Активні чи пасивні? Обираємо навушники для стрільби
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Активні чи пасивні? Обираємо навушники для стрільби

Активні чи пасивні? Обираємо навушники для стрільби
Джерело:  online.ua

Гучні звуки пострілів псують слух та можуть завдати шкоди барабанним перетинкам. Якщо ви записалися в тир та хочете навчитися стріляти, вам не обійтися без якісних захисних навушників. Проте обрати потрібну модель, якщо ви стрілець-початківець, доволі непросто. Військовий Гід Онлайн розповідає, яка різниця між активними та пасивними навушниками для стрільби, які переваги та недоліки у кожного з цих варіантів. 

Навушники з пасивним шумопоглинанням

Навушники з пасивним шумопоглинанням не можна назвати навушниками у звичному розумінні цього слова. Вони не оснащені якими то не було електронними пристроями та не здатні відтворювати звуки. Захист від гучного звуку пострілів вони забезпечують за рахунок великих та м'яких подушечок, які щільно прилягають до голови стрільця.

Ці подушечки виготовляються зі звукопоглинаючого матеріалу – акустичної піни, яка перешкоджає проникненню гучних звуків до вушної раковини людини. Щільність піни може варіюватися в залежності від виробника навушників.

Переваги пасивних навушників:

  • не потрібні батарейки для роботи електронної системи шумопоглинання;

  • нижча ціна у порівнянні з моделями, що мають активне шумозаглушення;

  • у навушниках можна потрапити під дощ, не боячись, що вони вийдуть з ладу.

Головний недолік пасивних навушників полягає у тому, що вони приглушують не тільки звуки пострілів, а й будь-які інші звуки, наприклад команди тренера або коментарі суддів під час змагань по стендовій стрільбі.

Якщо ви вирішили постріляти наодинці в тирі або на відкритому стрельбищі, і хочете, щоб вам ніхто не заважав – пасивні навушники вам точно підійдуть. В інших випадках варто задуматися про придбання навушників з активним шумопоглинанням.

Навушники з активним шумопоглинанням

Навушники з активним шумопоглинанням більш технологічні у порівнянні з пасивними, адже оснащені спеціальною електронікою. Вона розрахована на глушіння звуків (пострілів) з певним порогом гучності, наприклад вище 80 дБ. При цьому гучність пострілів автоматично знижується на 20-25 дБ – до комфортного їх сприйняття людським вухом.

Водночас навушники з активним датчиком не впливають на гучність тихих звуків, або навіть підсилюють їх. Тому ви зможете чітко чути, що підказує вам тренер, які результати стрільб оголошуються, або де шарудить звір у кущах під час полювання.

Переваги активних навушників:

  • приглушення гучних звуків та підсилення тихих;

  • можливість підключення інших пристроїв, наприклад смартфона, рації або музичного програвача (деякі моделі оснащені стандартним 3,5-мм роз'ємом);

  • тонкі налаштування електронної системи шумопоглинанням (на більш дорогих моделях).

У якості джерела живлення активних навушників зазвичай використовуються стандартні пальчикові батарейки, яких вистачає в середньому на 400-600 годин автономної роботи. Звісно, при бажанні активні захисні навушники можна перетворити на пасивні, просто вимкнувши живлення.

Єдиним недоліком активних навушників можна назвати доволі високу ціну. Проте, якщо ви приймаєте участь у колективних змаганнях по стрільбі, навчаєтеся стріляти під керівництвом тренера або займаєтеся полюванням, перевагу слід віддавати саме моделям з активним шумозаглушенням. В інакшому випадку ви просто не будете чути, що відбувається навколо вас.

Читайте також:

Все про тактичні рукавиці

Як стати ефективним бійцем Збройних Сил України

Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Що покласти до валізи, якщо вас мобілізували

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?