Вибір захисних окулярів: чим відрізняються тактичні, балістичні та стрілецькі окуляри
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Вибір захисних окулярів: чим відрізняються тактичні, балістичні та стрілецькі окуляри

Вибір захисних окулярів: чим відрізняються тактичні, балістичні та стрілецькі окуляри
Джерело:  online.ua

Для людини, яка не має ніякого відношення до військових чи силових структур, тактичні, балістичні та стрілецькі окуляри можуть здаватися одним і тим же. Насправді, кожен з цих аксесуарів має своє призначення, ступень захисту та конструкцію. Гід Онлайн розповідає, які бувають види захисних окулярів і для чого використовується та чи інша модель.

Стрілецькі окуляри

Стрілецькі окуляри використовуються страйкболістами, інструкторами тирів, мисливцями, а також людьми, які займаються спортивною стрільбою. Варто зазначити, що такі окуляри поширені серед цивільних, тоді як військові віддають перевагу більш спеціалізованим моделям.

Стрілецькі окуляри забезпечують захист очей від рикошету дробинок, розпечених порохових газів, відстріляних гільз та інших дрібних частинок, які можуть випадково потрапити у обличчя під час стрільби. Для виготовлення стрілецьких окулярів використовується полікарбонат, міцності якого вистачає для вищезазначених випадків.

Окрім захисту очей від механічних ушкоджень, стрілецькі окуляри за рахунок вбудованого світлофільтра мінімізують негативну дію ультрафіолетових променів та сонячних бліків.

Балістичні окуляри

Балістичні окуляри – це окуляри відкритого типу, які виготовлені з дотриманням балістичних стандартів безпеки. На відміну від стрілецьких окулярів, вони, перш за все, призначені для використанні армійцями та силовиками. Балістичні окуляри здатні витримувати влучання вибитих кулями уламків цегли, щебеню та навіть дрібних осколків.

Зовні балістичні окуляри схожі на звичайні сонцезахисні або спортивні окуляри. При цьому вони оснащені полікарбонатними лінзами завтовшки 2-2,5 мм та особливо міцною оправою з вогнетривкого пластику, який розсіює кінетичну силу удару. Для перевірки балістичних окулярів на міцність проводяться різнобічні краш-тести.

Тактичні окуляри

Тактичні окуляри – це маска або окуляри закритого типу, які відповідають найвищим стандартам балістичної безпеки. Вони не підходять для повсякденного носіння і надягаються безпосередньо перед виконанням тактичних завдань військовими підрозділами.

Слід зазначити, що тактичні окуляри – це адаптована суто під військові потреби модифікація балістичних окулярів зі збільшеною площею захисту (деякі моделі закривають пів-обличчя). Роль звичних окулярних дужок у них виконує еластичний ремінець, що дає змогу кріпити тактичні окуляри безпосередньо на каску.

Лінзи та світлофільтри на захисних окулярах

Як в балістичних, так і в тактичних та стрілецьких окулярах встановлюються міцні полікарбонатні лінзи. Проте вони можуть відрізнятися за кольором.

Найбільш розповсюдженими є такі кольори лінз:

  • повністю прозорий;

  • димчастий;

  • жовтий;

  • зеленуватий;

  • коричнюватий.

Найбільш простими в плані виготовлення є прозорі лінзи. Але вони мають суттєвий недолік – нездатність відбивати сонячні бліки під певними кутами. Окрім того, що бліки заважають виконанню тактичних завдань, вони демаскують самого стрільця.

Лінзи димчастого кольору вирішують проблему з бліками, але через них проходить менше світла, тому такі окуляри краще не використовувати при поганому освітленні. А от для ясної сонячної погоди та засніжених ландшафтів вони підходять дуже добре.

Зеленуваті, жовтуваті та коричнюваті лінзи зі світлофільтрами здатні захистити від осліплення раптовими спалахами, наприклад при пострілах чи розриві світлозвукових гранат. У бойовій обстановці це рятує бійця від дезорієнтації противником.

Читайте також:

Як обрати тактичні навушники

Все про тактичні рукавиці

Як стати ефективним бійцем Збройних Сил України

Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?