Чому потіють стекла в авто і що з цим робити
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Чому потіють стекла в авто і що з цим робити

Чому потіють стекла в авто і що з цим робити
Джерело:  online.ua

Запотілі стекла – одна з найбільш розповсюджених проблем, з я якою зіштовхуються водії автомобілів будь-яких марок. Зазвичай дана проблема проявляється під час дощу, туману або ж в холодну пору року. Її треба вирішувати, оскільки  запотілі стекла суттєво погіршують огляд водію під час руху авто, через що збільшуються ризики потрапити в аварійну ситуацію. Гід Онлайн дізнався, чому потіють стекла в авто і що з цим робити, аби самостійно усунути проблему.

Чому потіють стекла в машині?

Фото: freepik.com

В більшості випадків проблема запотівання стекол в автомобілі пов’язана з високою вологістю в салоні та сильними температурними перепадами. Так, наприклад, якщо у холодну пору року температура на вулиці набагато нижча, ніж у самому авто, скло охолоджується зовні, а тепле та вологе повітря залишається всередині. В результаті на склі утворюється конденсат.

Якщо в охолодженому салоні авто знаходиться багато пасажирів, це також може стати причиною запотівання скла, оскільки тепле повітря, що видихають люди не встигає охолоджуватися. Ускладнюється ситуація, якщо пасажири вживали алкогольні напої. Молекули етилового спирту, що потрапляють у повітря, притягують до себе водяну пару.

Існують й інші причини появи конденсату:

  • Порушення вентиляції через несправність салонного фільтру. У такому випадку повітря починає застоюватися всередині салону та поступово нагрівається. Зазвичай, вентиляційна система засмічується та потребує чистки.

  • Волога з вулиці потрапила на сидіння. Якщо пасажири потрапили під дощ та сіли до машини у промоклому одязі, це також веде до підвищення рівня вологості у салоні. Також вода може зібратися на гумових килимках.

  • Вийшла з ладу та почала протікати пічка. В результаті такої несправності волога з пічки просочується на килимок, тим самим збільшуючи вологість всередині машини. Ускладнюється все тим, що піч перестає сушити повітря.

  • Трапляються також випадки, коли протікає радіатор або патрубки – антифриз чи тосол починають конденсуватися, а їх пари проникають у салон. Це становить ще більшу небезпеку для водія та пасажирів, адже ці речовини токсичні.

Чому потіє вікно ззовні в машині?

Фото: freepik.com

Запотівання зовнішньої поверхні скла трапляється дещо рідше, аніж утворення конденсату зсередини, але така проблема також доволі розповсюджена. Як правило це відбувається в зимовий період.

Коли у салоні увімкнена піч, а ззовні низька температура, волога конденсується на склі. Також запотівання зовнішньої сторони скла може траплятися через туман, сніг а також дрібний дощ.

Що робити, якщо запотіли стекла в авто?

Якщо ви помітили конденсат на склі машини, його слід якомога скоріше прибрати, навіть якщо ви вже увімкнули кондиціонер. Деякі водії протирають скло за допомогою ганчірки, якою вони витирають різноманітний бруд в машині. Ніколи так не робіть.

Прибирати запотівання слід чистою ганчіркою з мікрофібри, в інакшому випадку ви ще гірше забрудните скло.

Що зробити, щоб не потіли вікна в автомобілі?

Фото: envato.com

Оскільки причина запотівання скла полягає у підвищеній вологості, старайтеся не допускати, щоб волога потрапляла до салону авто. Не сідайте в машину в мокрому одязі, слідкуйте за тим, чи є вода на килимках, регулярно сушіть килимки. Також ні в якому разі не залишайте в салоні мокрих речей – парасольок, плащів, тощо.

Щоб не потіли вікна в авто, експерти радять:

  • Регулярно перевіряти на справність фільтри та пічку. Якщо фільтр забився – негайно його замініть. У літній період краще використовуйте вугільні фільтри, а взимку – стандартні.

  • Регулярно очищати скло від бруду, оскільки він ще більше притягує вологу.

  • Правильно використовувати вентиляційну та опалювальну систему. Перед тим як їхати, спочатку прогрійте лобове скло, потім бічні стекла, а в останню чергу – заднє.

  • Не допускати забивання рециркуляційних повітряних клапанів. Це призведе до застою теплого вологого повітря у салоні машини. Якщо клапан перестає функціонувати, краще його замінити.

Також для запобігання запотіванню варто наносити на скло спеціальні засоби. Вони можуть бути як у вигляді рідини, так і спрею. Останніми користуватися набагато зручніше. Перед тим як наносити засіб, обов’язково протріть вологою ганчіркою та висушіть скло. Наноситься такий засіб приблизно раз на два тижні.

Зробити засіб від запотівання скла можна й власноруч. Для цього знадобиться розчин спирту та гліцерину у співвідношенні 20:1. Для зручності цю суміш можна залити всередину пульверизатора та періодично розпилювати її на стекла зсередини. Після використання засобу відкрийте вікна – так з салону автомобіля швидше вийде волога.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?