Мед — чим корисний та шкідливий для організму
Категорія
Їжа
Дата публікації

Мед — чим корисний та шкідливий для організму

Мед — чим корисний та шкідливий для організму
Джерело:  online.ua

Мед вважається найкращою панацеєю від простудних захворювань, але це не зовсім так. Він дійсно є хорошою вітамінною добавкою, але більше мед корисний як продукт, що дає швидку енергію. ГастроГід Онлайн розповідає все, що потрібно знати про мед - види, склад, чим корисний та шкідливий цей продукт.

Які бувають види меду?

 Фото: envato.com

  • Липовий

Рідина виглядає досить світлою з приємним тонким ароматом. За силою аромату, солодощі та іншим смаковим якостям, даний типу меду цінний, його відносять до вищого сорту.

  • Кіпрейний

Являє собою водянисто-прозорий масу, яка відрізняється ніжним ароматом, його майже не чути.

  • Буркуновий

Мед світлого бурштинового відтінку. За своїми характеристиками і смаковими якостями є найкращим. Його також відносять до вищого сорту.

До групи квіткового меду можна також віднести соняшниковий, бавовниковий і гречаний. Останній має темно-коричневе забарвлення, містить чималу кількість корисних речовин, в тому числі, білки та залізо.

  • Падевий

Утворюється з виділень листя або квіток рослин. Цей тип меду також збирається бджолами. На відміну від квіткового, даний тип має більшу бактерицидність.

Падевий мед має різні запахи, колір, смакові якості. Часто такий мед збирається з хвойних порід рослин. В такому випадку він має зеленуватий, світлий відтінок, відрізняється в'язкістю.

За типом походження можна виділити 2 типу меду: квітковий і падевий. Групу квіткового, як правило, можна поділити на однорідний мед (що утворюється з рослин тільки одного виду) і змішаний, тобто зібраний з квіток не одного, а декількох рослин. Такий мед ще можна назвати луговим, степовим або гірським.

Склад меду

 Фото: envato.com

Мед є природним, органічним продуктом життєдіяльності бджіл і рослин з квітами. Процес появи цього продукту такий: бджоли осідають на квіткових рослинах, збираючи нектар, з якого в результаті з'являється мед.

Під час того, як бджола обробляє нектар в своєму вулику, випаровується чимала кількість води, в результаті чого в меді залишається 75-80% цукрів. Комахи обробляють суміш слиною, яка в своєму складі містить глюкозу, трипсин, протеазу, каталазу, инвертазу. Під впливом цих речовин, склад меду поступово змінюється і перетворюється.

Тростинний цукор, що міститься в нектарі, стає фруктозою, а виноградний - глюкозою. Процес отримання глюкози і фруктози має назву «інверсія». Організм людини дуже добре реагує на ці цукри. Вони добре засвоюються. Що стосується нектару, слід зауважити, кількість цукрів у нектарі змінюється і може становити від 1 до 70%. Часто відбувається так, що в нектарі є води і цукру порівну.

До складу меду також входять різні барвники виключно природного походження, ефірні масла, кислоти. Від кількості цих компонентів безпосередньо залежить смак продукту.

Завдяки перерахованим вище складовим, мед є дуже багатим на корисні речовини та вітаміни. В складі меду є В2, В6, Н, С, К і пантотенова кислота. До складу меду також входять мінеральні солі і кислоти.

Користь меду

  Фото: envato.com

До складу продукту входять: молочна, лимонна, яблучна кислоти. Ознакою високої якості меду є його характерна в'язкість. При попаданні цього продукту в організм, він швидко засвоюється і добре всмоктується лімфатичною системою, звідки проникає в тканини і кров.

Живильні речовини меду здатні добре зміцнювати мускулатуру. Особливо продукт корисний в дитячому віці.

Мед також позитивно впливає на нервову систему і кровоносну, сприяє появі бадьорості і поліпшенню настрою. При фізичних навантаженнях, а також розумових, мед є незамінним "лікарем".

Щодня рекомендується вживати мед в кількості 70 грамів в день, дітям - в 2 рази менше. Приймати його слід за 2 години до прийому їжі і після закінчення 3-х годин після.

Серед особливостей даного продукту слід зауважити і те, що мед володіє відмінними бактерицидними властивостями. Його застосовували для лікування фурункульозу ще з давніх-давен. Також, даний продукт має знеболюючу властивістю і добре загоює рани, його часто використовують при різних хворобах печінки, шлунка, серця.

Шкода меду

  • Мед - сильний алерген. Його не можна вживати людям, з високою чутливістю до продуктів бджільництва.

  • Обмежити вживання меду важливо хворим панкреатитом і людям з цукровим діабетом.

  • Варто остерігатися "фальсифікату" - меду-підробки, виготовленого з цукрового сиропу, барвників і ароматизаторів. Він може стати отрутою для організму.

  • Не варто додавати мед в гарячий чай. Гаряча вода руйнує всі корисні властивості меду, а організм в результаті отримує тільки цукор і вуглеводи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?