Як підготуватися до ядерного удару
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Як підготуватися до ядерного удару

Як підготуватися до ядерного удару
Джерело:  online.ua

Останнім часом погрози щодо застосування ядерної зброї з боку Росії лунають дедалі частіше. Найімовірніше, влада РФ вдається до залякування, проте ці погрози не варто ігнорувати.

Військовий гід онлайн розповідає, де знайти надійне укриття та які речі потрібно зібрати у "тривожну валізку", якщо удар все ж таки буде нанесено.

Пошук бомбосховища на випадок ядерної атаки

Найперше, що потрібно зробити при зростанні загрози використання ядерної зброї – заздалегідь знайти підходяще укриття, у якому можна буде перечекати вибух. Захисні споруди для цивільного населення є практично у всіх містах. Вони мають міцні бетонні перекриття та стіни, здатні витримати ударну хвилю та зупинити руйнівну дію радіаційного випромінювання.

Дізнайтеся, де знаходяться бомбосховища біля вашої домівки, роботи та інших місць, де ви найчастіше перебуваєте. Зробити це потрібно заздалегідь, оскільки між сповіщенням про запуск ракет (якщо воно взагалі буде) та їх влучанням пройде всього кілька десятків хвилин. Зрозуміло, що серед паніки та хаосу шукати укриття в останній момент буде значно важче.

Окрім спеціалізованих бомбосховищ в якості укриття можуть слугувати:

  • багатоповерхові цегляні або бетонні конструкції;

  • центральні приміщення великих офісних будівель, багатоповерхових торгових центрів;

  • підвали багатоповерхівок, тунелі метро та інші підземні споруди.

Але варто пам'ятати, що далеко не всі матеріали здатні вас захистити від ударної хвилі, опромінення та високої температури спалаху. З цією задачею непогано справляються цегла та залізобетон, тоді як дерево, гіпсокартон та тонкий листовий метал витримують набагато гірше.

Перелік речей, які мають "бути під рукою"

Якщо ви вже вирішили, куди можна буде сховатися у разі ядерної атаки, потрібно підготувати перелік найбільш необхідних речей, які слід тримати напоготові. Їх можна буде скласти у сумку, валізку чи рюкзак та взяти з собою до сховища.

До цього переліку входять:

  • 2-3 пари штанів та декілька курток. Найкраще підійдуть військові штани та куртки, оскільки вони виготовляються зі щільної напівсинтетичної тканини. У них буде менший ризик поранитися чи порізатися, вибираючись з під завалів, та забруднити відкриті ділянки шкіри радіоактивним пилом.

  • 5 поліетиленових дощовиків. Поліетилен здатен затримувати альфа та бета випромінювання, та в деякій мірі захищає від гамма-променів. Дощовик створить захисний шар від важких радіоактивних частинок, радіоактивного пилу та дощу.

  • 5-10 пар бахіл. Бахіли створять додатковий захист для взуття, адже вже через 10 хвилин після вибуху радіоактивний пил почне осідати на землю, густо вкриваючи все навкруги. Пересуваючись у незахищеному взутті, можна сильно опромінитися.

  • Рулон сміттєвих пакетів (якомога товщі). До пакетів можна покласти продукти харчування, документи, одяг та інші речі, захистивши їх від опромінення.

  • 6 штук респіраторів FFP2 (краще FFP3). Респіратори з клапаном (другого та третього класу) захистять органи дихання від потрапляння радіоактивних часточок та пилу, які здатні спричинити тяжкі захворювання.

  • 4 пари гумових господарських рукавиць. Через деякий час після вибуху доведеться покидати укриття та контактувати з "забрудненими" пилом предметами. Щоб захистити шкіру рук знадобляться гумові рукавиці (підійдуть медичні).

  • Паперові та вологі серветки (якомога більше). Після вибуху система водопостачання, як і інші комунікації, вийде з ладу, тому вмитися, помити руки та тіло буде проблематично. Саме тому без серветок не обійтися.

  • Карти місцевості. Карти потрібно мати з собою паперові, адже смартфони, GPS-приймачі та інша електроніка вийдуть з ладу через електромагнітний імпульс (ЕМІ). На крайній випадок можна заздалегідь роздрукувати карти з інтеренту.

  • Компас механічний. Знову ж таки, всі електронні прилади будуть зіпсовані, тому, щоб орієнтуватися на місцевості, придбайте звичайний туристичний компас.

  • Ліхтарик з запасними батарейками. Ліхтарик допоможе зорієнтуватися у приміщенні без освітлення, знайти запасний одяг, продукти харчування, аптечку, тощо.

Лічильник Гейгера

Окремо слід виділити лічильник Гейгера, який виконує роль детектора радіаційного забруднення. Купувати дороговартісні моделі, здатні окремо вимірювати рівень альфа, бета та гамма випромінювання, немає сенсу, але й детектори з AliExpress явно не підійдуть. В ідеалі детектор повинен слугувати ще й дозиметром, показуючи не лише поточний радіаційний фон, а й накопичену вами чи якимось предметом дозу.

Також рекомендується придбати радіоприймач та запас батарейок для нього. На відміну від інтернету, телебачення та мобільного зв'язку, радіоприймач ймовірніше "переживе" ЕМІ. Завдяки йому ви зможете отримати інструкції щодо подальших дій, а також бути в курсі, що відбувається навколо та коли чекати на допомогу. Радіоприймач обов’язково має працювати в КХ/СХ діапазоні.

Запас продуктів

Запасатися потрібно продуктами, що мають великий строк придатності та захищені щільною упаковкою, яка вбереже їх від радіаційного забруднення.

До таких продуктів належать:

  • макарони та крупи – рис, гречка, бобові;

  • м'ясні консерви – тушонка зі свинини та яловичини;

  • рибні консерви (бажано у власному соку, адже олія швидше окислюється);

  • консервовані фрукти та овочі – зелений горошок, квасоля, ананас, томати;

  • сіль, цукор, чай та кава у герметичному пакуванні.

Також потрібно мати з собою достатній запас питної води у поліетиленових пляшках чи бутлях – мінімум 3-5 літрів. Стінки у поліетиленової тари мають бути якомога товщими.

Препарати, що виводять радіацію

На останок варто перерахувати медикаменти, які слід покласти у "протирадіаційну" аптечку:

  1. Ондансетрон – засіб, який усуває нудоту та допомагає змншити основні прояви первинного радіаційного опромінення;

  2. Йодид калію – запобігає накопиченню радіоактивного йоду в щитовидній залозі;

  3. Радиогардас – профілактичний засіб, який перешкоджає накопиченню радіонуклідів в організмі та прискорює виведення радіоізотопів цезію та рубідію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?