Токсикоз – коли починається і як полегшити нудоту
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Токсикоз – коли починається і як полегшити нудоту

Токсикоз – коли починається і як полегшити нудоту
Джерело:  online.ua

Нудота у вагітних - токсикоз - явище досить часте. У першій половині вагітності токсикоз свідчить про природну зміну гормонального фону жіночого організму. Ранній токсикоз проходить швидко і не несе загрози. Але при появі протягом другого триместру він вже становить небезпеку. Онлайн Гід для Мам розповідає все, що потрібно знати про токсикоз і як полегшити стан при нудоті.

Коли починається токсикоз при вагітності?

 Фото: envato.com

Ранній токсикоз виникає на 6-8 тижні вагітності і закінчується, як правило, після повного формування плаценти. Плацента досягає певної зрілості на терміні після 14-16 тижнів виношування дитини. До цього вона залишається недостатньо розвиненою для захисту жіночого організму від продуктів життєдіяльності плода. В результаті ці продукти виявляються в материнській крові, провокуючи інтоксикацію у вигляді нудоти, непереносимості певних продуктів і запахів.

Також причиною токсикозу є гормональні зміни, які з настанням вагітності зазнає організм жінки.
Через гормональну перебудову у майбутніх матусь зростає збудливість і чутливість центрів дотику і нюху. Це призводить до нудоти, блювоти, відрази до певних запахів і продуктам.

Чому виникає гестоз?

Найчастіше токсикоз виникає у жінок, які народжують вперше. Але при неправильному способі життя під час виношування дитини і без дотримання рекомендованого раціону значно зростає небезпека токсикозу другої половини вагітності, який несе вже велику загрозу.

У подібній ситуації прийнято говорити про виникле ускладнення токсикозу - гестоз. Він супроводжується набряками, підвищенням артеріального тиску і появою білка в сечі.

При більш сильних ознаках гестозу погіршується і стан самої вагітної жінки. Важливо своєчасно почати лікування гестозу в індивідуальному порядку, враховуючи тяжкість стану і додаткові чинники.

Курс лікування зазвичай передбачає призначення препаратів для поліпшення мікроциркуляції кровотоку, функції нирок, зменшення артеріального тиску.

Що робити при токсикозі, щоб не нудило?

Фото: envato.com

Фахівці протягом перших тижнів вагітності рекомендують просто запастися терпінням, постаратися перетерпіти токсикоз. При занадто сильній блювоті, коли терпіти вже немає сил і бажання, для зниження інтоксикації лікарі призначаються рослинні препарати, що дозволяють полегшити стан жінки. Дія таких ліків не призводить до серйозних наслідків для розвитку дитини, але вони дозволяють добитися значного полегшення стану.

На терміні після 16 тижнів вагітності, після формування плаценти, гормональний фон жіночого організму стає стабільним, а токсикоз поступово зникає. До цього періоду, в разі не дуже гострих ознак токсикозу, можна використовувати деякі народні засоби.

Зокрема, корисний в цьому відношенні - легкий сніданок у ліжко. Це можуть бути підсолені сухарики, вода з лимоном або солодкий чай. Підготувати настільки нескладний сніданок можна ще ввечері або попросити про це свого коханого.

Що рятує від токсикозу?

  • Відмова від продуктів з різким запахом - часник, цибуля, кава та інші. Скорочення вживання хлібобулочних виробів, жирних та гострих продуктів.

  • Включення в раціон продуктів з вмістом білка - боби, горіхи, яйця, курка, риба. Вони дозволять зменшити прояви токсикозу.

  • Збільшення споживання рідини - ягідні, фруктові соки, негазована мінеральна вода, зелений чай, овочеві супчики. Не потрібно намагатися пити відразу всю рідину, оскільки це може лише сприяти блювоті. Корисним рішенням буде і чай з м'яти, який забезпечує заспокійливий ефект для травної системи.

  • Дотримання дрібного харчування - їсти слід часто, але в невеликих кількостях.

  • Уникання різких рухів і нахилів після їжі. Після сніданку не потрібно відразу ж вставати.

  • Відмова від духів, дезодорантів, запашного мила, якщо їх запах неприємний.

Ну і звичайно, майбутня мама повинна відчувати атмосферу гармонії, комфорту та єдності з сім'єю - про це повинні подбати близькі. Їм же належить допомогти вагітній жінці з токсикозом дотримуватися режиму правильного харчування, забезпечити повноцінний відпочинок і можливість проводити на свіжому повітрі достатньо часу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?