Покрова Пресвятої Богородиці 2021: історія, традиції та прикмети
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Покрова Пресвятої Богородиці 2021: історія, традиції та прикмети

Покрова Пресвятої Богородиці 2021: історія, традиції та прикмети
Джерело:  online.ua

14 жовтня українці відзначають велике православне свято - Покрова Пресвятої Богородиці.  Це християнське свято пересікається з Днем захисників та захисниць - державним святом України. Гід Онлайн розповідає про прикмети, традиції та історію свята - що не можна робити в цей день.

Історія свята Покрова бере свій початок з давніх часів. Згідно з легендою Діва Марія з'явилася у храмі під час облоги візантійського міста Константинополь та прийняла його мешканців під свій захист. В результаті врятувавши їх від облоги агарянських військ.

Покрова Пресвятої Богородиці — традиції

 Покрова Пресвятої Богородиці 2021 (фото - flickr.com)

Головною та найважливішою традицією святкування Покрови Пресвятої Богородиці є відвідування церкви. Віряни дотримуються цієї традиції з покоління в покоління. У храмі люди моляться, звертаються до Богородиці та просять про захист від лиха родину та їх самих.

В цей день гуляють весілля, адже у людей свято асоціюється з приходом любові, миру та злагоди. Це також час вечорниць та сватань. Раніше дівчата з радістю очікували осінньої пори, сподіваючись на щасливий шлюб.

Існували також приказки, які проговорювали у церкві, аби привернути до себе вдачу та одружитися з коханим цього року. Незаміжні дівчата зверталися до Богородиці зі словами: «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою».

Покрова Пресвятої Богородиці — історія свята

Фото - flickr.com

Свято Покрови є давньою українською традицією. За легендою, його історія почалася у часи облоги Аскольдових військ на Константинополь. Налякані візантійці звернулись з молитвою до Богородиці, благаючи про порятунок. Пресвята Богородиця почула молитви людей та з'явилася перед ними, вкривши покровом.

Покров (Омофор) — як правило, вироблений з вовни плат, прикрашений хрестами. Також є частиною церковного вбрання єпископа.

Вразившись до глибини душі від побаченого, Аскольд разом із дружиною прийняли хрещення та відтоді стали християнами.

Згідно з іншою легендою, свято походить з видіння Андрія юродивого. Сталося це під час нападу агарянських військ на православний центр — Константинополь. Як і в попередній легенді Пресвята Богородиця захистила мешканців міста, прийнявши їх під свій покров у храмі.

За переказами, запорізькі козаки полишали Січ та вирушали зимувати на хутори та у зимівники. В той час на Січі лишали тільки залогу січовиків зі зброєю. Ті лишалися у своїх куренях через різні причини.

Покрова Пресвятої Богородиці — прикмети

Покрова Пресвятої Богородиці 2021 (фото - facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)

Такі свята ніколи не обходилися без народних прикмет. Люди вірили у знаки та перестороги, які давали надію на найкраще та попереджували про лихо.

  • Якщо на Покрову є сніг — буде багато весіль.

  • Кинути в піч яблучні або вишневі гілочки — символ гарного врожаю і щастя.

  • Якщо немає снігу на Покрову, то він вже не випаде аж до грудня.

  • Якщо журавлі відлетіли до 14 жовтня, то взимку буде холодно, а після — тепло.

  • Сніг в день весілля на Покрову — у подружжя буде щастя та взаєморозуміння.

  • Дівчина, яка раніше за всіх на Богородицю поставить в храмі свічку, швидше вийде заміж.

Що не можна робити на Покрову?

На Покрову існують також й заборони. Понад усе віряни бояться втратити захист Діви Марії, образивши її.

  • У свято в жодному разі не можна сваритися та лаятися.

  • Варто відмовитися від важкої та брудної праці. Наприклад, не можна прати чи копати.

  • Заборонено вживати алкоголь.

  • Не можна готувати будь-які важкі страви чи наїдатися протягом дня. Усі страви варто залишити під вечір.

  • Не варто давати чи позичати грошей в борг.

Що можна робити на Покрову?

  • На Покрову варто обов'язково спекти коровай. Залишки від короваю залишити до Великого посту.

  • Приготувати булочки чи пиріжки та пригостити ними сусідів. Щирість у цей день в майбутньому обернеться достатком та щастям.

  • Обов'язково варто приготувати мисочку з молоком для Домового. Раніше її розташовували за піччю, аби отримати від нього підтримку.

Щиро вітаємо зі святом Покрови! Нехай у вас та ваших родинах буде спокій, злагода та мир, а життя буде довгим і щасливим. Бажаємо вам здоров'я, доброї долі та радості!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?