Як швидко вилікувати нежить — ефективні способи для дітей та дорослих
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Як швидко вилікувати нежить — ефективні способи для дітей та дорослих

Як швидко вилікувати нежить — ефективні способи для дітей та дорослих
Джерело:  online.ua

Взагалі, нежить - це не хвороба, а лише симптом вірусної інфекції, і, як правило, лікувати його не потрібно. Але ж постійна течія з носу не дає жити! Що ж робити, щоб полегшити самопочуття та не нашкодити самому собі? Гід Онлайн розібрався, що таке нежить, як довго він триває, чи потрібно його лікувати та як правильно це робити.

Що таке нежить?

Фото: envato.com

Нежить (або медичною мовою — риніт) — це захворювання, яке зазвичай виникає восени та взимку. Причиною таких захворювань можуть бути інфекції дихальних шляхів (наприклад, грип або ГРВІ). Менш поширеними причинами нежитю можуть стати алергія або реакція на зовнішні подразники (холодне повітря).

Для того, щоб вибрати правильний шлях лікування, в першу чергу потрібно встановити причину.

Як довго триває нежить?

Тривалість нежитю при сильному імунітеті варіюється від 7 до 10 днів. За цей період недуг може пройти самостійно або за допомогою крапель, домашніх засобів. Але не варто халатно ставитися до нежитю, адже у запущеній формі він може призвести до серйозних ускладнень.

Чим небезпечний нежить?

Фото: envato.com

Невчасне або неефективне лікування можуть призвести до ускладнень. Перше з них — перехід захворювання у хронічну стадію.

Друге ускладнення, яке виникає через неправильне вишмаркування — отит, тобто запалення середнього вуха. Також до ускладнень можна віднести синусит, тобто запалення слизових пазух носа, ларингіт, тобто запалення гортані, а також бронхіт, тобто захворювання дихальних шляхів.

Що допомагає при нежиті?

Головний помічник у боротьбі з нежитем — це назальні краплі. Вони звужують судини та знижують набряки. Це допоможе полегшити дихання на кілька годин. Але з краплями потрібно бути обережними та не використовувати їх довше 4 днів. А все через те, що судинозвужувальні краплі викликають справжню залежність.

Також у боротьбі з нежитю допоможуть інгаляції. Саме так лікувалися давно наші мами та бабусі. Для цього потрібно набрати води в каструлю, добре нагріти її, але не доводити до кипіння. Далі переставляємо її на стіл, фіксуємо обличчя на безпечній відстані від гарячої води, накриваємо голову зверху рушником і глибоко дихати так 20 хвилин.

Ще один метод, який може допомогти — промивання носа. Про цілющі властивості соляних розчинів є багато легенд. І це правда, він може допомогти не гірше професійних крапель. Потрібно розмішати у гарячій воді половину чайної ложки солі та чверть чайної ложки соди. Таким розчином можна промивати ніс кілька разів на день, допоки не стане легше.

Як швидко вилікувати нежить без ліків?

Фото: envato.com

Для того, щоб вилікувати нежить без ліків, можна скористатися такими методами:

  • Більше пийте гарячих напоїв, в ідеалі — вітамінний чай з м’ятою, цитрусовими, імбирем. Також підійде гарячий какао або кава. Ще один варіант — гарячий курячий бульйон. Високі температури розширять судини й дихати стане легше.

  • Приймайте гарячий душ або ванну. Це допоможе тонізувати організм, підняти рівень енергії, а також призупинити нежить на певний час.

  • Пийте більше рідини. Це потрібно для того, щоб відновити водний баланс в організмі та допомогти організму боротися з недугом. Це дуже ефективний метод при гаймориті. Адже рідина допоможе зробити слиз у носі більш рідким, так його легше вивести з носу і позбутися бактерій.

  • Правильно шмаркайтеся. Якщо робити це надто активно, це може призвести до негативних наслідків. Тиск у носовій порожнині підвищується і бактерії рухаються у слухову трубу. Це може призвести до запалення вух. Потрібно дуже акуратно шмаркатися, кожну ніздрю окремо.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?