спочатку такому працівнику робиться зауваження, але якщо і воно ігнорується – панькатися з ним ніхто не буде, і підписати лист про звільнення доведеться вже зовсім скоро.

Плітки та конфлікти на роботі

Інтриганів не люблять в жодному колективі, тому якщо ви будете пліткувати за спиною у колег, доносити начальству за будь-яку дрібницю та постійно зі усіма конфліктувати, рано чи пізно це закінчиться вашим звільненням.

Таких працівників зараз прийнято називати «токсичними». Роботодавці стараються від таких підлеглих позбавлятися, адже ті створюють нездорову атмосферу на робочому місці.

Неповага до корпоративних цінностей

Фото: envato.com

Якщо погляди працівника не збігаються з прийнятими у компанії цінностями – на це ще можуть якийсь час закривати очі. Проте якщо такий працівник відверто ігнорує корпоративну культуру, постійно виступає з критикою в адрес начальства та самої компанії, це також може стати приводом до звільнення.

Роботодавцю немає ніякого сенсу тримати працівника, який не «вписується» в загальноприйняті правила.

Співпраця з конкуруючими компаніями

Співробітник, що «зливає» цінну інформацію конкурентам шкодить репутації будь-якої компанії та приносить їй збитки. Цілком зрозуміло, що якщо такого «шпигуна» виявлять, він буде зразу ж звільнений. До нього також можуть застосовуватися й інші міри притягнення до відповідальності, наприклад штраф.

Приходячи на роботу у серйозну організацію, ви підписуєте документ, в якому зазначається, що ви не маєте права розголошувати корпоративну інформацію та передавати її у треті руки. Ці правила створені не на пустому місці.

Невиконання своїх прямих робочих обов’язків

Якщо від підлеглого постійно лунають фрази на кшталт «Я цього робити не буду за таку зарплатню!», «Це не мої обов’язки!», «А чому я повинен виконувати цю роботу? Нехай колега виконує, у нього більше вільного часу», це вже привід для роботодавця задуматися, а чи варто залишати такого працівника. Якщо ж до цих аргументів додаються ще й грубощі, довго такий працівник у компанії точно не пропрацює.

Псування чи крадіжка майна

В залежності від того, яких збитків завдав компанії працівник, пошкодивши чи знищивши її майно, його може чекати зауваження, догана або ж звільнення. Окрім цього, згідно до законодавства, працівника має компенсувати збитки, нанесені підприємству власними діями. Негайне звільнення також загрожує працівникам, які розкрадають майно компанії, наприклад, з метою власного збагачення.

Прогули або нераціональна трата часу

Фото: envato.com

В житті трапляються різні ситуації, і іноді працівнику дійсно необхідно відлучитися з робочого місця через якусь важливу причину. Та якщо прогули стають систематичним явищем, і при цьому працівник не може дати адекватного пояснення причинам відсутності на роботі, це змусить роботодавця його звільнити.

Те ж саме стосується й ситуацій, коли працівник, замість того, щоб займатися роботою, вирішує якісь особисті справи (особливо якщо не попереджає про це начальника заздалегідь), сидить у телефоні чи дивиться відео на робочому місці.

Низька ефективність

Якщо працівник не може впоратися з поставленими перед ним задачами, занадто повільно працює чи допускає багато помилок при виконанні своєю роботи – це також може стати причиною його звільнення. Компанії не вигідно платити зарплату працівникові, який приносить збитки та не справляється з роботою. Ця причина звільнення, не дивлячись на всю банальність, є самою розповсюдженою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?