Що таке трансжири і чи варто їх боятися
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Що таке трансжири і чи варто їх боятися

Що таке трансжири і чи варто їх боятися
Джерело:  online.ua

Для більшості людей трансжири асоціюються з чимось надзвичайно шкідливим. Чи дійсно вони настільки небезпечні для здоров'я? Гід Онлайн розібрався, що таке трансжири, в яких продуктах вони містяться та до чого може призвести їх регулярне вживання.

Що таке трансжири?

 Фото: envato.com

Трансжири – це жири, у складі яких містяться трансізомери ненасичених жирних кислот. Невелика кількість трансжирів може міститися в натуральних продуктах (молоко, яловичина, свинина, рослинні олії), але найбільш небезпечними вважаються трансжири, які виготовляються промисловим способом та додаються до різних продуктів харчування.

Штучні трансжири, зазвичай мають рослинне походження та отримуються шляхом гідрогенізації (хімічна реакція, яка полягає у приєднанні водню до органічної речовини). Під час гідрогенізації жири тверднуть, що суттєво збільшує термін придатності продуктів, у яких вони містяться.

Варто зазначити, що більшість рослинних олій безпечні для нашого організму, та навіть несуть користь, але внаслідок гідрогенізації хімічний їхній склад сильно змінюється. В результаті жири зі зміненою на клітинному рівні структурою стають небезпечними для здоров’я.

Чому трансжири шкідливі?

Шкідливість трансжирів полягає у тому, що під час гідрогенізації натуральних жирів змінюється структура їх клітин. В результаті порушується процес транспортування корисних речовин через клітинні мембрани організму. Відбуваються збої в обміні речовин, що призводить до появи різноманітних захворювань.

Заміна природніх жирів та вуглеводів штучними жирами призводить до значного підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності у крові, які ще називають поганим холестерином. Цей холестерин спричиняє утворення бляшок у судинах, які накопичуючись, збільшують ризик виникнення інфарктів та інсультів.

Які продукти містять трансжири?

Фото: unsplash.com

Трансжири можна знайти у величезній кількості продуктів, що продаються в магазинах та супермаркетах. Найбільша кількість цих речовин міститься у маргарині та спредах. Так, наприклад, твердий маргарин для випічки може містити до 40% модифікованих жирів.

Також трансжири часто входять до складу наступних продуктів:

  • попкорн, чіпси, солоні сухарики та горішки;

  • кетчуп, майонез та різноманітні соуси;

  • м'ясні та рибні напівфабрикати;

  • локшина швидкого приготування;

  • морозиво та молочні десерти;

  • картопля фрі, нагетси, піцца, гамбургери, чізбургери та інший фаст-фуд;

  • кондитерські вироби – печиво, пончики, вафлі, тістечка, торти, шоколадні батончики.

Можуть бути трансжири і в сухих сумішах, з яких готуються супи, соуси, креми, млинці, кондитерські вироби, напоїв, тощо.

Як дізнатися чи є в продукті трансжири?

Найперший спосіб, завдяки якому можна визначити наявність трансжирів у продукті, це подивитися на етикетку. Якщо на ній зустрічається напис «частково гідрогенізовані жири» – стовідсотково мова йде про ті самі трансжири. Виробники продуктів часто стараються замаскувати шкідливий інгредієнт, подаючи його під назвами «рослинний жир», «комбінований жир», «кулінарний жир» або «маргарин».

Що буде, якщо їсти трансжири?

 Фото: envato.com

Якщо постійно вживати трансжири, в першу чергу страждатиме серцево-судинна система. Наукові дослідження підтвердили, що трансжири підвищують ризик виникнення ішемічної хвороби, інфарктів, інсультів та інших проблем з серцево-судинною системою.

Також можуть виникнути наступні недуги:

  • ожиріння;

  • цукровий діабет;

  • онкологічні захворювання.

  • погіршення імунітету.

Вживання трансжирів також призводить до зниження якості сперми та зменшення кількості чоловічих гормонів в організмі. Може знизитися і якість грудного молока у гододючих жінок. При цьому трансжири передаються дитині з молоком матері, що може вкрай негативно позначитися на здоров'ї малюка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?