Дистанційне навчання в сучасних онлайн-школах — що це та як працює
Категорія
Освіта
Дата публікації

Дистанційне навчання в сучасних онлайн-школах — що це та як працює

Дистанційне навчання в сучасних онлайн-школах — що це та як працює
Джерело:  online.ua

Світом набирає популярність дистанційне навчання, особливо зараз, у час непередбачуваних карантинів та локдаунів через спалахи пандемії коронавіруса. Завдяки технологічному прогресу речі, що були традиційними кілька поколінь тому відходять у минуле - у школярів та студентів з'явилась можливість набувати освіту онлайн. Гід Онлайн розповідає, що таке дистанційне навчання, як працюють сучасні онлайн-школи, про їх переваги та недоліки.

Формат віддаленого навчання виник ще в Європі 18 століття, коли учні навчалися за допомогою поштових листів. В наш час немає потреби листуватися голубами з викладачем, оскільки навчатися можливо онлайн.

Дистанційне навчання — освітній процес інтерактивного режиму, який працює з використанням інформаційно-комунікаційних технологій від вчителя до учня.

В Україні існує кілька великих дистанційних навчальних центрів. Вони спеціалізуються на підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання та університетських курсах. Одним з найвідоміших є Prometheus.

Перша українська державна Міжнародна українська школа була відкрита у 2007 році. Вона надає змогу учням, які проживають за межами країни чи не мають можливості відвідувати традиційну школу, отримати документ державного зразка про початкову, базову та повну середню освіту. Також працюють приватні онлайн-школи, в яких є можливість навіть закінчити дистанційну школу екстерном.

Як працює дистанційна школа?

Фото: envato.com

В онлайн-школах учні взаємодіють з вчителем за допомогою відео та аудіозв'язку. Виконують завдання на спеціальному сайті, платформі чи надсилають на електронну пошту. Важливо зазначити, що дистанційне навчання не є окремою формою освітнього процесу. Скоріше, освітній процес відбувається за допомогою дистанційних освітніх технологій.

Відчути на собі дистанційне навчання учні та студенти отримали змогу ще у 2020 через пандемію COVID-19. Як показала практика, не всі традиційні школи були готові до змін. Тому навчання викликало труднощі, як здобувачів освіти, так і у вчителів.

На відміну від традиційних шкіл, онлайн школи мають потужні платформи та сайти, розроблені комерційними організаціями.

Форми дистанційного навчання

 Фото: envato.com

Під час дистанційного навчання відбуваються лекції, вебінари та інтерактиви. Вони проводяться за допомогою:

  • Відеоконференції.

  • Аудіоконференції.

  • Онлайн вебінару.

  • Заняття на інтерактивній платформі.

  • Листування електронною поштою.

Найефективнішим дистанційне навчання є при змішаній формі, коли використовуються одразу кілька видів онлайн-комунікації. Учень може написати текстове повідомлення вчителю, записати вебінар, аби переглянути його ще раз пізніше, виконати завдання на платформі.

Переваги дистанційного навчання

Фото: unsplash.com

  • Масова доступність.

Дитина може навчатися в любій точці світу. Можливість навчатися обмежена лише виходом до мережі. Не потрібно їздити через все місто, щоб встигнути на заняття. Діти, які не мають можливості відвідувати традиційну школу, можуть здобути необхідну освіту.

  • Розвиток самодисципліни.

Під час дистанційного навчання ніхто не змушуватиме дитину виконувати завдання та не стоятиме над душею. Не виконана робота — результат відсутності дисципліни. Перш за все сам учень чи студент зацікавлений в отриманні знань.

  • Підвищення цифрової грамотності.

Значна кількість сфер життя людини вже перейшла у цифровий світ. Будь-який повноправний член суспільства має претендувати за цифрову обізнаність.

Недоліки дистанційного навчання

Фото: envato.com

  • Нестабільне інтернет-з'єднання. Запорука вдалої дистанційної освіти — стабільне підключення до мережі. За його відсутності не відбуватиметься й навчання.

  • Низька комп'ютерна грамотність вчителів. Знайти гарного спеціаліста важко. Навчити працювати з онлайн-платформами педагогів, які звикли до традиційного навчання, ще важче.

  • Трудомісткість розробки програмного забезпечення, інтерактивних завдань та підтримки роботи платформи чи сайту. Для коректної роботи онлайн-школи потрібні вкладення перш за все у цифрове забезпечення. Необхідно зберігати та оброблювати велику кількість даних, завдань від учнів.

Правила та поради учням для якісного дистанційного навчання - чек-лист 2021

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?