Масляна 2021: коли і як святкують, що категорично заборонено робити
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Масляна 2021: коли і як святкують, що категорично заборонено робити

Масляна 2021: коли і як святкують, що категорично заборонено робити
Джерело:  online.ua

Масляна - одне з найдавніших народних свят слов'янських народів - в 2021 році починається 8 березня. Млинцевий або сирний тиждень, як ще називають Масляну, триватиме до 14 березня - саме на цей день випадає свято, що символізує проводи зими і зустріч весни. Як відзначають Масляну в Україні, традиції свята по днях тижня, що обов'язково потрібно і категорично не можна робити в цей період, прикмети і заборони - в матеріалі ONLINE.UA.

Коли починається Масляна 2021 в Україні?

Масляний тиждень є останнім етапом підготовки до Великого посту, який в 2021 році розпочинається 15 березня, за 49 днів (7 тижнів) до Великодня, який цього року відзначатимуть 2 травня. Протягом тижневого періоду християни намагаються пробачити всі образи, покаятися і примиритися з ближніми. У той же час свято Масляної наповнено веселощами і гуляннями - люди ходять один до одного в гості і масово випікають млинці, які, до речі, вважаються символом багатства - чим більше млинців буде випечено на Масляну, тим більше грошей прийде в будинок.

Масляна 2021 - головні традиції

Головним символом Масниці є млинці зі всілякими начинками. Їх печуть і їдять протягом усього Масляного тижня, по завершенню якого проводиться ще один важливий обряд - спалювання солом'яного опудала. Цей ритуал наповнено глибоким змістом, так як зазиває весну і проганяє зиму.

Весь період Масляної ділиться на два періоди - три дня (з понеділка по середу) називають вузької Масляною, а наступні чотири дні (з четверга по неділю) - широкою Масляною. Ці періоди також мають свої традиції і заборони. З понеділка по середу дозволяється займатися господарськими справами, а ось з четверга слід припинити всі роботи по дому, а весь час присвятити гулянням і розвагам.

Як відзначають Масляну в Україні - традиції по днях тижня

Кожен день Масляної має свій сенс і звичаї, які, за повір'ям, потрібно обов'язково виконувати.

Перший день Масляної 2021 (8 березня, понеділок)- зустріч. У цей день закінчують останні приготування до свята і випікають перший святковий млинець. На зустрічі Масляної прийнято ходити і запрошувати в гості рідних та близьких. У будинках, за традицією, встановлюють заздалегідь зроблене опудало з тканини і соломи - його ставлять в центр столу, як символ свята. Вважається, що масляне опудало привертає в будинок радість, благополуччя і достаток.

Другий день Масляної 2021 (9 березня, вівторок)- загравання або сватання. У цей день відкриваються бурхливі веселощі і влаштовуються оглядини в сім'ях, де є дівчина на виданні. Одинокі молоді люди одягають свої найкращі вбрання і йдуть шукати свою другу половинку - в цей день є всі шанси зустріти свою долю.

Третій день Масляної 2021 (10 березня, середа)- ласунка або тещині млинці. У цей день господині накривають столи і запрошують дочок із зятями в гості. Саме від традицій цього дня виник крилатий вислів "до тещі на млинці".

Четвертий день Масляної 2021 (11 березня, четвер)- розгуляй. Саме в цей день масляни веселощів починаються на всю котушку. Люди з повним розмахом влаштовують танці та хороводи. Гуляння, як правило, тривають з ранку до самого вечора.

П'ятий день Масляної 2021 (12 березня, п'ятниця)- тещині вечори. У цей день зяті запрошують в гості тещу і пригощають млинцями, які приготували самостійно. За повір'ям, якщо дотримуватися цієї традиції, то у зятів з тещами після таких посиденьок завжди будуть хороші відносини.

Шостий день Масляної 2021 (13 березня, субота)- посиденьки зовиці. У цей день невістки пригощають млинцями родичів чоловіка, а головне, сестру чоловіка. В гості також запрошуються батьки подружжя, у яких в цей день є відмінний шанс налагодити відносини.

Сьомий день Масляної 2021 (14 березня, неділя)- проводи або прощена неділя. В цей день всі люди просять вибачення у своїх близьких і друзів, а також самі прощають всіх кривдників. Проводжають Масляну урочистим спаленням опудала, попіл якого розвівають над полями для багатого врожаю.

Масляна 2021 - що потрібно і не можна робити

Масляна - відмінний період, щоб навести порядок вдома. Наші пращури на масляний тиждень намагалися викинути весь непотріб і сміття, навести в житлі чистоту - вимити підлогу, випрати всі речі. Обов'язково в святкові дні потрібно покликати гостей і самим відвідати своїх рідних або близьких друзів. А в останній день Масляної потрібно попросити вибачення у всіх, щоб очистити душу перед Великим постом.

Особливих заборон на Масляну немає, але наші предки намагалися дотримуватися деяких обмежень, щоб не накликати біду в будинок. Протягом всього масляного тижня не можна сваритися і злитися - весь тиждень має пройти в доброзичливій і веселій атмосфері. Також не можна відмовляти гостям у візиті, щоб залучити в будинок благополуччя і радість. У дні Масляної не можна вживати алкогольні напої. Одружитися на цьому тижні також вважається недобрим знаком - весілля наші предки намагалися не грати аж до Великодня.

Масляна 2021 - народні прикмети та повір'я

  • Якщо млинці на Масляну будуть пишними і красиво спечуться, то рік буде благополучним.

  • Товсті або занадто тонкі млинці обіцяють невдачі і проблеми.

  • Чим більше млинців спекти на Масляну, тим багатшим буде рік.

  • Якщо на Масляну викинути старі речі, то з'являться обновки.

  • На Масляну холодно - літо буде теплим, йде дощ - восени буде багато грибів.

  • Хто на Масляну на частування скупиться, той за рік розориться.

  • На Масляну старе пробачити - в життя нове пустити.

Раніше ONLINE.UA публікував оригінальний рецепт млинців на Масляну з рікоттою і маком.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?