Страсна п'ятниця 2020 - що не можна робити в найсуворіший день Великого посту
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Страсна п'ятниця 2020 - що не можна робити в найсуворіший день Великого посту

Страсна п'ятниця 2020 - що не можна робити в найсуворіший день Великого посту
Джерело:  online.ua

П'ятий день Страсного тижня- Страсна п'ятниця - у 2020 році випадає на 17 квітня. Це важливий день перед Великоднем, який асоціюється зі стражданнями розп'ятого на хресті Ісуса Христа. У цей день віруючі люди пропускають через себе страждання Сина Божого, якому довелося пройти муки заради порятунку людства. Як правильно провести Страсну п'ятницю, що можна і не можна робити в найсуворіший день Великого посту? ONLINE.UA нагадує про суворі правила, яких слід дотримуватися віруючим в передостанній день перед Великоднем.

Страсна п'ятниця вважається самим скорботним днем для християн. Богослужіння Великої п'ятниці пройняті духом жертовної любові і безмежного милосердя Ісуса Христа до людського роду. В цьому році віруючі через карантин не можуть відвідати служби в храмах, на яких виноситься плащаниця і співається Канон про розп'яття Господа і Канон "На плач Пресвятої Богородиці", але згадати всі земні страждання Сина Божого і дотримуватися всіх церковних правил на Страсну п'ятницю карантин не забороняє.

Страсна п'ятниця 2020 - що не можна робити

Страсна п'ятниця - особливий день співчуття, в цей день Ісус Христос був розп'ятий на хресті у гори Голгофи. Спаситель людського роду прийняв мученицьку смерть, викупивши тим самим людські гріхи. У день особливої скорботи, за церковним статутом, категорично заборонена будь-яка фізична робота - цей день важливо присвятити молитві та духовному очищенню.

У день Страсної п'ятниці важливо:

  • дотримуватися суворого посту - вважається, що та людина, яка повністю відмовиться від їжі, зможе спокутувати всі свої гріхи, вчинені з часу останньої сповіді;

  • відмовитися від будь-якої домашньої роботи - не можна шити, прати, прасувати, готувати, прибирати. Під забороною будь-які роботи на землі - якщо посіяти або посадити щось в цей день, то врожаю не буде;

  • уникати веселощів і сміху, сварок і скандалів - це великий гріх. Вважається, хто буде розважатися в Страсну п'ятницю, весь наступний рік буде сумувати;

  • утриматися від будь-яких косметичних процедур - є ризик втратити і красу, і здоров'я.

Страсна п'ятниця 2020 року - що потрібно робити

Страсну п'ятницю християнам потрібно проводити в молитві. Це день мовчання і тиші, день скорботи. День слід провести скромно, в благочестивій щирій молитві про страждання Господа, а також присвятити добродійності. Наприклад, поділитися з малозабезпеченими сусідами святковою здобою, молочними продуктами та яйцями. Добра справа, зроблена від чистого серця, обов'язково відгукнеться в майбутньому.

Якщо вдома є 12 церковних свічок, то можна провести важливий обряд на залучення матеріального благополуччя. Їх потрібно розставити по житлу і дати повністю згоріти. До речі, церква не забороняє в Велику п'ятницю пекти хліб і паски. Шматочок випеченого в цей день хліба або паски потрібно зберігати за іконами в кутку до наступного Великого тижня - це сильний оберіг від хвороб та бід.

Страсна п'ятниця 2020 року - прикмети

  • Якщо в Страсну п'ятницю спекти паску, вона дуже довго не зачерствіє і не запліснявіє, а ще вилікує від багатьох хвороб.

  • Тільки петрушка, посіяна в Страсну п'ятницю, дає подвійний урожай.

  • Сонячна погода на Страсну п'ятницю - до врожаю хліба.

  • Дощ на Страсну п'ятницю - весна теж буде сирою і дощовою.

Існує також кілька прикмет, які в Страсну п'ятницю дозволяють передбачити не тільки погоду, але і майбутнє. Для отримання прогнозів наші предки, прокинувшись, відразу бігли до вікна. Що перше побачили, того і варто чекати в майбутньому році.

  • Птахи - до приємних знайомств і хороших новин

  • Кішка - до достатку

  • Собака - до печалі

  • Молодий чоловік - до здоров'я

  • Молода жінка - до благополуччя

  • Ціла сім'я - до взаєморозуміння з рідними

  • Літня людина - до хвороб

Раніше ONLINE.UA публікував розклад онлайн богослужінь на Великдень 2020 року, які в цьому році будуть проходити в умовах карантину. Через те, що віруючим заборонили відвідувати храми, служби будуть транслюватися в прямому ефірі з головних храмів країни на центральних телеканалах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?