Католицький Великдень 2020 - коли і як відзначатимуть свято в Україні
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Католицький Великдень 2020 - коли і як відзначатимуть свято в Україні

Католицький Великдень 2020 - коли і як відзначатимуть свято в Україні
Джерело:  online.ua

У 2020 році католицький Великдень випадає на 12 квітня. Це одне з головних свят як для православних християн, так і для католиків - воно символізує Воскресіння Ісуса Христа. ONLINE.UA розповідає, як відзначають Великдень католики в різних країнах і як відзначатимуть це свято в Україні в умовах карантину.

Католицький Великдень 2020 і карантин - що вирішили в УГКЦ

У католицьких храмах на свято проходить Великоднє богослужіння. Перед початком Навечір'я Великдня запалюється Пасхал - особлива свічка, вогонь якої роздають всім християнам. Після цього Пасхал ставиться на вівтар, і починається наступна частина богослужіння - Літургія Слова, під час якої читається дев'ять біблійних читань. За Літургією Слова сліду Літургія Хрещення і Євхаристійна літургія. А закінчується служба традиційним проголошенням "Христос воскрес!", на що віруючі в храмі відповідають "Воістину воскрес!".

У 2020 році пасхальне богослужіння в католицьких храмах буде проходити без парафіян, так як масові зібрання, в тому числі і в храмах, заборонені правилами карантину по коронавірусу, який діє в Україні до 24 квітня. Таке рішення прийняв голова УГКЦ Святослав. Він підкреслив, що вербу і великодні кошики будуть святити онлайн.

"Ця молитва і благословення потрапить у всі будинки, які будуть об'єднуватися з нами за допомогою онлайн трансляцій. Але пасхальна радість буде! Воскреслий Христос до нас прийде. Це тимчасові обставини, які ми разом свідомо повинні пережити. Настане день, коли ми всі разом повернемося в наші храми і спільнота Церкви видимим чином буде славити Господа Бога", - запевнив глава УГКЦ.

Він закликав усіх прихожан з розумінням поставитися до того, що в Вербну неділю і на Великдень не можна бути всім разом в храмі. У храм зможуть потрапити тільки священики та їхні помічники.

Католицький Великдень 2020 року - де і коли дивитися богослужіння

Великодні меси транслюватимуть 5 канал, UA: Перший і католицьке телебачення EWTN. Пресслужба УГКЦ склала розклад богослужінь в храмах, які можна буде подивитися онлайн.

  • 11 квітня в 19.00 - онлайн трансляція пасхальної Вігілії з храму св. Олександра в Києві.

  • 11 квітня в 22:00 - онлайн трансляція пасхальної Вігілії під керівництвом Папи Франциска з базиліки св. Петра у Ватикані.

  • 12 квітня з 9:30 - онлайн трансляція меси з храму св. Олександра в Києві.

  • 12 квітня з 12:00 - онлайн трансляція меси під керівництвом Папи Франциска у Ватикані.

  • 12 квітня 13:00 - пасхальне послання і благословення Папи Франциска.

Як відзначають Великдень католики в різних країнах - головні традиції

Символами католицького Великодня вважаються крашанки і паски. Невід'ємною частиною свята є пасхальна трапеза з попередньо освячених символічних продуктів. Крім яєць і паски, католики ставлять на стіл страви з кролика, індички або курки. В Англії на святковий обід подають запечену з різноманітними овочами баранину і великодні солодощі. У США на великодньому обіді присутні картопля, ананаси, фруктовий салат і свіжі овочі. У Німеччині головним пасхальним блюдом є запечена в духовці риба, також на десерт подається печиво.

Головним атрибутом католицького Великодня вважається великодній кролик, який представляє собою символ процвітання і природи. Тому до святкового дня випікаються всілякі кондитерські вироби у вигляді кроликів. Також цим символом прикрашають будинок і предмети побуту. До речі, діти Європи і Америки вірять в історію про те, що кролик ховає в своє гніздо різнокольорові шоколадні яйця та різні подарунки, а потім роздає їх хорошим та вихованим діткам. Тому відразу після сніданку вони відправляються на пошуки кролика, який точно приготував для них сюрпризи.

У католиків Великдень - радісна і світла подія. Тому в це свято вони не займаються ніякою роботою, а весь благодатний і світлий день присвячують виключно святкуванню Воскресіння Христового в сімейному колі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, коли і як відзначатимуть Великдень 2020 в Україні в умовах карантину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?