Як вибрати розумний годинник — найважливіші характеристики
Категорія
ТехноГід Онлайн
Дата публікації

Як вибрати розумний годинник — найважливіші характеристики

Як вибрати розумний годинник — найважливіші характеристики
Джерело:  online.ua

Розумний годинник – це мініатюрний комп’ютеризований пристрій, який носиться на зап’ясті подібно звичайному годиннику. Проте окрім часу, такий годинник відображає ще й безліч різної інформації, і навіть здатен приймати дзвінки та повідомлення. Гід Онлайн розповідає, як вибрати розумний годинник та на які характеристики слід звертати увагу при виборі.

Незалежно від ваших індивідуальних переконань, смарт-годинник повинен мати міцний корпус, його операційна система повинна працювати без збоїв, а зарядки акумулятора має вистачати принаймні на день. Окрім цього, інформаціє на дисплеї має бути читабельною навіть під яскравим сонячним промінням.

Як вибрати розумний годинник - характеристики

Фото: unsplash.com

Операційна система

Те, на якій операційній системі працює смарт-годинник, відіграє головну роль при його виборі, адже пристрої на iOS не сумісні зі смартфонами на Android. Якщо у вас «Айфон» чи інший гаджет від «яблучного» бренду, слід підбирати годинник серії Apple Watch з операційною системою watchOS. Сторонній софт просто не встановиться на пристрої цієї компанії.

Щодо Android, то тут ситуація кардинально інша. Розробники розумних годинників від компанії Google вирішили створити універсальну операційну систему, яка буде сумісна з продукцією інших марок, в тому числі й Apple. Називається така ОС – WearOS. На годинники під управлінням WearOS можна встановлювати сторонні додатки, що дозволяє істотно розширити функціональність пристрою.

Тип экрану

Сучасні смарт-годинники оснащуються кольоровими або монохромними дисплеями. У першому випадку використовуються матриці IPS, Super AMOLED, TFT або Transflective LCD, кожна з яких має свої переваги та недоліки. Монохромні дисплеї мають матрицю E-Ink. Вони аналогічна по своїм характеристикам дисплеям, що використовуються в електронних книгах. Їх перевага – низьке споживання енергії та гарна видимість на сонці.

Щодо розміру дисплея, то він може бути від 0,5 до 2 дюймів по діагоналі. Чим більший дисплей, тим зручніше користуватися пристроєм, адже на екрані відображається чимало різної інформації, у тому числі текст повідомлень. Те ж саме стосується і роздільної здатності екрану – чим вона вище, тем краще видно інформацію. Та варто враховувати, що чим більше діагональ та роздільна здатність дисплея, тим дорожче сам пристрій.

Також слід зазначити, що не всі розумні годинники мають сенсорний дисплей. Існують гібридні моделі, які мають кнопочні органи управління. При цьому всі показники, які фіксує пристрій, передаються до смартфону, до якого підключений годинник. Сам же годинник просто нагадує за допомогою вібрації, що ви отримали повідомлення, чи до вас хтось дзвонить. А для керування плейлистом з музикою є спеціальній кнопки.

Підтримка SIM-карти

Фото: unsplash.com

Деякі моделі розумних годинників здатні у буквальному сенсі замінити вам телефон. В них можна вставити SIM-карточку, яка підтримує сучасні стандарти зв’язку 4G (в перспективі 5G). Це робить годинник повністю автономним. Для того щоб поговорити з кимось, обмінятися повідомленнями в мессенджері, чи здійснити відеозвінок, немає необхідності підключатися до телефону чи шукати Wi-Fi-мережу.

Інтерфейси зв’язку

Як правило, розумні годинники оснащуються інтерфейсами Bluetooth, Wi-Fi, NFC, USB та GPS. Bluetooth має бути в обов'язковому порядку (причому не нижче версії 4.0), адже завдяки цьому стандарту забезпечується підключення до вашого смартфону. Завдяки Wi-Fi ви можете виходити до Інтернету без смартфону. Так, ви зможете оновити додатки, встановлені на годиннику, скористатися месенджером або закачати музику.

NFC – інтерфейс зв'язку, призначений для роботи з електронними безконтактними системами платежів. Він має схожість з Bluetooth, проте працює на відстанях не більше 20 см. Завдяки цьому інтерфейсу ви можете розплачуватися в магазинах, просто притиснувши годинник до терміналу на касі. Щодо USB, то він призначений для підключення до комп’ютерів, а GPS відповідає за геолокацію (як і на смартфоні).

Рівень захисту корпусу

Якщо ви віддаєте перевагу активному способу життя, займаєтеся різними видами спорту чи часто буваєте у туристичних походах, вам потрібен пристрій, який не вийде з ладу через падіння з невеликої висоти, не перестане працювати через потрапляння вологи або бруду усередину корпусу. Рівень захисту визначається класами – IP57, IP67, IP68, IPX5, тощо.

Так, наприклад, клас IP57 забезпечує невеликий захист від пилу та дозволяє занурювати пристрій під воду на глибину до 1 м та на короткий час. IP67 – це вже повний захист від пилу та від води на глибинах до 1 м на короткотривалий період. IP68 – корпус повністю захищений від пилу, до того ж, з пристроєм можна занурюватися глибше 1 м (глибина та час занурення залежить від конкретного пристрою).

Біомоніторинг та фітнес-функції

Фото: unsplash.com

Сучасні розумні годинники здатні не тільки відстежувати кількість зроблених кроків, вираховувати відстань та витрачені калорії. В них встановлюються чутливі сенсорами та складні алгоритми, які дають можливість слідкувати за серцевим ритмом, якістю сну та рівнем стресу. Завдяки цим функціям ви зможете складати графік тренувань, визначити необхідний рівень фізичних навантажень, тощо.

Вся отримана датчиками годинника інформація фіксується, аналізується та надається користувачеві у вигляді графіків. А завдяки вбудованому GPS можна планувати маршрути для пробіжок чи поїздок на велосипеді. Моделі з захистом від вологи дозволяють займатися спортом, не переживаючи, що пристрій зіпсується від поту, бризок води або крапель дощу. В деяких смарт-годинниках навіть можна плавати в басейні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?