Як правильно просити підвищення зарплати: 8 переконливих фраз для начальства
Категорія
Робота
Дата публікації

Як правильно просити підвищення зарплати: 8 переконливих фраз для начальства

Як правильно просити підвищення зарплати: 8 переконливих фраз для начальства
Джерело:  online.ua

Якщо ви сумлінно виконуєте свої обов’язки на робочому місці та хочете щоб вашу заробітну плату підвищили – слід прямо звернутися з даним проханням до начальства. Та робити це слід правильно, інакше очікуваного результату ви не досягнете. Фрази на кшталт «я тут один працюю, а всі інші байдикують», казати ні в якому разі не можна - вони не працюють. Гід Онлайн склав добірку з 8 переконливих фраз, які допоможуть вам отримати підвищення зарплати.

Фрази, які допоможуть отримати підвищення зарплати

Фото: envato.com

Що я маю робити, щоб отримати підвищення?

Почати слід саме з цієї фрази, адже більшість компаній дає можливість своїм працівникам просити підвищення, взявши на себе додаткові обов’язки та задачі. Особливо це стосується IT-сфери, де початківці можуть братися з нові, більш складніші проекти, постійно підвищуючи рівень своїх навичок.

Якщо ви готові проявити ініціативу та взяти на себе відповідальність за перспективний проект, чи навіть очолити новий напрямок у роботі компанії, ви маєте повне право просити підвищення заробітної плати у керівництва. Воно цінить таких співробітників, адже саме завдяки таким людям відбувається розвиток підприємств.

Я допоміг підвищити прибуток компанії, вчасно впоравшись зі складним проєктом

Цю фразу також можна використовувати, але тільки якщо у просуванні компанії на ринці дійсно є ваша заслуга. Наприклад, стояла задача у найкоротші терміни вивести на ринок новий продукт, ви та ваші колеги працювали на межі своїх можливостей, і, в результаті, продажі цього продукту перевищили найсміливіші очікування – це вагомий привід просити підвищення заробітної плати.

Та слід пам’ятати, що використовувати в якості аргументу фрази на кшталт «я працюю понаднормово та постійно затримуюся на роботі до пізньої ночі», або «в мене навіть на обід часу не має», ні в якому раз не можна. Важливо не те, скільки часу ви витрачаєте на виконання своєї роботи, а те, як і наскільки ви результативний працівник. Співробітник може затримуватися через те, що неефективно витрачає свій час, або просто повільно працює.

На ринку зросли зарплати

Знову ж таки, цей аргумент більше стосується ІТ-сфери, хоча і в інших компаніях він теж часто спрацьовує. Якщо сфера діяльності працівника відрізняється високою конкуренцією та високою динамікою зростання заробітної плати, він має право простити підвищення ЗП у зв’язку з позитивними змінами на ринку.

Зазвичай самі компанії уважно стежать за ринком і, відповідно до загальної ситуації на ньому, періодично підвищують зарплатню своїм працівникам. Але роботодавець з якихось причин може цього не зробити. Тоді слід нагадати йому про те, що вартість ваших послуг зросла, і якщо роботодавець не хоче втратити цінного співробітника, він прислухається до вашого прохання.

У мене є більш вигідна пропозиція від іншої компанії

Використовувати цю фразу слід дуже обережно, і якщо ви блефуєте, можна залишитися взагалі без роботи. Тут все залежить від ситуації та компанії, де ви працюєте. Якщо вам дійсно пообіцяли заробітну плату, яка вдвічі перевищує ту, яка є у вас зараз, скоріш за все начальник просто підпише ваше прохання про звільнення.

Якщо ж ви хочете таким чином добитися підвищення, скажімо, на 20-30%, це цілком можливо. Адже підвищити зарплату працівнику з великим досвідом та цінними навичками простіше, аніж заново навчати всьому новачка. Та будьте готовими, що роботодавець може прийняти цю фразу, як банальний шантаж.

Я знаю, як підвищити прибуток підприємства

Фото: envato.com

Якщо ви дійсно маєте інноваційне рішення, яке допоможе підвищити ефективність роботи компанії, то це можна використати в якості аргументу і для підвищення вашої зарплатні. Так ви зможе проявити свої таланти та показати керівництву, що ви цінний працівник, який заслуговує на гідну оплату своєї роботи. Та не слід одразу класти всі ваші плани на стіл начальнику – краще залиште якусь «фішку» на потім.

Можете наголосити на тому, що проаналізували роботу відділу, виявили його слабкі сторони та знайшли рішення, як можна запобігти тим чи іншим проблемам. Для підтвердження своїх слів складіть таблицю-доповідь з підрахунками та графіками. Так, наприклад, можете зазначити, що продажі товарів завдяки вашим старанням можуть зрости на 15%.

Моя ефективність за такий-то період зросла

Ви можете розпочати розмову про підвищення заробітної можна з порівняння вашої ефективності, яка була на початку вашої кар'єри, та ефективності, яка є на даний момент. Якщо ви насправді досягли певних успіхів, наприклад, збільшили продаж певної групи товарів на третину, або ж уклали декілька дуже вигідних угод з клієнтами, це буде приводом для роботодавця переглянути вашу ЗП.

Я можу зайняти нову посаду

Якщо ви розвиваєтесь у професійній сфері, та відчуваєте, що можете зайняти нову посаду, скажіть про це начальнику. Звісно, не забудьте нагадати про те, що нова посада має краще оплачуватись, адже й навантаження на вас зростуть. Але ні в якому разі не порівнюйте себе з іншими працівниками, наприклад «Петров не гідний цієї посади та зарплатні», адже задачі у всіх працівників різні, і ви не знаєте, чого насправді вартий ваш колега.

Проаналізувавши ситуацію, я розраховую на надбавку до зарплати в 10%

Дуже важливо, якщо при проханні підвищити вам заробітну плату, ви продемонструєте конкретні цифри та зможете їх аргументувати. Для цього уважно вивчіть ситуацію на ринку, зверніть увагу на те, скільки саме заробляють спеціалісти вашої категорії, як інфляція чи інші фактори впливають на рівень зарплат, а вже потім робіть якісь висновки.

Також при розрахунках врахуйте те, як ваші особисті досягнення у професійній сфері вплинули на розвиток вашого підприємства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?