Обираємо тепловізор для використання на передовій
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Обираємо тепловізор для використання на передовій

Обираємо тепловізор для використання на передовій
Джерело:  online.ua

Тепловізор забезпечує тактичну перевагу на полі бою, адже завдяки йому можна засікти противника у темний час доби, при сильному запиленні, тумані чи інших несприятливих умовах. Військовий Гід Онлайн розповідає, які бувають тепловізори, чим вони відрізняються та за якими критеріями слід обирати тепловізор для потреб бійців ЗСУ.

Що таке тепловізор та для чого він потрібен?

Тепловізор – це цифровий оптичний прилад, який фіксує теплове випромінювання, що надходить від людей, тварин, техніки та інших об'єктів, чия температура контрастує з температурою навколишнього середовища. Зазвичай такі прилади мають об'єктив, чутливу до інфрачервоного випромінювання матрицю та дисплей для виводу обробленого матрицею зображення.

Тепловізори використовуються військовими для виявлення ворога в умовах коли візуальне спостереження ускладнене через пил, димку, туман, дощ або ж при поганому освітленні чи його повній відсутності. Потужні військові тепловізори дають змогу виявляти та розрізняти ворожі цілі на відстані від декількох сотень метрів до декількох кілометрів.

Типи конструкцій тепловізорів

Тепловізор-приціл. Такий тепловізор призначений для кріплення на стрілецьку зброю (оснащену спеціальною планкою) та має візуальну схожість з прицілом снайперської гвинтівки. Він використовується для ураження противника під час бойових дій в нічний час та на значних відстанях. Має прицільну сітку як і в снайперських прицілах.

Монокулярний. Найбільш розповсюджений тип тепловізорів. Зовні монокулярний тепловізор схожий на підзорну трубу та дозволяє стежити за місцевістю одним оком. Його основними перевагами є компактність, мала вага та універсальність. Окрім військових, такі тепловізори часто використовуються мисливцями.

Бінокулярний. Прилад, як і звичайні біноклі, має парні окуляри для двох очей. Його перевагою, у порівнянні з монокуляром, є більша відстань виявлення цілей – до 2 км. Також очі менше втомлюються при довготривалому спостереженні за місцевістю. Проте, бінокулярний тепловізор має дещо більші габарити та вагу.

Тепловізійні окуляри. Цей тип тепловізорів використовується спецпідрозділами при проведенні тактичних операцій у безпосередній близькості до противника, наприклад, у затемненому приміщенні. Тепловізійні окуляри мають спеціальне кріплення для установки на тактичному шоломі або вдягаються на голову бійця за допомогою ременів.

Які матриці використовуються в тепловізорах?

У військових тепловізорах використовується два типи матриць – a-Si та VOx. Перша, на основі аморфного кремнію, вважається застарілою технологією та встановлюється в більш дешеві моделі тепловізорів. Її недоліками є менша чутливість та менший температурний діапазон. Проте коштують тепловізори з матрицею a-Si не так дорого, як їх сучасніші аналоги.

Матриця VOx на основі оксиду ванадію є більш технологічною. Вона значно чутливіша та має ширший температурний діапазон, але і коштує дорожче.

Важливо! Матриці найсучасніших військових тепловізорів мають функцію охолодження. Ця функція дає змогу ефективніше виявляти ворожі об'єкти, навіть якщо вони дуже слабо контрастують з температурою навколишнього середовища.

Ще однією важливою особливістю матриць тепловізорів є роздільна здатність. Мінімальна роздільна здатність – 128×96 пікселів, а максимальна – 1024×768. Обирати слід тепловізор з матрицею, що має розподільну здатність як мінімум 400х300 пікселів, адже чим вищим є цей параметр, тим на більшій відстані можна спостерігати за ворогом та розрізняти цілі (завдяки кращій деталізації).

Об'єктиви тепловізорів та їх параметри

Як і будь-який оптичний прилад, тепловізор має об'єктив. Ключовими параметрами об'єктивів є фокусна відстань, світлосила та діаметр передньої лінзи. В першу чергу потрібно звертати увагу на розмір об’єктива – чим більше його діаметр, тим якіснішим буде зображення. Щодо фокусної відстані, то чим вона менша, тим ширшим буде кут зору (FOV). Від фокусної відстані також напряму залежить масштаб зображення.

Так, наприклад, об'єктиви з фокусною відстанню 6-25 мм вважаються ширококутними. Вони забезпечують поле зору понад 15° на відстані 1 км. Об'єктиви, що мають нормальну фокусну відстань в межах 35-50 мм, забезпечують поле зору від 7 до 15° на відстані 1 км. Телеоб’єктиви з фокусною відстанню 70-200 мм дають максимальний масштаб зображення з полем зору менше 7°.

Не менш важливим для об'єктиву тепловізора є наявність якісного зуму, тобто функції приближення. Оптичний зум, на відміну від цифрового, залишає високу якість зображення навіть при максимальному приближенні, тому перевагу слід віддавати саме йому. Також в багатьох моделях тепловізорів є корисна функція "картинка в картинці" – збільшується лише зона в центрі зображення, не заважаючи загальному полю зору.

Ще декілька корисних порад стосовно вибору тепловізора

  1. При покупці приладу варто звернути увагу на частоту оновлення матриці. Чим вона вища, тим комфортніше для очей буде користуватися тепловізором. Мінімальна частота – 25-30 Гц, але краще розглядати варіанти з частотою 50-60 Гц чи 100-120 Гц.

  2. Оскільки тепловізор використовується в польових умовах, його корпус повинен бути захищеним. Більшість моделей мають ступінь захисту IP66, тобто прилад захищений від пилу та крапель дощу. Є й моделі з захистом IP67 – вони витримують занурення в воду на глибину до 1 м на короткий час.

  3. Топові моделі тепловізорів мають wi-fi модуль та гніздо для карточок пам'яті SD. Це дозволяє не тільки спостерігати за полем бою, а й робити фото та відео потрібних об'єктів, які потім можна буде переслати до командного пункту.

Читайте також:

Вибір тактичного шолома

Який приціл встановити на зброю

Все про бронежилети

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?