Хрещення 2022 — коли купатися в ополонці та набирати воду
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Хрещення 2022 — коли купатися в ополонці та набирати воду

Хрещення 2022 — коли купатися в ополонці та набирати воду
Джерело:  online.ua

19 січня православні Українці святкують велике релігійне свято — Водохреща, Хрещення Господнє, Богоявлення. Головні традиції свята — купання в ополонці та освячення води. Гід Онлайн розповідає, коли треба купатися в ополонці та як правильно набирати воду на Хрещення, що не можна робити на Водохреща та які прикмети існують у це свято.

Хрещення Господнє — це свято, у яке ми згадуємо важливий день з життя Ісуса Христа. У цей день він прийняв хрещення у водах Йордану. В той день Іван Хреститель закликав людей до покаяння шляхом Хрещення. Ісус цю пропозицію прийняв. Під час обряду до нього прийшов Святий Дух та розповів, що Ісус — це Син Божий.

Коли потрібно купатися в ополонці на Водохреща?

Фото: pixabay.com

Починати купання в ополонці можна починаючи з 18 січня, після вечірньої церковної служби. Продовжити купання можна і протягом 19 січня, увесь день ополонки для купання будуть відкриті й доступні для всіх охочих.

Купання в ополонці — не обов’язкова традиція. Деякі священники її підтримують, а деякі навпаки, заперечують. Біблія ніяк не регулює ці купання, адже в ній про це не сказано. Але у народі існує повір’я, що купання у святій воді допомагає очиститися від гріхів, вберегти себе від хвороб та нещасть.

Як правильно набирати воду на Водохреща 2022?

Фото: unsplash.com

За повір’ям, у Хрещенську ніч освячується вся вода, що є на землі. Це означає, що навіть вода у річках, озерах, інших водоймах стає святою.

Вважається, що на Хрещення можна набрати воду з-під крана чи у церкві та зберігати її вдома. Робити це можна після вечерні 18 січня та протягом 19 січня. Але існують деякі правила.

  • Для початку, набирати воду можна лише після того, як буде прочитана молитва.

  • Набирається вода у чисту та суху тару. Її потрібно підготувати заздалегідь.

  • Краще використовувати скляну ємність, але можна й пластикову, якщо потрібної під рукою немає.

  • Зберігати хрещенську воду можна рівно рік, до наступного Богоявлення.

  • Пити таку воду можна кожен день натще, маючи в голові лише позитивні думки.

Що потрібно зробити на Водохреща 2022?

Головне, що потрібно зробити на Хрещення, — це встановити контакт з водою. Саме тому популярною є традиція Хрещенських купань. Зазвичай в Україні у цей день дуже холодна погода, тому ця традиція стає справжнім випробуванням.

Хрещенська вода вважається святою, тому її потрібно давати тим, хто потребує допомоги. Хворим дають святу воду пити та вмиватися, щоб зцілитися від недуги. Святою водою можна окропити оселю, щоб уберегти її від нечистої.

Також на Водохреща прийнято ворожити. Так можна було дізнатися майбутнє, судженого та врожай. Ще у цей день можна було щедрувати та свататися до дівчат. Ще вважається, що на Водохреща можна вмиватися снігом.

Що не можна робити у Водохреща?

Фото: envato.com

Існує низка заборон, які стосуються свята Богоявлення. У цей день не можна:

  • Сваритися, ображати ближніх, бажати комусь зла, пліткувати чи засуджувати інших. Це правило стосується всіх церковних свят.

  • Працювати в цей день також не можна. Заборона стосується будь-якої праці, навіть прибирання.

  • Не можна змішувати воду на Хрещення з торішньою хрещенською водою. Якщо у вас лишилася торішня вода, її можна вилити на землю, у водойму чи використати для поливу домашніх квітів.

  • Залишати взуття за порогом, коли заходиш в дім (до себе чи у гості). Краще зайти в дім взутими, а зняти взуття вже в оселі. Існує думка, що така дія може накликати хворобу.

Прикмети на Водохреща 2022

  • Вважається, що на Хрещення вся вода є освяченою. Тому заборонено прати чи прибирати: мити посуд, підлогу тощо. Це правило прийшло до нас з давнини, коли вважалося забороненим прати у річках.

  • Освячену воду не можна набирати у ємності з-під алкогольних напоїв. Навіть, якщо зняти з неї етикетку та все маркування.

  • Якщо протягом дня плакати, мати поганий настрій, то можна накликати нещастя на себе.

  • Якщо винести на Водохреща сміття з хати, то можна разом з ним винести достаток, гармонію, злагоду з оселі.

  • Зверніть увагу на погоду. Якщо на Хрещення багато снігу, заметіль, то така погода протримається ще кілька місяців і початок весни буде дуже холодним.

  • Придивіться до водойм на Хрещення. Якщо вони не заледеніли та не покрилися товстим шаром льоду, то чекайте на великі зміни у світі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?